Spontánabb életet élni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell Spontánabb életet élni??

Spontan.jpg
Mikor csináltál utoljára valami igazán spontán dolgot? A kiszámíthatóság és a rendszeresség az élet fontos részei, azonban egy igazán spontán tettel olyan élményeknek lehetsz részese, mely új dimenziókat nyit meg előtted. Kezdd el még ma felfedezni, mi minden rejlik a benned!

[szerkesztés] Lépések

 1. Rázd fel a napi rutinod. Az élethez hozzátartoznak a megszokott dolgok, amiket nem spórolhatsz le. Azonban az már a te döntésed, hogy állsz hozzájuk. Például válassz új útvonalat a munkahelyed elérésére.
 2. Vedd fel a kapcsolatot a régi ismerőseiddel. Nem tudhatod, éppen milyen irányba terelődik majd a beszélgetésetek, és akár közös programot is szervezhettek később.
 3. Ne halogasd a dolgokat. A spontán dolgokban az a legjobb, hogy nem kell órákat gondolkoznod rajta, hogy mit is dönts. Egyszerűen merj igent mondani olyan tevékenységekre, melyeket mindig is szerettél volna kipróbálni.
 4. Beszélgess idegenekkel. Talán elsőre ijesztőnek tűnik, hogy megszólíts egy ismeretlent, de adj egy esélyt ennek a szituációnak. Ki tudja, milyen barátságokra teszel így szert.
 5. Minden nap keress valamit, ami mosolyra fakaszt. Olyan könnyű belemerülni a mindennapi gondokba, hogy elfelejtünk örülni. Próbálj meg kicsit úgy állni a világhoz, mintha egy gyerek szemével néznéd. Merj mosolyogni akár idegenekre is és észrevenni az élet apró csodáit.
 6. Tedd félre az elektromos kütyüket. Sok mindenről lemaradhatsz, ha folyamatosan a telefonodat bújod, vagy a neten böngészel. Ne rohanj haza azért, hogy a sorozatodat nézd. Legyen olyan időszak, amikor félreteszel mindent, ami eltereli a figyelmed és csak élsz.
 7. Mindig legyél kész valami újra. Tudatosan próbálj ki új dolgokat. Lehet ez egy új étel, új hobbi vagy akár egy új utazás. A lényeg, hogy feldobja a megszokott kis életed.
 8. Legyen helye az életedben a spontán időtöltésnek. Természetesen a spontán dolgok lényege, hogy nem tervezed meg őket előre. Mégis ha a naptárad minden perce be van osztva, akkor esélyt se adsz magadnak, hogy egy kicsit spontán legyél. Hagyj olyan idősávokat, például egy estét, amikor majd azt csinálhatsz, ami éppen jól esik.
 9. Vágj bele olyan dolgokba, amelyek kívül esnek a komfortzónádon. Például vállalj be a munkahelyed egy olyan feladatot, amit eddig nem mertél, és győzd le magadban a félelmeidet.
 10. Nem kell egyedül csinálnod. Minden őrült és spontán dolog sokkal jobban esik, ha meg tudod osztani valakivel. Legyen az a párod, a testvéred vagy egy jó barátod, vond be őket is a spontán programjaidba.


[szerkesztés] Tippek

 • Összeírhatsz spontán ötletek, és amikor épp olyan hangulatod van választhatsz belőlük.
 • A döntéseidnél néha legyél random. Döntöttél már valaha érmefeldobással? Persze ne életed legnagyobb döntéseinél használd ezt a módszert, de egy film vagy egy esti program kiválasztásánál jól működhet.
 • Sok last minute lehetőséget találhatsz az interneten. Így eljuthatsz színházba vagy megismerhetsz egy új várost.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • bevállalósság
 • barátok, család
 • nyitottság
 • bátorság


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne próbálj nagy lépésekben haladni. Kezd a spontán megmozdulásaidat egész kicsiben. Például kipróbálhatsz valami új dolgot reggelire.
 • A spontán programok esetében ne várj a megfelelő alkalomra, hanem teremtsd meg azt.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk