375
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell pizzatortát készíteni? == right|250pxA pizza minden formában remek választás a korgó gyomor elhallgatatására. Sok helyen…”
== Hogyan kell pizzatortát készíteni? ==
[[Fájl:Pizzatorta_.jpg|right|250px]]A pizza minden formában remek választás a korgó gyomor elhallgatatására. Sok helyen kapható, akár párszázas pizzaszeletek is, de az sosem olyan, mint amit magunk készítünk otthon. Ha kicsit unjuk a lapos tésztájú kerek formát, akkor próbáljuk ki a pizzatortát! Lényegében töltött pizza, azonban külsőleg leginkább egy tortához hasonlít. Töltelék tekintetében ízlés szerint variálhatjuk, ráadásul húsvétkor nagyon sok megmaradt alapanyag is hasznosítható vele. Egyszerű, mégis különleges, látványos és laktató.
== Lépések ==
# '''Egy kisebb tálba tegyél langyos vizet (kevesebbet, mint 2 dl), tedd bele a cukrot, és morzsold bele az élesztőt!'''
# '''Hagyd felfutni az élesztőt, majd keverd hozzá az olívaolajt!'''
# '''Végy egy nagyobb tálat a tésztához, amibe tedd bele a lisztet, a sót és az élesztős keveréket!'''
# '''Alaposan dolgozd össze a masszát!'''
# '''A tészta egyharmadát válaszd külön! Mind a két részét gyúrd át jó alaposan!'''
# '''A két tésztarészt letakarva, langyos helyen kelesztesd meg nagyjából 1 óra alatt a duplájára!'''
# '''Míg kel a tészta, tisztítsd meg a hagymákat és a gombát!'''
# '''Serpenyőben hevíts olívaolajt, és dinszteld meg a hagymákat!'''
#'''Add a hagymákhoz a gombát és a szárított fűszereket!'''
# '''Miután összedolgoztad a hagymákat, a gombát és a fűszereket, jöhet a többi hozzávaló''': sűrített paradicsom; egy bögre víz; só, bors és cukor ízlés szerint.
# '''Alaposan forrald össze őket, míg egy sűrű szószt nem kapsz!'''
# '''Ezután tedd félre, és készítsd elő a sonkát és a sajtot!''' Vághatod szeletekre vagy apró kockákra, ahogy neked jobban tetszik.
# '''Nyújtsd ki a tésztadarabokat!''' A nagyobbik darabot először 15-20 cm-es átmérőjű kerek lappá nyújtsd ki. Hagyd lefedve pihenni 10 percig, majd dolgozd tovább nagyjából 40 cm-es átmérőjűre. A kisebb darabot a tortaformád szélességéhez nyújtsd ki, követve a pihentetési metódusokat.
# '''Olajozd ki a tortaformát!'''
# '''Helyezd bele a nagyobbik kinyújtott pizzalapot úgy, hogy a széle túllógjon a forma pereménél!'''
# '''Rétegezd bele a hozzávalókat!''' Először egy kis paradicsomos szószt tegyél az aljára, majd a sajt-sonka kombináció következzen. '''Erre üsd rá a tojásokat!''' Majd megint szósz és sajt-sonka réteg, míg ez a kétféle hozzávaló el nem fogy.
# '''A kisebbik darab tésztával fedd be a tölteléket, a lelógó részeket pedig hajtsd vissza!'''
# '''Hagyd még pihenni az egész tortát 20 percig, azaz keleszd langyos helyen!'''
# '''Előmelegített sütőben süsd készre a pizzatortát magas hőfokon!'''
# '''Miután elkészült, várj vele még legalább 20 percet a felszeletelés előtt!'''
== Tippek ==
* A tojás lehet főzött is, nem feltétlenül muszáj a nyerset beleütnünk a töltelékbe. Így húsvétkor tényleg felhasználhatóak a maradék hozzávalók (sonka darabok, festett tojások stb.).
* A pizza melegen és frissen az igazi. Lehetőleg ne maradjon belőle újramelegítéshez, így nagy társasághoz (legalább 4 személyhez) érdemes felszolgálni.
* Megkönnyítheted magadnak a dolgod, ha a tésztanyújtás előtt már bekapcsolod a sütőd, hogy előmelegedjen.
