1 100
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell pestót készíteni? == right|250px A pesto az olasz konyha egyik jellegzetes eleme. A legelterjedtebb, genovai változata baz…”
== Hogyan kell pestót készíteni? ==
[[Fájl:pesto-recept.jpg|right|250px]]
A pesto az olasz konyha egyik jellegzetes eleme. A legelterjedtebb, genovai változata bazsalikom, fokhagyma, sajt, olajos magvak, olívaolaj és só felhasználásával készül. Az alábbi lépéseket követve a pesto szószt otthon is könnyen elkészítheted!
== Lépések ==
# Moss meg egy nagy csokor friss bazsalikomot, rázd le róla a vizet, és csipegess le a szárakról 2-3 maréknyi (50 g) levelet. Terítsd őket egy papírtörlőre, és hagyd megszáradni (ha nagyon vizes marad a levél, az ront a pesto állagán, és hamarabb meg is romlik a szósz). Ha a levelek megszáradtak, tedd őket aprítógépbe.
# Nyomj szét a kés lapjával 2 gerezd fokhagymát, és tedd ezt is az aprítógépbe.
# A gép rövid bekapcsolásával kezdd el aprítani a hozzávalókat. Ekkor még nem kell teljesen eldolgozni, elég, ha darabos lesz.
# Adj a készülő pestóhoz egy evőkanál fenyőmagot vagy diót (ennek használatát még az eredeti olasz recept is megengedi a ritkább és drágább fenyőmag helyett). Ezt is mixeld össze a masszával. Ahogy az olajos magvakat egyre apróbbra vágod, felszívják a bazsalikom levének nagy részét.
# Ezután adj a keverékhez 6-8 evőkanál frissen reszelt parmezán sajtot. Csak addig kapcsold be a turmixgépet, amíg a sajt összekeveredik a masszával, és felszívja a maradék nedvességet.
# Végül adj a szószhoz 1 dl extra szűz olívaolajat kis részletekben, folyamatos keverés mellett.
# Ha szükséges, még egy kicsi sóval, esetleg borssal ízesítheted a szószt, de vigyázz, hogy ne nyomd el a bazsalikom, a fokhagyma és a sajt jellegzetes ízeit. Kész is a házi pesto!
== Tippek ==
* A pesto sokoldalúan használható: ha főtt tésztára teszed, önmagában is megállja a helyét, de tejtermékekkel összekeverve mártogatóst is készíthetsz belőle pirítós mellé, vagy húsok, halak mellé is tálalhatod.
* A házi pestót érdemes frissen készíteni és felhasználni. Ha mégsem fogy el, a maradékot tedd kis üvegbe, önts a tetejére extra olívaolajat úgy, hogy vastagon fedje a szószt, és tedd hűtőbe – így pár hétig eláll. Ha hosszabb időre szeretnéd tartósítani, akkor tedd jégkockatartóba, és fagyaszd le.
* A pesto nagyon sokféle változatban készíthető, érdemes kísérletezni vele. Piros pestóhoz használj szárított paradicsomot, mandulát és ricottát, de próbálkozhatsz sült piros paprikával is. Néhány további ötlet a variációkhoz:
** Bazsalikom mellett vagy helyett használhatsz más zöldfűszereket, például: medvehagyma, petrezselyem, spenót, rukkola, snidling.
** A fenyőmag, dió helyett tehetsz a pestóba mandulát, mogyorót, kesudiót, napraforgó- vagy tökmagot. Ezeket a felhasználás előtt rövid ideig piríthatod, hogy még intenzívebb legyen az ízük. Az olajos magvak barna héját érdemes lekaparni, mielőtt a pestóba tennéd.
** A parmezán egy részét cserélheted pecorino sajtra is, ami juhtejből készül. A lényeg, hogy kemény, száraz, sós, jó minőségű sajtot használj.
== Amire szükséged lehet ==
* 50 gramm (2-3 marék) friss bazsalikomlevél
* 2 gerezd fokhagyma
* 1 evőkanál fenyőmag vagy dió
* 6-8 evőkanál parmezán sajt
* 1 dl extra szűz olívaolaj + a tartósításhoz
* kevés só, bors
== Figyelmeztetések ==
* A bazsalikom aromája fémmel érintkezve oxidálódik, a színe barnább lesz és az íze is megváltozik. Ezért ha teheted, a pesto készítéséhez fából vagy kőből készült mozsarat és kézi erőt használj. A pesto állaga is így lesz tökéletes.
* A botmixer vagy aprítógép használatánál ügyelj arra, hogy ne legyen teljesen homogén a massza. Inkább a gépet többször ki- és bekapcsolva, szakaszosan dolgozz.
* A pesto készítéséhez mindig jó minőségű és friss alapanyagokat használj!
