532
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
nincs szerkesztési összefoglaló
== Lépések ==
# '''Készítsük elő a magokat! ''' Vegyük ki a törött és a repedt szemeket, majd a többit folyóvízben alaposan mossuk át! A mosáshoz használhatjuk a csíráztató készlet lukas darabját, vagy akár egy szűrőt.# '''Áztassuk be! ''' A mosás után helyezzük a magvakat egy edénybe, majd öntsünk rá annyi langyos vizet, hogy ellepje! Figyeljünk rá, hogy a víz legalább kétszer annyi legyen, mint a mag! A választott magoktól függően eltérhet a szükséges áztatási idő, ezt a csíráztatásra árult magvak csomagolásán jelzik. A gabonaféléket és hüvelyeseket (pl. búza, rozs, zab, illetve csicseriborsó, zöldborsó, lencse, mungóbab) egyébként jellemzően 12 órán át, a kisebb magvakat (pl. retek, lucerna, köles, napraforgó, zsázsa, káposzta) 4-6-8 órán át, míg a nagyobb, vastagabb héjú magvakat 18-24 órán át kell áztatni. Érdemes melegebb, 28-30°C-on tartani a magokat ez idő alatt. Ha erre nincs lehetőség, a szobahőmérséklet is megfelel, de akkor hagyjuk kicsit tovább ázni őket!# '''Mossuk le ismét a magokat! ''' A megduzzadt magokat ismét alaposan öblítsük át, majd helyezzük a csíráztató készlet lyukas táljába! Az alsó, zárt tálba öntsük vizet, és a lyukas edényt erre helyezzük rá!# '''A csíráztatás helye: ''' Az első napokban tartsuk a csírákat jól szellőző, sötét helyen, kb. 28-30°C-on! Ha szobahőmérsékleten tartjuk az edényt, kicsit lassabban csíráznak ki a magok.# '''Öblítsük le naponta kétszer a magokat, majd csepegtessük le alaposan a vizet! ''' Ez azért fontos, hogy ne penészedjenek be a magok. # '''Menjenek a maghéjak! ''' 2-4 nap után már beindul a csírázás, ilyenkor már eltávolíthatjuk a levált maghéjakat. Egy szűrőn keresztül alaposan mossuk át a csírákat és a maghéjakat dobjuk ki! Vigyázzunk rá, hogy alaposan csöpögtessük le a vizet, mielőtt visszatesszük a magokat a csíráztató edénybe! Ilyenkor már tehetjük világos helyre, de direkt napfény ne érje!# '''Élvezzük ki a munkánk gyümölcsét! ''' Ha készen állnak a csírák, utoljára ismét alaposan mossuk át, és a maradék maghéjat is távolítsuk el! Fogyaszthatjuk frissen, de műanyag zacskóban vagy üvegben sokáig elállnak a hűtőben is. Ilyenkor még lassan folytatódik a csírázás folyamata, ezért fogyasztás előtt alaposan mossuk meg őket, majd 2 órára helyezzük közvetlen napfényre!# '''A következő csíráztatás előtt alaposan mossuk el az edényeket!'''