1 100
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell elkerülni a gombamérgezést? == Fájl:galocak.jpg Esős időben nem csak a gombák, hanem a gombamérgezések is gyakoribbá válnak. Néhány egysz…”
== Hogyan kell elkerülni a gombamérgezést? ==
[[Fájl:galocak.jpg]]
Esős időben nem csak a gombák, hanem a gombamérgezések is gyakoribbá válnak. Néhány egyszerű szabály betartásával azonban akkor is megelőzhető a gombamérgezés, ha nem ismerjük alaposan a gombákat. (A képen a mérgező párducgalóca és az ehető piruló galóca látható.)
== Lépések ==
# '''A vadon nőtt gombát soha ne kóstoljuk meg!''' Erre már kicsi korban tanítsuk meg a gyerekeket is!
# Ha ismeretlen gombafajt szedünk, mindig a teljes gombát hozzuk el (ne csak a kalapot), és a fajokat különítsük el egymástól. Nem a spórák „fertőzik” be egymást, de ha a gyilkos galócából akár egy kis darab is letörik és bekerül az ehető gombákból készült ételbe, már az is súlyos mérgezést okozhat. [[Gombát_szedni|További tudnivalók arról, hogyan kell gombát szedni.]]
# '''A szabadban gyűjtött gombát mindig vigyük el szakellenőrhöz, akkor is, ha úgy gondoljuk, tudjuk, milyen gombát szedtünk!''' A gomba vizsgálata minden esetben ingyenes, mindössze egy kis időbe kerül, ami viszont életeket menthet. Hivatásos szakértőket általában a gombát is árusító piacokon találunk, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal [[http://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/elelmiszer_takarmanybiztonsag/aktualitasok|honlapján]] megtalálható a gombaszakellenőröket alkalmazó piacok és a vizsgázott szakemberek pontos listája.
# '''Csak szakellenőr által bevizsgált gombát fogyasszunk!''' A piacokon hivatalos papír jelzi, ha az adott gombát bevizsgáltatta az eladó. Ne vásároljunk gombát olyan helyről, amely nem rendelkezik gombaszakellenőri igazolással!
# Ne vásároljunk gombát házalóktól, utcai árusoktól! Ne fogadjunk el gombát ismerőstől (ismerős ismerősétől), vagy vizsgáltassuk be, mielőtt elkészítjük!
# '''A gombát mindig azonnal készítsük el, és frissen fogyasszuk!''' A gomba gyorsan romlik, így még az ehető fajok is okozhatnak gyomorrontást, ha sokáig tárolják. A gombát maximum egy napig lehet eltartani hűvös, jól szellőző helyen, a belőle készített ételt pedig legkésőbb másnap fogyasszuk el. (Nagyobb mennyiségű gombát tartósíthatunk például szárítással vagy ha megpirítva lefagyasztjuk, de erre nem minden faj alkalmas.)
# Mindig tartsuk be az adott gombafaj elkészítésére vonatkozó szabályokat! Vannak olyan finom gombák, amelyek csak alapos hőkezelés után fogyaszthatók, mert nyersen rosszullétet okozhatnak (pl. a gyűrűs tuskógombát minimum 20 percig kell sütni vagy főzni). Ezekre a tudnivalókra a piacokon a gomba mellett elhelyezett felirat hívja fel a figyelmet.
# '''6 év alatti gyermekek, idősek, emésztőszervi betegséggel küzdők ne fogyasszanak gombás ételt!''' A gomba nehezen emészthető étel, így egyszerre csak kis mennyiséget együnk belőle, és alaposan rágjuk meg.
== Tippek ==
* Ne higgyünk a babonáknak! A csigák vagy erdei állatok által megdézsmált gombák az ember számára mérgezőek is lehetnek. A feltűnő színű gombák és a szép fehérek között egyaránt vannak ehetőek és mérgezőek, ahogy a gomba illata sem mindig perdöntő (a gyilkos galóca például kifejezetten szép, jó illatú és ízű gomba!).
* Ha szabadban gyűjtünk gombát, mindig jegyezzük meg, hogy hol szedtük (mezőn, erdőben, lombos fák vagy fenyők alatt), mert a bevizsgáláskor ez is fontos lehet a faj pontos meghatározásához.
