532
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell korhelylevest készíteni? == rightKlasszikus újévi fogásnak számít a savanykás korhelyleves, ami a szilveszteri mulatozá…”
== Hogyan kell korhelylevest készíteni? ==
[[Fájl:Korhelyleves.jpg|right]]Klasszikus újévi fogásnak számít a savanykás korhelyleves, ami a szilveszteri mulatozást követően jótékony hatással lehet a háborgó gyomorra. Gyorsan és könnyen elkészíthető, ráadásul a szilveszterről maradt virslit is fel tudjuk használni hozzá.
== Lépések ==
# '''Készítsük elő a húst és a babot!''' A füstölt húst és a babot külön-külön áztassuk be egy éjszakára hideg vízbe!
# '''Kezdjük el a főzést!''' Másnap egy nagy lábasba tegyük fel főzni az apróra vágott savanyú káposztát, a babot és a füstölt tarját!
# '''Ízesítsük a levest!''' Egy kis fokhagymával, ételízesítővel, sóval és babérlevéllel ízesítsük a levest! Emellett egy kis tárkonyecettel is érdemes megbolondítani.
# '''Könnyű rántás:''' Ha puhára főtt a füstölt hús és a bab, készítsünk egy könnyű rántást! Egy kis olajban pirítsunk lisztet, majd adjunk hozzá egy kis pirospaprikát! A rántásba emellett egy kis fokhagymát is keverhetünk!
# '''Főzzük össze a levest a rántással!''' A rántást keverjük bele a levesbe, és addig főzzük össze, amíg el nem megy a rántás íze!
# '''Tálalás:''' A kész korhelylevest kenyérrel és tejföllel fogyasszuk!
== Tippek ==
* Ha a savanyú káposzta nagyon savanyú, akkor néhány percre áztassuk hideg vízbe, majd nyomkodjuk szárazra, és ezután vágjuk apróra!
* A korhelylevesbe ízlés szerint füstölt kolbászt és karikára vágott virslit is főzhetünk!
== Figyelmeztetések ==
* A sózással nagyon vigyázzunk, hiszen a füstölt hús és a savanyú káposzta egyaránt sós!
== Amire szükséged lehet ==
* 40 dkg savanyú káposzta
* 40 dkg tarkabab
* 20 dkg füstölt tarja vagy oldalas
* 1-2 babérlevél
* 1-2 gerezd fokhagyma
* ételízesítő
* tárkonyecet
* olaj
* liszt
* pirospaprika
* tejföl
* kenyér
* füstölt kolbász
* virsli
== Felhasznált források, kapcsolódó webcímek ==
* Családi recept
* [http://www.mindmegette.hu/korhelyleves-v.recept Mindmegette.hu: Korhelyleves]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Korhelyleves.jpg|right]]Klasszikus újévi fogásnak számít a savanykás korhelyleves, ami a szilveszteri mulatozást követően jótékony hatással lehet a háborgó gyomorra. Gyorsan és könnyen elkészíthető, ráadásul a szilveszterről maradt virslit is fel tudjuk használni hozzá.
== Lépések ==
# '''Készítsük elő a húst és a babot!''' A füstölt húst és a babot külön-külön áztassuk be egy éjszakára hideg vízbe!
# '''Kezdjük el a főzést!''' Másnap egy nagy lábasba tegyük fel főzni az apróra vágott savanyú káposztát, a babot és a füstölt tarját!
# '''Ízesítsük a levest!''' Egy kis fokhagymával, ételízesítővel, sóval és babérlevéllel ízesítsük a levest! Emellett egy kis tárkonyecettel is érdemes megbolondítani.
# '''Könnyű rántás:''' Ha puhára főtt a füstölt hús és a bab, készítsünk egy könnyű rántást! Egy kis olajban pirítsunk lisztet, majd adjunk hozzá egy kis pirospaprikát! A rántásba emellett egy kis fokhagymát is keverhetünk!
# '''Főzzük össze a levest a rántással!''' A rántást keverjük bele a levesbe, és addig főzzük össze, amíg el nem megy a rántás íze!
# '''Tálalás:''' A kész korhelylevest kenyérrel és tejföllel fogyasszuk!
== Tippek ==
* Ha a savanyú káposzta nagyon savanyú, akkor néhány percre áztassuk hideg vízbe, majd nyomkodjuk szárazra, és ezután vágjuk apróra!
* A korhelylevesbe ízlés szerint füstölt kolbászt és karikára vágott virslit is főzhetünk!
== Figyelmeztetések ==
* A sózással nagyon vigyázzunk, hiszen a füstölt hús és a savanyú káposzta egyaránt sós!
== Amire szükséged lehet ==
* 40 dkg savanyú káposzta
* 40 dkg tarkabab
* 20 dkg füstölt tarja vagy oldalas
* 1-2 babérlevél
* 1-2 gerezd fokhagyma
* ételízesítő
* tárkonyecet
* olaj
* liszt
* pirospaprika
* tejföl
* kenyér
* füstölt kolbász
* virsli
== Felhasznált források, kapcsolódó webcímek ==
* Családi recept
* [http://www.mindmegette.hu/korhelyleves-v.recept Mindmegette.hu: Korhelyleves]
[[Kategória:Étel-ital]]