1 859
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
→Lépések
#'''Forraljuk fel a főzetet, majd a forrástól számítva 20 percig főzzük közepes hőfokon!''' Miközben rotyog az eperdzsem, néha keverjük át, és ha hab képződik a tetején, akkor azt merjük le. Az eper ugyanis magas fehérje tartalmú gyümölcs, ezért főzéskor természetes, hogy hab keletkezik a főzet tetején. Ha túl darabos a dzsem, akkor turmixoljuk át a főzetet, de a dzsemnek egyébként is az a lényege, hogy gyümölcsdarabok vannak benne.
#'''Adagoljuk ki a megfőtt eperdzsemet jól kimosott és megszárított üvegekbe!''' Célszerű kisebb üvegeket választanunk, hiszen kisebb adagokban valószínűleg előbb elfogy a megbontott dzsem, és nem kell kidobnunk a megromlott maradékot.
# '''Fordítsuk fejtetőre a jól lezárt üvegeket, és hagyjuk állni így őket 5-10 percig!''' Erre azért van szükség, hogy kiszoruljon belőlük a levegő, hogy teljesen légmentesek legyenek.
# '''Dunsztoljuk az üvegeket!''' A dunsztoláshoz választhatunk száraz és nedves dunsztolást. A szárazdunszt esetében párnák, takarók között hagyjuk lassan kihűlni a dzsemmel megtöltött, forró üvegeket. Nedves dunsztolásnál egy vízzel félig feltöltött edénybe helyezzük az üvegeket, majd lassan melegítjük a vizet, és a dzsem sűrűségétől függően néhány percig forraljuk. Ha rongyokba tekerjük az üvegeket, akkor megakadályozzuk, hogy összekoccanjanak és esetleg eltörjenek.
#'''Tegyük a helyükre az eperdzsemeket!''' A legjobb hideg éléskamrában tárolni őket, de a felbontott üvegeket mindig hűtőszekrénybe tegyük.
#Pürésítsük a rövidebb ideig tartó főzés érdekében!
#Tegyük fel főni az eperpépet, és közben adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat, majd folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel!
#Szórjuk bele a dzsemfixet a felforrt dzsembe, és ezzel együtt forraljuk át még egyszer!#Tegyük üvegekbe az eperdzsemet, és melyeket dunsztoljuk őketis!
#Helyezzük el megfelelő helyen az eperdzsemes üvegeket!