* Ha ismerőstől kapunk gombát, mindig kérdezzünk rá, hogy bevizsgáltatta-e, hogy mikor és hol szedte, hogy meddig és milyen feltételek mellett készítsük el azt.
* A nyers gombának a legjobb helye a hűtő zöldségtároló rekeszében van. Tegyünk alá és fölé papírtörlőt, hogy felszívja a nedvességet. Ne tartsuk a gombát meleg, párás helyen, nejlonzacskóban vagy olyan tárolóban, ahol befülledhet, ezzel is megelőzhetjük, hogy megromoljon.
== Amire szükséged lehet ==
* A fenti szabályok betartására
* Óvatosságra
== Figyelmeztetések ==
* Ha gomba fogyasztása után bárki rosszul lesz, azonnal forduljunk orvoshoz, még akkor is, ha „csak” gyomorfájást, hasmenést vagy hányingert tapasztalunk! Fontos, hogy mindenkit értesítsünk, aki fogyaszthatott a gombából! Az étel maradékából vagy magából a gombából (például a szemétbe dobott, levágott maradékból) készítsünk össze mintát a vizsgálathoz – ez nagyban meggyorsíthatja a gondot okozó faj beazonosítását és így a megfelelő kezelést is gyorsabban kaphatjuk meg.
* Bár a gombahatározók gyakran leírják, hogy milyen ízű egy-egy adott faj a határozás megkönnyítésére, egy ismeretlen gombát soha ne kóstoljunk meg, ha nem tudjuk biztosan beazonosítani legalább a családot vagy nemzetséget, ahová tartozik (például hogy galócafélével, valamilyen csiperke- vagy galambgomba fajjal van-e dolgunk).
* A gombahatározást nem lehet könyvekből, képek alapján elsajátítani! A gombák az időjárástól, hőmérséklettől, páratartalomtól függően változatos színűek és alakúak lehetnek, ezért csak a gyakorlatban, hosszú idő alatt lehet megtanulni a pontos azonosításukat.
== Források, hivatkozások ==
* [http://www.kosarmagazin.hu/inet/kosar/hu/cikkek/2011/okt12/gomba.html A NÉBIH közleménye a biztonságos gombafogyasztásról]
* Albert-Locsmándi-Vasas: Ismerjük fel a gombákat!
[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:galocak.jpg]]
Esős időben nem csak a gombák, hanem a gombamérgezések is gyakoribbá válnak. Néhány egyszerű szabály betartásával azonban akkor is megelőzhető a gombamérgezés, ha nem ismerjük alaposan a gombákat. (A képen a mérgező párducgalóca és az ehető piruló galóca látható.)
== Lépések ==
# '''A vadon nőtt gombát soha ne kóstoljuk meg!''' Erre már kicsi korban tanítsuk meg a gyerekeket is!
# Ha ismeretlen gombafajt szedünk, mindig a teljes gombát hozzuk el (ne csak a kalapot), és a fajokat különítsük el egymástól. Nem a spórák „fertőzik” be egymást, de ha a gyilkos galócából akár egy kis darab is letörik és bekerül az ehető gombákból készült ételbe, már az is súlyos mérgezést okozhat. [[Gombát_szedni|További tudnivalók arról, hogyan kell gombát szedni.]]
# '''A szabadban gyűjtött gombát mindig vigyük el szakellenőrhöz, akkor is, ha úgy gondoljuk, tudjuk, milyen gombát szedtünk!''' A gomba vizsgálata minden esetben ingyenes, mindössze egy kis időbe kerül, ami viszont életeket menthet. Hivatásos szakértőket általában a gombát is árusító piacokon találunk, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal [[http://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/elelmiszer_takarmanybiztonsag/aktualitasok|honlapján]] megtalálható a gombaszakellenőröket alkalmazó piacok és a vizsgázott szakemberek pontos listája.
# '''Csak szakellenőr által bevizsgált gombát fogyasszunk!''' A piacokon hivatalos papír jelzi, ha az adott gombát bevizsgáltatta az eladó. Ne vásároljunk gombát olyan helyről, amely nem rendelkezik gombaszakellenőri igazolással!
# Ne vásároljunk gombát házalóktól, utcai árusoktól! Ne fogadjunk el gombát ismerőstől (ismerős ismerősétől), vagy vizsgáltassuk be, mielőtt elkészítjük!
