154
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell pelmenyit készíteni? == right|300pxAz orosz raviolinak is becézett ételkülönlegesség, bár nem az egyik leggyorsabban elké…”
== Hogyan kell pelmenyit készíteni? ==
[[Fájl:Letöltés.jpg|right|300px]]Az orosz raviolinak is becézett ételkülönlegesség, bár nem az egyik leggyorsabban elkészíthető étel a világon, mégis megéri kipróbálni, a végeredményben senki sem fog csalódni.
== Lépések ==
#Készítsd el a tölteléket. Ehhez reszeld le a vöröshagymát, amit 2-3 kávéskanál só és őrölt feketebors kíséretében a darált húsba beledolgozol. Ezután rakd be a hűtőbe.
#Készítsd el a tésztát. Sózd meg a kimért lisztet. Készíts fészket a közepébe, amibe a tojást beleöntöd. Adagolj hozzá vizet, amíg kemény, de nyújtható tésztát nem kapsz. Pihentesd a tésztát legalább egy órát.
#Egy lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 mm vékonyságúra. Majd fogj egy pogácsaszaggatott (a kisebb fajtát) és szaggasd ki a tésztát.
#A kapott kiskorongok közepére tegyél egy kávéskanálnyi húst (ne kend szét, maradjon kis gombóc középen).
#Ezután hajtsd félbe a korongokat úgy, hogy a sarkaikat jól összetapasztod, összecsíped.
#Ha nagyobb adagot készítesz, akkor lisztezd be a gombócokat, hogy ne ragadjanak össze, és zacskóba összegyűjtve száműzd a mélyhűtőbe.
#Ha megfőznéd, és azonnal tálalnád, akkor tegyél fel egy fazék vizet forrni, ami akkora, amekkorában bőven elférnek a gombócok. A vizet ízesítsd leveskockával, lehetőleg erőleves, marha- vagy tyúkhúslevessel. A forrásban lévő vízhez add hozzá a gombócokat és közepes lángon főzd kb. 15-20 percig, de inkább kóstolgasd, úgy az igazi.
#Ha elkészültek, tegyél a tetejükre tejfölt és reszelt füstölt sajtot. A tejfölt kihagyhatod, sajttal is nagyon finom.
== Tippek ==
*Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget elkészíteni, amit nem főzöl meg, hanem a mélyhűtőben tárolod. Ezeket bármikor előveheted és megfőzheted, nem kell megvárnod, míg kiolvad.
*Érdemes egy-két csepp olívaolajat adnod a forrásban lévő vízhez, hogy ne ragadjanak össze a gombócok.
== Amire szükséged lehet ==
*1 kg darált hús (sertés)
*1 db vöröshagyma
*75 dkg liszt (rétes)
*1 db tojás
*Só
*Őrölt fekete bors
*Víz
*Sajt (legjobb, ha füstölt)
*Tejföl
*Leveskocka
== Figyelmeztetések ==
*Mindig lisztezd be a gombócokat, miután összegyúrtad őket, hogy ne ragadjanak össze.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* Saját tapasztalat
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Letöltés.jpg|right|300px]]Az orosz raviolinak is becézett ételkülönlegesség, bár nem az egyik leggyorsabban elkészíthető étel a világon, mégis megéri kipróbálni, a végeredményben senki sem fog csalódni.
== Lépések ==
#Készítsd el a tölteléket. Ehhez reszeld le a vöröshagymát, amit 2-3 kávéskanál só és őrölt feketebors kíséretében a darált húsba beledolgozol. Ezután rakd be a hűtőbe.
#Készítsd el a tésztát. Sózd meg a kimért lisztet. Készíts fészket a közepébe, amibe a tojást beleöntöd. Adagolj hozzá vizet, amíg kemény, de nyújtható tésztát nem kapsz. Pihentesd a tésztát legalább egy órát.
#Egy lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 mm vékonyságúra. Majd fogj egy pogácsaszaggatott (a kisebb fajtát) és szaggasd ki a tésztát.
#A kapott kiskorongok közepére tegyél egy kávéskanálnyi húst (ne kend szét, maradjon kis gombóc középen).
#Ezután hajtsd félbe a korongokat úgy, hogy a sarkaikat jól összetapasztod, összecsíped.
#Ha nagyobb adagot készítesz, akkor lisztezd be a gombócokat, hogy ne ragadjanak össze, és zacskóba összegyűjtve száműzd a mélyhűtőbe.
#Ha megfőznéd, és azonnal tálalnád, akkor tegyél fel egy fazék vizet forrni, ami akkora, amekkorában bőven elférnek a gombócok. A vizet ízesítsd leveskockával, lehetőleg erőleves, marha- vagy tyúkhúslevessel. A forrásban lévő vízhez add hozzá a gombócokat és közepes lángon főzd kb. 15-20 percig, de inkább kóstolgasd, úgy az igazi.
#Ha elkészültek, tegyél a tetejükre tejfölt és reszelt füstölt sajtot. A tejfölt kihagyhatod, sajttal is nagyon finom.
== Tippek ==
*Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget elkészíteni, amit nem főzöl meg, hanem a mélyhűtőben tárolod. Ezeket bármikor előveheted és megfőzheted, nem kell megvárnod, míg kiolvad.
*Érdemes egy-két csepp olívaolajat adnod a forrásban lévő vízhez, hogy ne ragadjanak össze a gombócok.
== Amire szükséged lehet ==
*1 kg darált hús (sertés)
*1 db vöröshagyma
*75 dkg liszt (rétes)
*1 db tojás
*Só
*Őrölt fekete bors
*Víz
*Sajt (legjobb, ha füstölt)
*Tejföl
*Leveskocka
== Figyelmeztetések ==
*Mindig lisztezd be a gombócokat, miután összegyúrtad őket, hogy ne ragadjanak össze.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* Saját tapasztalat
[[Kategória:Étel-ital]]