3 539 bájt hozzáadva,
2013. március 21., 17:27 == Hogyan kell somlói galuskát készíteni? ==
A somlói galuska az egyik legismertebb magyar desszert, amit a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly talált ki. A somlói galuskának számos receptje, változata létezik, csak a tésztájához felhasználhatnak piskótatésztát, frissen sütöttet vagy készen kaphatót, babapiskótát, de még muffint is. Az eredeti receptleírás háromféle piskótát ír elő: sima, kakós és diós piskótát. Ezért az alább leírt recept a somlói galuska egyik alapváltozatát ismerteti. A hozzávalók 10–12 adagra szólnak.
== Lépések ==
# '''Háromféle piskótát készítünk''': simát, diósat és csokoládésat. A piskóták készítéséhez a tojások sárgáját-fehérjét különválasztjuk, a tojásfehérjéből – pici sóval (ettől keményebb lesz) – kemény habot verünk, majd a sárgáját is habosra keverjük a cukorral. A liszthez hozzákeverjük a reszelt citromhéjat (a diós laphoz a darált diót, a csokoládéshoz a kakaót), és váltakozva, óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a tojássárgáját. A piskótatésztákat kivajazott vagy sütőpapírral bélelt sütőlapon vagy tortaformában kb. 1 cm vastagságúra sütjük.
# '''Az alapöntet elkészítése''': az alapöntethez szükséges hozzávalókat összekeverjük, összeforraljuk, majd lehűtjük. A csokoládéöntethez az összetört csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, a vízzel és a rummal forrásig hevítjük, és ezt is lehűtjük. A töltelékhez szükséges diót megdaráljuk, a mazsolát beáztatjuk.
# '''A somlói galuska összeállítása''': tálra helyezzük az egyik piskótalapot, meglocsoljuk az alapöntet harmadával, megkenjük a vaníliakrém felével, majd megszórjuk mazsolával és dióval. Ráhelyezzük a második piskótalapot, és ugyanúgy járunk el vele. A harmadik lapot is meglocsoljuk öntettel, és megkenjük a baracklekvárral. A tetejére kakaót szórunk, és az egészet néhány órára (például egy éjszakára) hűtőszekrénybe tesszük.
# '''Tálaláskor az elkészített rétegekből kanállal „galuskákat” szaggatunk''', tálkára halmozzuk, majd csokoládéöntettel és tejszínhabbal díszítjük.
== Tippek ==
* A somlói galuska eléggé „munkás” édesség, ezért ennél kisebb mennyiséget nem érdemes készíteni (a recept alapján, a megadott hozzávalók szerint 10-12 adagnyi somlói galuska készíthető).
== Amire szükséged lehet ==
* A piskótákhoz (egyenként):
** 6 db [[Házityúk|tyúk]][[Tojás (biológia)|tojás]]
** 175 g kristály[[cukor]]
** 175 g [[liszt]]
** 1/2 [[citrom]] reszelt héja
** [[Nátrium-klorid|só]], [[vaj]]
* Az alapöntethez:
** 200 g kristálycukor
** 2,5 dl [[víz]]
** 1 dl [[rum]]
** 1/4 rúd [[vanília]]
** 1 citrom reszelt héja
** 1 [[narancs]] reszelt héja
* A vaníliakrémhez:
** 0,5 l [[tej]]
** 4 db tojás sárgája
** 40 g liszt
** 15 g [[zselatin]]
* A töltelékhez:
** 100 g [[dió]]bél
** 50 g [[kajszibarack|barack]][[lekvár]]
** 1 kk [[Kakaópor|kakaó]]
** 80 g mazsola
* A csokoládéöntethez:
** 150 g étcsokoládé
** 250 g cukor
** 1,5 dl víz
** 1 dl rum
* Továbbá:
** 4 dl tejszínből hab
== Figyelmeztetések ==
* Óvatosan a sütővel.
== Kapcsolódó videók ==
=== Somlói galuska (Miele Főzőiskola) ===
<youtube>4SKiRBPuZOk</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/Somlói_galuska A Wikipédia a somlói galuskáról]
[[Kategória:Étel-ital]]