1 100
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
→Lépések
# A tésztát ezután két vagy három részre osztjuk, és adagonként még egyszer, alaposan átgyúrjuk egy meglisztezett gyúródeszkán. Kis cipót vagy egy hosszabb rudat formálunk belőle (kinek hogy kényelmesebb), majd sodrófával addig nyújtjuk, amíg a tészta minden pontján 4-6 milliméter vastag lesz. Ügyeljünk arra, hogy a tészta alatt – ha vékonyan is, de mindig – legyen liszt, különben a gyúródeszkára ragad és nem tudjuk szépen kiszaggatni.
# A sütőt 180 fokra állítjuk és begyújtjuk, hogy felmelegedjen, mire a sütésre kerül a sor.
# A mézeskalács tésztából ezután tetszés szerinti formákat vágunk ki. Az üzletekben számtalan karácsonyi formát lehet kapni, de ha épp nem áll rendelkezésünkre ilyen, pohárral vagy pogácsaszaggatóval is készíthetünk kör alakú süteményeket, vagy éles késsel is kivághatunk bizonyos formákat (lásd még: tippek).
# A kiszaggatott, kivágott formákat egy sütőpapírral bélelt (esetleg kivajazott) tepsibe rakjuk úgy, hogy ne érjenek össze. Ezután a sütőbe tesszük, és pár perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor a színe szép aranybarnára változik.
# Ha a mézeskalács teljesen kihűlt, díszítsük fehér mázzal: ehhez kézi habverővel vagy fakanállal (de semmiképpen sem robotgéppel) keverjünk ki 1 tojásfehérjét 20 dkg cukorral, majd töltsük egy papír tölcsérbe vagy műanyag habzsákba, amelynek a csúcsát kiszúrjuk, kivágjuk. Ezen átnyomva vékony csíkot tudunk rajzolni a süteményekre a mázzal.