154
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell citromos-málnás csokitortát készíteni? == right|200pxHamarosan beköszönt a hőség és a málnaszezon. Ilyenkor tal…”
== Hogyan kell citromos-málnás csokitortát készíteni? ==
[[Fájl:Citromos-málnás.jpg|right|200px]]Hamarosan beköszönt a hőség és a málnaszezon. Ilyenkor talán kevésbé vágyunk az édes, nehezebb édességekre. Ezzel a citromos-málnás felüdüléssel viszont biztosan mindenkit leveszünk a lábáról, még a tomboló nyár kellős közepén is.
== Lépések ==
#'''Készítsük el a tésztát az alábbi alapanyagokból:'''
#*10 dkg liszt
#*10 kg cukor (lehet barnacukor is)
#*2 tojás
#*100 ml kókuszolaj vagy 10 dkg puha vaj
#*5 dkg étcsokoládé
#*5 dkg tejcsokoládé
#*1 evőkanál kakaó
#*csipet só
#*1 evőkanál szódabikarbóna
#*9 dkg málna
#*6 dkg őrölt mandula (kihagyható)
#*A csokoládét megolvasztva, mindent egybeöntve összekeverjük a hozzávalókat, akár össze is turmixolhatjuk, majd egy sütőpapírral kibélelt kör alakú tepsibe beleöntjük, és a 160 fokos előmelegített sütőbe behelyezzük. Körülbelül 50-60 perc alatt megsül, de érdemes tűpróbával tesztelni.
#Mialatt a tészta sül, érdemes elkészíteni a krémet, melyhez a hozzávalók:
#*4 tojássárgája
#*2 tojás
#*1 citromnak a héja
#*3 citrom leve
#*10 dkg cukor
#*10 dkg vaj (hideg!)
#*25 dkg mascarpone
#*Kockázzuk fel a vajat. A mascarpone és a vaj kivételével keverjük össze a hozzávalókat, majd lassú tűzőn kavarjuk sűrűre. miután elkezd besűrűsödni, adjuk hozzá a vajdarabkákat. Főzzük puding állagúra, majd hagyjuk kihűlni. Ezután adjuk hozzá a mascarponét, jól keverjük össze őket, amíg hab állagú nem lesz, majd száműzzük a hűtőbe legalább 1-1,5 órára.
#Miután kihűlt a krém, állítsuk össze a tortát. Tálalás szempontjából többféle variáció is létezik, csakis fantáziánk szabhat neki határt!
#*Mini falatkák: vágjuk fel kockákra a piskótát, majd osszuk szét őket kis tálkákba. Ezután a krémet arányosan öntsük szét az egyes tálak között. Keverjük össze, és kész is citromos-málnás csokis piskóta desszertünk.
#*Torta: Hagyhatjuk egyben is a piskótát és készíthetünk belőle tortát. A krémtől függően hagyhatjuk egyben is akár a piskótát, amit leöntünk a krémmel, egyenletesen eloszlatva rajta. Ha pedig krémesebb, könnyebb tortára vágyunk, vágjuk ketté a piskótát, a krémet pedig oszlassuk el a piskóták között, illetve a torta tetején.
#Díszítsük a tortát: Fahéjjal, csokireszelékkel és málnadarabokkal. A fehércsoki-reszelék harmonizál a citromkémmel és a sötétebb csokidarabkákkal.
== Tippek ==
*Megbolondíthatod egy kis fahéj hozzáadásával.
*Akár már a tésztába is szórhatsz málnadarabkákat, mielőtt még rácsuknád a sütő ajtaját.
*A málnaszezon idején raktározz be a gyümölcsből a mélyhűtődben, így nem leszel gondban, ha a tél közepén kívánnád meg ezt a finomságot.
== Amire szükséged lehet ==
*sütő
*tojás
*liszt
*cukor
*kókuszolaj
*vaj
*szódabikarbóna
*só
*fahéj
*málna
*kakaó
*csokoládé
*mandula
*citrom
*mascarpone
*sütőpapír
== Figyelmeztetések ==
*Ha a piskóta elkezd pirulni, takard le a tetejét, hogy ne égjen meg, amíg a belseje még sül.
