2 129
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „ =='''Miért kell védőkesztyűt viselnie a henteseknek?'''== Késsel bánni veszélyes üzem - ez nem titok. A különböző vágási, szeletelési feladatok során…”
=='''Miért kell védőkesztyűt viselnie a henteseknek?'''==
Késsel bánni veszélyes üzem - ez nem titok. A különböző vágási, szeletelési feladatok során elég egy rossz mozdulat, és már meg is történt a baj. Ennek kivédésére találták ki a védőkesztyűk használatát. Lássuk, miért érdemes akár otthonra is beszerezned!
==='''A védőkesztyűk megvédenek a vásásoktól, szúrásoktól'''===
Minél többet dolgozik valaki ilyen munkakörben, annál nagyobb az esély arra, hogy megsérül. Munka közben ugyanis bármi megtörténhet. A túl kemény alapanyagokon könnyen megcsúszhat a kés, és az éle akadály nélkül belevághat a kezedbe. Ezt hivatottak megelőzni az [https://extrametal.hu/termekek/konyhakesek-gasztronomiai-kesek/hentes-kesek-bardok-fenoacelok/vedokesztyuk Extrametál.hu oldalon is megtalálható védőkesztyűk].
A húsipari munkásoknak napjainkban már kötelező a viselése, számtalan balesetet akadályoztak már meg a használatukkal. Míg régebben csak láncsodronyból készült eszközöket lehetett beszerezni, ma már az átvághatatlan textil vált elterjedtté. Ez nem véletlen. Egyrészt lényegesen kényelmesebbek, nincs akkora a súlyuk, és az áruk is megfizethetőbb.
==='''Milyen sérüléseket szerezhetsz akkor, ha nem viselsz védőkesztyűt?'''===
A sebek külső hatásra létrejövő, körülírt sérülések, amelyek bármilyen szervet vagy szövetet érinthetnek. A konyhai munkák során a leggyakrabban a szúrt sebekkel és a metszett, vágott sebekkel találkozhatsz.
- ''A szúrt sebeket hegyes tárgy okozza, gyakran kicsi, néha jelentéktelennek tűnő sérülések, de annál nagyobb veszélyeket tartogatnak. Ilyen veszélyek az anaerob fertőzések kialakulása, illetve az, hogy az aránylag kicsi bőrseb alatt a mélyben akár nagyobb erek és idegek is sérülhetnek.''
- ''Metszett, vágott sebek: éles tárgy által keletkező sérülések. A sima sebfelszínek tátonghatnak - veszélyük, hogy jelentős vérzéssel járhatnak.''
Fájdalmas, kellemetlen tüneteket okozhatnak mindaddig, amíg be nem hegesednek, komplikált esetben begyulladhatnak, elfertőződhetnek. Különösen veszélyesek akkor, ha a kés szennyezett, mert ez lényegesen növeli a szövődmények kialakulásának a veszélyét.
==='''Mire ügyelj késhasználat közben?'''===
A statisztikák nem hazudnak: a számok jól kifejezik, hogy a legtöbb háztartási baleset a konyhában történik. Ennek több formája is lehet: a forrázástól, az elcsúszásos eseteken át, a késhasználat következtében kialakult problémákig.
Kis odafigyeléssel azonban nagyon sok incidenstől és felesleges szenvedéstől megkimélheted magad. Néhány hasznos tanács a kés használathoz, amit neked is érdemes betartani:
- ''A kés mindig legyen kellően éles! Ez balesetvédelmi szempontból talán paradoxonnak tűnik, de hidd el, nem az! Ugyanis egy életlen késsel sokkal hamarabb elvághatod magad a nagyobb erőkifejtés miatt, mint egy olyannal, ami jól vág.''
- ''A késeket soha ne tartsd a fiókban az élükkel felfelé, mert könnyen elvághatja bárkinek a kezét, ha a fiókba nyúl!''
- ''Használj te is védőkesztyűt, mert csak azzal lehetsz a legnagyobb biztonságban!''
A védőkesztyűk használata a henteseknek kötelező - olyan munkavédelmi eszköz, ami sok bajtól megkímélheti őket. Használd te is, és ne kockáztass feleslegesen!