1 992 bájt hozzáadva,
2011. november 28., 16:46 == Hogyan kell forralt bort készíteni? ==
A télben a hó és a forralt bor a legjobb. Mivel előbbi nem mindig áll rendelkezésre, az utóbbival bármikor felvidíthatjuk a hangulatot. A forralt bor készítésének csak a fantáziánk szabhat határt (legfeljebb ihatatlan lesz…), az azonban alapszabály (a kollégista „hiedelemmel” ellentétben), hogy jó minőségű, mellékízmentes borból kell készíteni.
== Lépések ==
# A nagy klasszikus
#* Hozzávalók: 1 l vörös- vagy fehérbor, 8 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 2 szegfűbors, fél citrom.
#* A hozzávalókat üvegedénybe öntjük, forráspontig hevítjük (ne forraljuk), majd belekarikázzuk a citromot, és csészékbe töltve forrón tálaljuk.
# Gyümölcsös forralt bor
#* Hozzávalók: fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor vagy méz, 1-2 narancs héja, esetleg leve.
#* A bort és a szőlőlevet forrásig hevítjük, majd hozzáadjuk a fűszereket és a narancshéj felét. Kicsit állni hagyjuk, majd mézzel vagy cukorral édesítjük. Esetleg adhatunk bele kis narancslevet is. Almakarikákkal forrón kínáljuk.
# Forralt almabor
#* Hozzávalók: ¼ csésze cukor, 1 l almabor, ½ kk reszelt narancshéj, ¼ csésze narancslé, 5 szegfűszeg, 2 szegfűbors, 1 fahéj, 1 ek citromlé, csipetnyi szerecsendió.
#* A hozzávalókat forráspontig hevítjük, majd forrón csészében szervírozzuk.
== Tippek ==
* A forralt borhoz adhatunk némi rumot is, így alkoholtartalmát növelhetjük.
== Amire szükséged lehet ==
* az egyes receptekben megtalálható hozzávalók
== Figyelmeztetések ==
* Nem igaz, hogy a melegítéssel a borból minden alkohol elpárolog, ezért ne vezessünk utána vagy adjuk gyermekeknek.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.maxifeel.com/forralt_bor_recept.php Forralt bor receptek]
* [http://www.mindmegette.hu/forralt-almabor.recept Forralt almabor]
[[Kategória:Étel-ital]]