375
szerkesztés
Módosítások
nincs szerkesztési összefoglaló
== Hogyan kell mascarponét készíteni házilag? ==
[[Fájl: mascarponeMascarpone.jpgJPG|right|250px]]A mascarpone tulajdonképpen a tejszínből a tejsavó eltávolításával kinyert sajt. Inkább egy sajtféleségsajtféle, mert ízre mégis tejszín zamatú krémre hasonlít. Rengeteg mely rengeteg krémes állagú, sütést nem igénylő desszert alapja, például – pl. a tiramisu vagy a klasszikus sajttorta fontos összetevője– alapja. A tejsavót általában valamilyen egy ártalmatlan sav (pl. citromsav) hozzáadásával választják el a tejzsírtól. A zsírtól, ám a citromsav hozzáadása miatt egy kicsit kissé savanyú lesz a tejszín, így igazából tejföl is lehetne az alapja. Ugyanis leegyszerűsítve Mivel a tejföl önmagában is egy már savanyított tejszín. Ezt a gondolatmenetet megtartva így kétféle módon , akár az is elkészíthető házilag lehetne a mascarponealapja. Az egyiknek Gondolatmenetünket megtartva kétféle módot mutatunk elkészítésére: az egyik alapja egy zsírosabb habtejszín, a másiknak másiké pedig egy nagy pohár tejföllesz.
== Lépések ==
=== Tejszín alapú mascarpone ===
# '''Tedd fel főni a tejszínt!'''# '''Melegítsd kb. 80-88 fokos hőmérsékletig! ''' Ezt cukorhőmérővel ellenőrizd!# '''Ezután emeld le a tűzről, és keverd hozzá a frissen facsart citromlevet!'''# '''Majd tedd vissza „forrni”, ugyancsak 80-88 fokos hőmérsékletig!'''# '''Ezután hagyd kihűlni szobahőmérsékletűre!'''# '''Bélelj ki egy fémszűrőt textilpelenkával, és tedd egy tálra a szűrőt!'''# '''Öntsd bele a tejszínt!'''# '''Tedd az egészet hűvös helyre, lehetőleg hűtőbe!'''# '''Hagyd lecsöpögni a tejsavót legalább 12 órán át!'''# '''Amikor ez a művelet kész, kanalazd bele egy jól zárható üvegbe! ''' Hűtve két hétig is eláll.
=== Tejfől alapú mascarpone ===
# '''Bélelj ki textillel egy szűrőt, és tedd egy tálra!'''# '''Öntsd bele a tejfölt!'''# '''Tárold hűvös helyen, legalább 12 órát, míg lecsöpög a tejsavó!'''
== Tippek ==
* Ha nincs cukorhőmérőd, nem kell egyből a boltba rohannod érte. Jó támpont lehet, ha addig melegíted a tejszínt, míg csak elkezd gyöngyözni a teteje.
* A textilpelenka helyettesíthető bármilyen szorosabb szövésű textilanyaggal, pl. konyharuha, lepedődarab stb.
* A legjobb tejszín nagyon zsíros (legalább 30%-os) és adalékanyag-mentes. Semmiképp se legyen főzőtejszín!
== Figyelmeztetések ==
* '''Ne hagyd magára a tejszínt főzés közben! ''' A tejszín könnyen leéghet a tűzön, így folyamatosan kavargasd.* '''Ne szobahőmérsékleten csöpögtesd le a tejszínt/tejfölt, mert megromlik! ''' Ez a folyamat mindenképpen hidegben történjen.