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>jsnfd6ASuUQ</youtube>
<youtube>z84l6Oj6a5Y</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/pesto-keszitese-hazilag Pesto készítése eredeti olasz recept alapján]
* [http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/pesto-keszitese-hazilag Bazsalikom pesto – a Dívány alapkonyhájából]
* [http://www.mindmegette.hu/pesto-pesto-pesto-42948/ Pesto és variációi a Mindemegette oldalán]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:pesto-recept.jpg|right|250px]]
A pesto az olasz konyha egyik jellegzetes eleme. A legelterjedtebb, genovai változata bazsalikom, fokhagyma, sajt, olajos magvak, olívaolaj és só felhasználásával készül. Az alábbi lépéseket követve a pesto szószt otthon is könnyen elkészítheted!
== Lépések ==
# Moss meg egy nagy csokor friss bazsalikomot, rázd le róla a vizet, és csipegess le a szárakról 2-3 maréknyi (50 g) levelet. Terítsd őket egy papírtörlőre, és hagyd megszáradni (ha nagyon vizes marad a levél, az ront a pesto állagán, és hamarabb meg is romlik a szósz). Ha a levelek megszáradtak, tedd őket aprítógépbe.
# Nyomj szét a kés lapjával 2 gerezd fokhagymát, és tedd ezt is az aprítógépbe.
# A gép rövid bekapcsolásával kezdd el aprítani a hozzávalókat. Ekkor még nem kell teljesen eldolgozni, elég, ha darabos lesz.
# Adj a készülő pestóhoz egy evőkanál fenyőmagot vagy diót (ennek használatát még az eredeti olasz recept is megengedi a ritkább és drágább fenyőmag helyett). Ezt is mixeld össze a masszával. Ahogy az olajos magvakat egyre apróbbra vágod, felszívják a bazsalikom levének nagy részét.
# Ezután adj a keverékhez 6-8 evőkanál frissen reszelt parmezán sajtot. Csak addig kapcsold be a turmixgépet, amíg a sajt összekeveredik a masszával, és felszívja a maradék nedvességet.
# Végül adj a szószhoz 1 dl extra szűz olívaolajat kis részletekben, folyamatos keverés mellett.
# Ha szükséges, még egy kicsi sóval, esetleg borssal ízesítheted a szószt, de vigyázz, hogy ne nyomd el a bazsalikom, a fokhagyma és a sajt jellegzetes ízeit. Kész is a házi pesto!
== Tippek ==
* A pesto sokoldalúan használható: ha főtt tésztára teszed, önmagában is megállja a helyét, de tejtermékekkel összekeverve mártogatóst is készíthetsz belőle pirítós mellé, vagy húsok, halak mellé is tálalhatod.
* A házi pestót érdemes frissen készíteni és felhasználni. Ha mégsem fogy el, a maradékot tedd kis üvegbe, önts a tetejére extra olívaolajat úgy, hogy vastagon fedje a szószt, és tedd hűtőbe – így pár hétig eláll. Ha hosszabb időre szeretnéd tartósítani, akkor tedd jégkockatartóba, és fagyaszd le.
* A pesto nagyon sokféle változatban készíthető, érdemes kísérletezni vele. Piros pestóhoz használj szárított paradicsomot, mandulát és ricottát, de próbálkozhatsz sült piros paprikával is. Néhány további ötlet a variációkhoz:
** Bazsalikom mellett vagy helyett használhatsz más zöldfűszereket, például: medvehagyma, petrezselyem, spenót, rukkola, snidling.
** A fenyőmag, dió helyett tehetsz a pestóba mandulát, mogyorót, kesudiót, napraforgó- vagy tökmagot. Ezeket a felhasználás előtt rövid ideig piríthatod, hogy még intenzívebb legyen az ízük. Az olajos magvak barna héját érdemes lekaparni, mielőtt a pestóba tennéd.
** A parmezán egy részét cserélheted pecorino sajtra is, ami juhtejből készül. A lényeg, hogy kemény, száraz, sós, jó minőségű sajtot használj.
== Amire szükséged lehet ==
* 50 gramm (2-3 marék) friss bazsalikomlevél
* 2 gerezd fokhagyma
* 1 evőkanál fenyőmag vagy dió
* 6-8 evőkanál parmezán sajt
* 1 dl extra szűz olívaolaj + a tartósításhoz
* kevés só, bors
== Figyelmeztetések ==
* A bazsalikom aromája fémmel érintkezve oxidálódik, a színe barnább lesz és az íze is megváltozik. Ezért ha teheted, a pesto készítéséhez fából vagy kőből készült mozsarat és kézi erőt használj. A pesto állaga is így lesz tökéletes.
* A botmixer vagy aprítógép használatánál ügyelj arra, hogy ne legyen teljesen homogén a massza. Inkább a gépet többször ki- és bekapcsolva, szakaszosan dolgozz.
* A pesto készítéséhez mindig jó minőségű és friss alapanyagokat használj!
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>jsnfd6ASuUQ</youtube>
<youtube>z84l6Oj6a5Y</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/pesto-keszitese-hazilag Pesto készítése eredeti olasz recept alapján]
* [http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/pesto-keszitese-hazilag Bazsalikom pesto – a Dívány alapkonyhájából]
* [http://www.mindmegette.hu/pesto-pesto-pesto-42948/ Pesto és variációi a Mindemegette oldalán]
[[Kategória:Étel-ital]]