1 859
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
→Cukorral és tartósítószer nélkül készített változat
=== Cukorral és tartósítószer nélkül készített változat===
#'''Mossuk meg alaposan a kiválogatott, kicsumázott epreket!''' Dzsemnek inkább az apró szemű eper alkalmas, mert az sokkal ízletesebb.
#'''Tegyük egy nagy edénybe az epret, és rétegezzük a cukorral! ''' Érdemes letakart állapotban egy napig állni hagyni, így elkezd pépessé válni az eper, és kevesebb ideig kell majd főznünk.
#'''Forraljuk fel a főzetet, majd a forrástól számítva 20 percig főzzük közepes hőfokon!''' Miközben rotyog az eperdzsem, néha keverjük át, és ha hab képződik a tetején, akkor azt merjük le. Az eper ugyanis magas fehérje tartalmú gyümölcs, ezért főzéskor természetes, hogy hab keletkezik a főzet tetején. Ha túl darabos a dzsem, akkor turmixoljuk át a főzetet, de a dzsemnek egyébként is az a lényege, hogy gyümölcsdarabok vannak benne.
#'''Adagoljuk ki a megfőtt eperdzsemet jól kimosott és megszárított üvegekbe!''' Célszerű kisebb üvegeket választanunk, hiszen így valószínűleg előbb elfogy a megbontott dzsem, és nem kell kidobnunk a megromlott maradékot.
# '''Dunsztoljuk az üvegeket!''' A dunsztoláshoz választhatunk száraz és nedves dunsztolást. A szárazdunszt esetében párnák, takarók között hagyjuk lassan kihűlni a dzsemmel megtöltött, forró üvegeket. Nedves dunsztolásnál egy vízzel félig feltöltött edénybe helyezzük az üvegeket, majd lassan melegítjük a vizet, és a dzsem sűrűségétől függően néhány percig forraljuk. Ha rongyokba tekerjük az üvegeket, akkor megakadályozzuk, hogy összekoccanjanak és eltörjenek.
#'''Tegyük a helyükre eperdzsemeket!''' A legjobb hideg éléskamrában tárolni őket, de a felbontott üvegeket mindig hűtőszekrényben tároljuk.
=== Befőzőcukorral készített változat===
#Mossuk meg és csepegtessük le a gondosan átválogatott epret!