*Ha nem eszed meg azonnal a tortát, akkor rakd hűtőbe, viszont ügyelj arra, hogy krémességének köszönhetően összeesik, így ne tárold napokig.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://csakapuffin.cafeblog.hu/2012/06/05/malnas-citromos-csokis-torta/ Málnás-citromos csokitorta]
* [http://www.limarapeksege.hu/2015/03/citromkremes-malnas-csokoladetorta.html Citromkrémes-málnás csokitorta]
[[Kategória:Szórakozás-kikapcsolódás]]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Citromos-málnás.jpg|right|200px]]Hamarosan beköszönt a hőség és a málnaszezon. Ilyenkor talán kevésbé vágyunk az édes, nehezebb édességekre. Ezzel a citromos-málnás felüdüléssel viszont biztosan mindenkit leveszünk a lábáról, még a tomboló nyár kellős közepén is.
== Lépések ==
#'''Készítsük el a tésztát az alábbi alapanyagokból:'''
#*10 dkg liszt
#*10 kg cukor (lehet barnacukor is)
#*2 tojás
#*100 ml kókuszolaj vagy 10 dkg puha vaj
#*5 dkg étcsokoládé
#*5 dkg tejcsokoládé
#*1 evőkanál kakaó
#*csipet só
#*1 evőkanál szódabikarbóna
#*9 dkg málna
#*6 dkg őrölt mandula (kihagyható)
#*A csokoládét megolvasztva, mindent egybeöntve összekeverjük a hozzávalókat, akár össze is turmixolhatjuk, majd egy sütőpapírral kibélelt kör alakú tepsibe beleöntjük, és a 160 fokos előmelegített sütőbe behelyezzük. Körülbelül 50-60 perc alatt megsül, de érdemes tűpróbával tesztelni.
#Mialatt a tészta sül, érdemes elkészíteni a krémet, melyhez a hozzávalók:
#*4 tojássárgája
#*2 tojás
#*1 citromnak a héja
#*3 citrom leve
#*10 dkg cukor
#*10 dkg vaj (hideg!)
#*25 dkg mascarpone
#*Kockázzuk fel a vajat. A mascarpone és a vaj kivételével keverjük össze a hozzávalókat, majd lassú tűzőn kavarjuk sűrűre. miután elkezd besűrűsödni, adjuk hozzá a vajdarabkákat. Főzzük puding állagúra, majd hagyjuk kihűlni. Ezután adjuk hozzá a mascarponét, jól keverjük össze őket, amíg hab állagú nem lesz, majd száműzzük a hűtőbe legalább 1-1,5 órára.
#Miután kihűlt a krém, állítsuk össze a tortát. Tálalás szempontjából többféle variáció is létezik, csakis fantáziánk szabhat neki határt!
#*Mini falatkák: vágjuk fel kockákra a piskótát, majd osszuk szét őket kis tálkákba. Ezután a krémet arányosan öntsük szét az egyes tálak között. Keverjük össze, és kész is citromos-málnás csokis piskóta desszertünk.
#*Torta: Hagyhatjuk egyben is a piskótát és készíthetünk belőle tortát. A krémtől függően hagyhatjuk egyben is akár a piskótát, amit leöntünk a krémmel, egyenletesen eloszlatva rajta. Ha pedig krémesebb, könnyebb tortára vágyunk, vágjuk ketté a piskótát, a krémet pedig oszlassuk el a piskóták között, illetve a torta tetején.
#Díszítsük a tortát: Fahéjjal, csokireszelékkel és málnadarabokkal. A fehércsoki-reszelék harmonizál a citromkémmel és a sötétebb csokidarabkákkal.
== Tippek ==
*Megbolondíthatod egy kis fahéj hozzáadásával.
*Akár már a tésztába is szórhatsz málnadarabkákat, mielőtt még rácsuknád a sütő ajtaját.
*A málnaszezon idején raktározz be a gyümölcsből a mélyhűtődben, így nem leszel gondban, ha a tél közepén kívánnád meg ezt a finomságot.
== Amire szükséged lehet ==
*sütő
*tojás
*liszt
*cukor
*kókuszolaj
*vaj
*szódabikarbóna
*só
*fahéj
*málna
*kakaó
*csokoládé
*mandula
*citrom
*mascarpone
*sütőpapír
== Figyelmeztetések ==
*Ha a piskóta elkezd pirulni, takard le a tetejét, hogy ne égjen meg, amíg a belseje még sül.
*Ha nem eszed meg azonnal a tortát, akkor rakd hűtőbe, viszont ügyelj arra, hogy krémességének köszönhetően összeesik, így ne tárold napokig.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://csakapuffin.cafeblog.hu/2012/06/05/malnas-citromos-csokis-torta/ Málnás-citromos csokitorta]
* [http://www.limarapeksege.hu/2015/03/citromkremes-malnas-csokoladetorta.html Citromkrémes-málnás csokitorta]
[[Kategória:Szórakozás-kikapcsolódás]]
[[Kategória:Étel-ital]]