Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Táplálkozni terhesség alatt

16 bájt hozzáadva, 2017. szeptember 29., 11:22
Tippek
* Ha a fenti szempontokat betartva rendszeresen, naponta fogyasztasz húsféleségeket és tejtermékeket, akkor érdemes óvatosabban bánni a zsírok használatával a konyhában. Kerüld az olajban, zsírban sütött élelmiszereket, vaj helyett használj inkább light margarint!
* A megfelelő étkezéssel jelentősen csökkentheted azoknak a panaszoknak az intenzitását, amelyek gyakran jelentkeznek terhesség alatt:
** ''hányinger: '' általában az első trimeszterben jelentkezik, de néhány peches kismamánál a terhesség közepéig is eltarthat. Enyhítheti, ha felkelés után azonnal elrágcsálsz egy kevés zabkekszet vagy pár falat teljes kiőrlésű kenyeret. Ha a hányinger olyan erős, hogy a testsúlyod is csökken miatta, akkor nyugodtan edd azt, amit bírsz (ha csak a tésztafélék maradnak benned, akkor azokat fogyaszd)! A hányinger csökkenésével azonban kezdj áttérni a változatosabb, egészségesebb táplálkozásra.** ''székrekedés: '' a terhesség második harmadától egyre inkább lassul a nők emésztése, részben azért, mert egyre kisebb területen zsúfolódnak össze a belek, részben azért, mert így több tápanyag szívódhat fel. A székrekedés ugyanakkor aranyérhez és más kellemetlen tünetek jelentkezéséhez vezethet. Ezért érdemes több folyadékot, rostot (nyers zöldséget, gyümölcsöt, magot) fogyasztani, és többször kis adagot enni.** ''gyomorégés: '' főleg a terhesség utolsó harmadában jelentkezik, amikor a magzat méretei miatt már az anya gyomrának is kisebb hely marad. A panaszok jelentkezésekor érdemes egy-két szem kekszet fogyasztani pár korty tejjel (a rágcsálást azonban nem szabad túlzásba vinni). Kerülni kell a savképződést fokozó ételek fogyasztását (pl. paradicsom, fűszeres ételek, kávé). A gyomorégés kezelésében is sokat segít, ha nem eszünk egyszerre sokat, inkább több apró adagra osztjuk el a táplálékot.** ''szív- és érrendszeri panaszok (szapora szívverés, magas vérnyomás): '' érdemes kevesebb sót vinni a szervezetbe, ha eddig nem tettük, hagyjunk fel a kávé és tea fogyasztásával is. A szívpanaszokat egyes esetekben erősíthetik a puffasztó ételek, ezeket is mellőzzük az étrend összeállításakor.
== Amire szükséged lehet ==
1 100
szerkesztés