303
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell fűszereket rendszerezni? == right|250px '''A főzés folyamatát bosszantó percekre meg tudja akasztani, ha a konyhában hirtele…”
== Hogyan kell fűszereket rendszerezni? ==
[[Fájl:spices.jpg|right|250px]]
'''A főzés folyamatát bosszantó percekre meg tudja akasztani, ha a konyhában hirtelen nem találjuk az egyik fontos alapanyagot.''' Amennyiben nem tároljuk praktikusan a fűszereket, gyakran kerülhetünk abba a helyzetbe, hogy a konyhaszekrény egyik félreeső sarkából kerül elő a keresett ételízesítő. A fűszerek ésszerű, praktikus és esztétikus tárolásához, rendszerezéséhez néhány egyszerű lépés vezet el.
== Lépések ==
# '''Keresd elő és vedd számba az összes fűszeredet.'''
# '''Csoportosítsd a fűszereket:'''
#* Fűszerpolcra valók: ide azokat a fűszereket válogasd ki, melyeket gyakran használsz, illetve nagyobb mennyiséget is be tudsz szerezni belőlük, hogy esztétikusan fel tudd tölteni az általában szem előtt lévő fűszertartó üvegeket. Például: só, bors (őrölt és szemes), pirospaprika, vegeta, fahéj (őrölt vagy egész), curry, kurkuma, bazsalikom, oregánó, petrezselyem.
#* Konyhaszekrénybe valók: ide azokat a fűszereket szelektáld, melyeket nincs szükség áttölteni üvegekbe, hanem maradhatnak az eredeti tasakjukban. Akár azért, mert nem gyakran használod, vagy azért, mert kis mennyiségben is elég, ha van otthon. Például: sáfrány, chili, kapor, kakukkfű, tárkony, koriander, stb.
#* A csoportosítást egyéni igényeitek alapján végezd el.
# '''Számold össze hány darab, milyen típusú tárolóra lesz szükséged:'''
#* Fűszerpolc és belevaló, jól zárható (csatos, csavaros, kémcső, stb.) üvegek.
#* Dobozok (hosszúkás) az eredeti csomagolású, tasakos fűszereknek a konyhaszekrénybe.
#* Speciális fűszertartó betétek: ha a konyhaszekrényed megengedi, a fiókokba, szekrényajtóra is lehet kapni fűszertartó betéteket, tárolókat. Ilyen esetben a rendszerezést a tárolók kialakítása szabja meg.
#* Élő fűszernövények beszerzéséhez: ha élő növényekkel is szeretnéd gyarapítani fűszereid repertoárját, szerezz be kaspókat.
# '''Szerezd be a tárolókat''' a boltok háztartási részlegén, esetleg nézz szét otthon, ha van olyan üveged vagy dobozod, amit újra tudsz ilyen módon hasznosítani.
# '''Pakold ki a fűszereket:'''
#* Az üvegeket mosd ki, majd jól szárítsd ki, véletlenül se maradjanak nedvesek.
#* A fűszeres tasakokat ábécé-sorrendben helyezd bele a konyhaszekrénybe való dobozba, így gyorsan megtalálod majd a szükséges ételízesítőt.
# '''Címkézz:''' az üvegekre, kaspókra mind kerülhet címke, míg a konyhaszekrénybe való tárolódobozokra pedig ragaszthatsz listát a benne található tasakos fűszerekről.
== Tippek ==
* A sónak és a borsnak, azaz az egyik leggyakrabban használt fűszereknek legyen fenntartva külön asztali só-, és borsszóró is. Így nem kell mindig a konyhapulthoz fáradni, ha sótlanra sikerült a leves.
* Néhány fűszernövényt cserepes formában is beszerezhetsz, így megfelelő gondozás mellett frissen kerülhet az ételekbe.
* Amennyiben maradt ki üveg, azokba további konyhai alapanyagokat is tölthetsz, például: lenmag, chia mag.
== Amire szükséged lehet ==
* üvegek, dobozok
* fűszertartó polc/fiók
* címkék
== Figyelmeztetések ==
* Ahhoz, hogy a fűszerek minél tovább megőrizzék minőségüket, zárható, azaz aromatartó tároló, például csatos üveg szükséges.
* Főzés közben próbáld elkerülni, hogy az éppen használatban lévő fűszer tárolójába belemenjen a pára.
