593
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
nincs szerkesztési összefoglaló
# A tároláshoz légmentesen záró edényt vagy zacskót használj.
# Mindent, amit beteszel a hűtőbe, címkézz meg. A címkén szerepeljen a fagyasztás dátuma, a csomag tartalma, esetleg az adagok száma.
# Ha folyékony vagy félfolyékony félig folyékony ételeket fagyasztasz le, akkor tedd lehetővé a tágulást, hagy egy ki helyet a tároló edény pereme alatt.
# Vizesen ne fagyassz le semmit, mert jegesedést okozhat.
# Szinte minden élelmiszer fagyasztható#*'''Gyümölcsöket ''' kisebb edényekbe, dobozokba érdemes tárolni, fagyasztani.#*Húsokat A '''húsokat''' minden mennyiségben fagyaszthatod. Érdemes felhasználásuk szerint csoportosítva elrakni a fagyasztóba. Szeletelve is tárolhatod, minden szelet közé fóliát helyezve.#*'''Tejtermékek ''' közül legjobban a vaj és a sajtok fagyaszthatók. #*'''Zöldségféléket ''' szintén aprítva, megtisztítva, felhasználásuk szerint érdemes csomagolnod.#*'''Kész és félkész ételek, piskóták ''' is kiválóan tartósíthatóak fagyasztással.#*'''Halak ''' esetében minél nagyobb a hal olaj tartalma , annál nehezebben fagyasztható. Egy soványabb húsú hal, például a harcsa 6 hónapig is eláll, míg egy olajosabb húsú pisztrángot 3 hónapon belül el kell fogyasztani.
== Tippek ==
* Szinte minden élelmiszer fagyasztható!*Érdemes egy leltárt vezetned a fagyasztóban lévő élelmiszerekről, így pontosan tudod követni, hogy mi van a fagyasztóban.*Időnként, főleg nagyobb ünnepek előtt érdemes kiüríteni a fagyasztót, hogy az új ételek számára helyet tudj készíteni.*A Ha a szezon előtt elkészített élelmiszereket készítesz el egy ételt, még olcsóbban is ki tudod elkészíteni hozni, pl.: a bejgli, és a fagyasztóból mehet is az ünnepi asztalra a sok finomságesetében.*Az olajos magvakat is megóvhatod az avasodástól a fagyasztással.
== Amire szükséged lehet ==
== Figyelmeztetések ==
* Vannak élelmiszerek , melyek egyáltalán nem fagyaszthatók , pl.: görögdinnye, burgonya, tojás, tejföl.
*Csak tiszta élelmiszereket fagyassz le, mert fagyasztás után már nem tudod megmosni őket.
*Különösen a zöldségek és gyümölcsök esetében fontos, hogy gyorsfagyasztással történjen a tartósítás, mert így a kiengedés után se vesztenek állagukból és ízükből.
* [http://eselytazetelnek.hu/page.php?aid=hutes_fagyasztas&path=mit_tehetek_en/tarolas#.VHuEHTGG-So Fagyasztás és hűtés]
* Reader's Digest: Hogyan éljünk harmóniában a természettel (2010)
[[Kategória:Étel-ital]]