1 100
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
nincs szerkesztési összefoglaló
# Készítsd el a tésztát.
## A kívánt mennyiségű '''krumplit enyhén sós vízben főzd meg ''' úgy, hogy jó puha legyen.## Ha még nem tetted, '''húzd le a krumpli héját''', majd tedd félre, hogy kihűljön. (Amíg vársz, kimagozhatod a szilvát.)## A kihűlt főtt krumplit '''nyomd át krumplinyomón''', vagy villával törd össze. Ezután adj hozzá még egy kis sót (ha szükség van rá), és egy kis lisztet. Kezdd el gyúrni, és fokozatosan adj hozzá még lisztet, amíg a tészta már nem ragadós. (Ne adj hozzá egyszerre sokat, mert akkor a tészta kifőzve kemény lesz.) # '''Tegyél fel vizet ''' egy nagy fazékban a gombócoknak. Amíg elkészíted őket, épp felforr a víz.# '''A kész tésztát nyújtsd ki ''' (kb. fél centi vastagságúra). Ha sok tésztát készítettél, vagy kicsi a helyed, a tésztát oszd több részre, és csak azután nyújtsd ki.# A kinyújtott tésztát '''késsel oszd fel 7-10 cm-es kockákra ''' (attól függően, mekkora a szilva).# Minden négyzet '''közepére tegyél egy kimagozott szilvát ''' (ha nagyok a gyümölcsök, akkor csak egy felet). Ezután szórd meg őket egy kis porcukorral és fahéjjal.# A négyzetek csücskeit felhajtva zárd a tésztába a szilvaszemeket, majd kézzel „gyurmázva” '''formálj gombócokat'''. Vigyázz, nehogy közben elszakadjon vagy kilyukadjon a tészta!# '''Dobd a gombócokat a lobogó vízbe'''. Ha sok van, egyszerre csak annyit főzz, amennyi kényelmesen elférne az edény alján. Egy-két perc után egy fakanállal óvatosan mozgasd meg őket, nehogy leragadjanak a fazék aljára.# Amíg a gombócok főnek, egy kevés zsiradékon '''piríts zsemlemorzsát'''. Vigyázz, mert hamar megég – amint elkezd barnulni, legjobb, ha leveszed a tűzről!# Ha a gombócok '''feljönnek a víz tetejére''', még egy pár percig hagyd főni, majd egy lyukas fakanállal vagy szűrővel emeld ki. '''Rakd a pirított morzsára''', egy kicsit hagyd hűlni, majd óvatosan forgasd át a gombócokat, hogy mindenhol befedje a zsemlemorzsa.# '''Szedd tányérra ''' és szórd meg porcukorral és fahéjjal (ízlés szerint).
== Tippek ==