# '''A gombát mindig azonnal készítsük el, és frissen fogyasszuk!''' A gomba gyorsan romlik, így még az ehető fajok is okozhatnak gyomorrontást, ha sokáig tárolják. A gombát maximum egy napig lehet eltartani hűvös, jól szellőző helyen, a belőle készített ételt pedig legkésőbb másnap fogyasszuk el. (Nagyobb mennyiségű gombát tartósíthatunk például szárítással vagy ha megpirítva lefagyasztjuk, de erre nem minden faj alkalmas.)
# Mindig tartsuk be az adott gombafaj elkészítésére vonatkozó szabályokat! Vannak olyan finom gombák, amelyek csak alapos hőkezelés után fogyaszthatók, mert nyersen rosszullétet okozhatnak (pl. a gyűrűs tuskógombát minimum 20 percig kell sütni vagy főzni). Ezekre a tudnivalókra a piacokon a gomba mellett elhelyezett felirat hívja fel a figyelmet.
# '''6 év alatti gyermekek, idősek, emésztőszervi betegséggel küzdők ne fogyasszanak gombás ételt!''' A gomba nehezen emészthető étel, így egyszerre csak kis mennyiséget együnk belőle, és alaposan rágjuk meg.
== Tippek ==
* Ne higgyünk a babonáknak! A csigák vagy erdei állatok által megdézsmált gombák az ember számára mérgezőek is lehetnek. A feltűnő színű gombák és a szép fehérek között egyaránt vannak ehetőek és mérgezőek, ahogy a gomba illata sem mindig perdöntő (a gyilkos galóca például kifejezetten szép, jó illatú és ízű gomba!).
* Ha szabadban gyűjtünk gombát, mindig jegyezzük meg, hogy hol szedtük (mezőn, erdőben, lombos fák vagy fenyők alatt), mert a bevizsgáláskor ez is fontos lehet a faj pontos meghatározásához.
* Ha ismerőstől kapunk gombát, mindig kérdezzünk rá, hogy bevizsgáltatta-e, hogy mikor és hol szedte, hogy meddig és milyen feltételek mellett készítsük el azt.
* A nyers gombának a legjobb helye a hűtő zöldségtároló rekeszében van. Tegyünk alá és fölé papírtörlőt, hogy felszívja a nedvességet. Ne tartsuk a gombát meleg, párás helyen, nejlonzacskóban vagy olyan tárolóban, ahol befülledhet, ezzel is megelőzhetjük, hogy megromoljon.
== Amire szükséged lehet ==
* A fenti szabályok betartására
* Óvatosságra
== Figyelmeztetések ==
* Ha gomba fogyasztása után bárki rosszul lesz, azonnal forduljunk orvoshoz, még akkor is, ha „csak” gyomorfájást, hasmenést vagy hányingert tapasztalunk! Fontos, hogy mindenkit értesítsünk, aki fogyaszthatott a gombából! Az étel maradékából vagy magából a gombából (például a szemétbe dobott, levágott maradékból) készítsünk össze mintát a vizsgálathoz – ez nagyban meggyorsíthatja a gondot okozó faj beazonosítását és így a megfelelő kezelést is gyorsabban kaphatjuk meg.
* Bár a gombahatározók gyakran leírják, hogy milyen ízű egy-egy adott faj a határozás megkönnyítésére, egy ismeretlen gombát soha ne kóstoljunk meg, ha nem tudjuk biztosan beazonosítani legalább a családot vagy nemzetséget, ahová tartozik (például hogy galócafélével, valamilyen csiperke- vagy galambgomba fajjal van-e dolgunk).
* A gombahatározást nem lehet könyvekből, képek alapján elsajátítani! A gombák az időjárástól, hőmérséklettől, páratartalomtól függően változatos színűek és alakúak lehetnek, ezért csak a gyakorlatban, hosszú idő alatt lehet megtanulni a pontos azonosításukat.
== Források, hivatkozások ==
* [http://www.kosarmagazin.hu/inet/kosar/hu/cikkek/2011/okt12/gomba.html A NÉBIH közleménye a biztonságos gombafogyasztásról]
* Albert-Locsmándi-Vasas: Ismerjük fel a gombákat!
[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Étel-ital]]