* A felbontott fűszertasakokat hajtsd vissza használat után, vagy zárd le csipesszel.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://eletszepitok.hu/fuszer-rendszerezes-praktikus-konyha-1/ Hogyan kell fűszereket rendszerezetten tárolni]
* [https://www.otthonlap.hu/7-egyedi-megoldas-a-konyhai-fuszerek-tarolasara/ Hogyan kell fűszereket tárolni]
* [https://www.nosalty.hu/ajanlo/25-tipp-legpraktikusabb-konyhadert Hogyan kell praktikusan tárolni a fűszereket]
[[Kategória:Otthon-kert]]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:spices.jpg|right|250px]]
'''A főzés folyamatát bosszantó percekre meg tudja akasztani, ha a konyhában hirtelen nem találjuk az egyik fontos alapanyagot.''' Amennyiben nem tároljuk praktikusan a fűszereket, gyakran kerülhetünk abba a helyzetbe, hogy a konyhaszekrény egyik félreeső sarkából kerül elő a keresett ételízesítő. A fűszerek ésszerű, praktikus és esztétikus tárolásához, rendszerezéséhez néhány egyszerű lépés vezet el.
== Lépések ==
# '''Keresd elő és vedd számba az összes fűszeredet.'''
# '''Csoportosítsd a fűszereket:'''
#* Fűszerpolcra valók: ide azokat a fűszereket válogasd ki, melyeket gyakran használsz, illetve nagyobb mennyiséget is be tudsz szerezni belőlük, hogy esztétikusan fel tudd tölteni az általában szem előtt lévő fűszertartó üvegeket. Például: só, bors (őrölt és szemes), pirospaprika, vegeta, fahéj (őrölt vagy egész), curry, kurkuma, bazsalikom, oregánó, petrezselyem.
#* Konyhaszekrénybe valók: ide azokat a fűszereket szelektáld, melyeket nincs szükség áttölteni üvegekbe, hanem maradhatnak az eredeti tasakjukban. Akár azért, mert nem gyakran használod, vagy azért, mert kis mennyiségben is elég, ha van otthon. Például: sáfrány, chili, kapor, kakukkfű, tárkony, koriander, stb.
#* A csoportosítást egyéni igényeitek alapján végezd el.
# '''Számold össze hány darab, milyen típusú tárolóra lesz szükséged:'''
#* Fűszerpolc és belevaló, jól zárható (csatos, csavaros, kémcső, stb.) üvegek.
#* Dobozok (hosszúkás) az eredeti csomagolású, tasakos fűszereknek a konyhaszekrénybe.
#* Speciális fűszertartó betétek: ha a konyhaszekrényed megengedi, a fiókokba, szekrényajtóra is lehet kapni fűszertartó betéteket, tárolókat. Ilyen esetben a rendszerezést a tárolók kialakítása szabja meg.
#* Élő fűszernövények beszerzéséhez: ha élő növényekkel is szeretnéd gyarapítani fűszereid repertoárját, szerezz be kaspókat.
# '''Szerezd be a tárolókat''' a boltok háztartási részlegén, esetleg nézz szét otthon, ha van olyan üveged vagy dobozod, amit újra tudsz ilyen módon hasznosítani.
# '''Pakold ki a fűszereket:'''
#* Az üvegeket mosd ki, majd jól szárítsd ki, véletlenül se maradjanak nedvesek.
#* A fűszeres tasakokat ábécé-sorrendben helyezd bele a konyhaszekrénybe való dobozba, így gyorsan megtalálod majd a szükséges ételízesítőt.
# '''Címkézz:''' az üvegekre, kaspókra mind kerülhet címke, míg a konyhaszekrénybe való tárolódobozokra pedig ragaszthatsz listát a benne található tasakos fűszerekről.
== Tippek ==
* A sónak és a borsnak, azaz az egyik leggyakrabban használt fűszereknek legyen fenntartva külön asztali só-, és borsszóró is. Így nem kell mindig a konyhapulthoz fáradni, ha sótlanra sikerült a leves.
* Néhány fűszernövényt cserepes formában is beszerezhetsz, így megfelelő gondozás mellett frissen kerülhet az ételekbe.
* Amennyiben maradt ki üveg, azokba további konyhai alapanyagokat is tölthetsz, például: lenmag, chia mag.
== Amire szükséged lehet ==
* üvegek, dobozok
* fűszertartó polc/fiók
* címkék
== Figyelmeztetések ==
* Ahhoz, hogy a fűszerek minél tovább megőrizzék minőségüket, zárható, azaz aromatartó tároló, például csatos üveg szükséges.
* Főzés közben próbáld elkerülni, hogy az éppen használatban lévő fűszer tárolójába belemenjen a pára.
* A felbontott fűszertasakokat hajtsd vissza használat után, vagy zárd le csipesszel.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://eletszepitok.hu/fuszer-rendszerezes-praktikus-konyha-1/ Hogyan kell fűszereket rendszerezetten tárolni]
* [https://www.otthonlap.hu/7-egyedi-megoldas-a-konyhai-fuszerek-tarolasara/ Hogyan kell fűszereket tárolni]
* [https://www.nosalty.hu/ajanlo/25-tipp-legpraktikusabb-konyhadert Hogyan kell praktikusan tárolni a fűszereket]
[[Kategória:Otthon-kert]]
[[Kategória:Étel-ital]]