== Amire szükséged lehet ==
A hozzávalók 4 személyre:
=== A tésztához ===
* 25 dkg finomliszt
* 1,5 dkg élesztő
* 1,8 dl víz
* 2-3 evőkanál olívaolaj
* 0,5 teáskanál cukor
* 1,5 teáskanál só
=== A töltelékhez ===
* 30 dkg sonka
* 20 dkg sajt
* 20 dkg gomba (elhagyható)
* 5 db tojás
* 1 db közepes méretű vöröshagyma
* 2-4 gerezd fokhagyma
* 1,5 evőkanál olívaolaj
* 80 g sűrített paradicsom
* 1 evőkanál szárított oregano
* 1 teáskanál szárított rozmaring
* 2 teáskanál cukor
* só és bors ízlés szerint
=== Fontosabb eszközök ===
* 20 cm-es átmérőjű tortaforma
* sodrófa a tészta nyújtásához
* tálak és serpenyők a hozzávalók elkészítéséhez
== Figyelmeztetések ==
* A tészta pihentetési idejét mindig tartsd be, különben összeesik, elszakad!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://izeskalandok.blogspot.hu/2011/04/husveti-pizzatorta.html Ízes kalandok: Húsvéti pizzatorta]
*[http://www.nosalty.hu/recept/pizzatorta Pizzatorta]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Pizzatorta_.jpg|right|250px]]A pizza minden formában remek választás a korgó gyomor elhallgatatására. Sok helyen kapható, akár párszázas pizzaszeletek is, de az sosem olyan, mint amit magunk készítünk otthon. Ha kicsit unjuk a lapos tésztájú kerek formát, akkor próbáljuk ki a pizzatortát! Lényegében töltött pizza, azonban külsőleg leginkább egy tortához hasonlít. Töltelék tekintetében ízlés szerint variálhatjuk, ráadásul húsvétkor nagyon sok megmaradt alapanyag is hasznosítható vele. Egyszerű, mégis különleges, látványos és laktató.
== Lépések ==
# '''Egy kisebb tálba tegyél langyos vizet (kevesebbet, mint 2 dl), tedd bele a cukrot, és morzsold bele az élesztőt!'''
# '''Hagyd felfutni az élesztőt, majd keverd hozzá az olívaolajt!'''
# '''Végy egy nagyobb tálat a tésztához, amibe tedd bele a lisztet, a sót és az élesztős keveréket!'''
# '''Alaposan dolgozd össze a masszát!'''
# '''A tészta egyharmadát válaszd külön! Mind a két részét gyúrd át jó alaposan!'''
# '''A két tésztarészt letakarva, langyos helyen kelesztesd meg nagyjából 1 óra alatt a duplájára!'''
# '''Míg kel a tészta, tisztítsd meg a hagymákat és a gombát!'''
# '''Serpenyőben hevíts olívaolajt, és dinszteld meg a hagymákat!'''
#'''Add a hagymákhoz a gombát és a szárított fűszereket!'''
# '''Miután összedolgoztad a hagymákat, a gombát és a fűszereket, jöhet a többi hozzávaló''': sűrített paradicsom; egy bögre víz; só, bors és cukor ízlés szerint.
# '''Alaposan forrald össze őket, míg egy sűrű szószt nem kapsz!'''
# '''Ezután tedd félre, és készítsd elő a sonkát és a sajtot!''' Vághatod szeletekre vagy apró kockákra, ahogy neked jobban tetszik.
# '''Nyújtsd ki a tésztadarabokat!''' A nagyobbik darabot először 15-20 cm-es átmérőjű kerek lappá nyújtsd ki. Hagyd lefedve pihenni 10 percig, majd dolgozd tovább nagyjából 40 cm-es átmérőjűre. A kisebb darabot a tortaformád szélességéhez nyújtsd ki, követve a pihentetési metódusokat.
# '''Olajozd ki a tortaformát!'''
# '''Helyezd bele a nagyobbik kinyújtott pizzalapot úgy, hogy a széle túllógjon a forma pereménél!'''
# '''Rétegezd bele a hozzávalókat!''' Először egy kis paradicsomos szószt tegyél az aljára, majd a sajt-sonka kombináció következzen. '''Erre üsd rá a tojásokat!''' Majd megint szósz és sajt-sonka réteg, míg ez a kétféle hozzávaló el nem fogy.
# '''A kisebbik darab tésztával fedd be a tölteléket, a lelógó részeket pedig hajtsd vissza!'''
# '''Hagyd még pihenni az egész tortát 20 percig, azaz keleszd langyos helyen!'''
# '''Előmelegített sütőben süsd készre a pizzatortát magas hőfokon!'''
# '''Miután elkészült, várj vele még legalább 20 percet a felszeletelés előtt!'''
== Tippek ==
* A tojás lehet főzött is, nem feltétlenül muszáj a nyerset beleütnünk a töltelékbe. Így húsvétkor tényleg felhasználhatóak a maradék hozzávalók (sonka darabok, festett tojások stb.).
* A pizza melegen és frissen az igazi. Lehetőleg ne maradjon belőle újramelegítéshez, így nagy társasághoz (legalább 4 személyhez) érdemes felszolgálni.
* Megkönnyítheted magadnak a dolgod, ha a tésztanyújtás előtt már bekapcsolod a sütőd, hogy előmelegedjen.
== Amire szükséged lehet ==
A hozzávalók 4 személyre:
=== A tésztához ===
* 25 dkg finomliszt
* 1,5 dkg élesztő
* 1,8 dl víz
* 2-3 evőkanál olívaolaj
* 0,5 teáskanál cukor
* 1,5 teáskanál só
=== A töltelékhez ===
* 30 dkg sonka
* 20 dkg sajt
* 20 dkg gomba (elhagyható)
* 5 db tojás
* 1 db közepes méretű vöröshagyma
* 2-4 gerezd fokhagyma
* 1,5 evőkanál olívaolaj
* 80 g sűrített paradicsom
* 1 evőkanál szárított oregano
* 1 teáskanál szárított rozmaring
* 2 teáskanál cukor
* só és bors ízlés szerint
=== Fontosabb eszközök ===
* 20 cm-es átmérőjű tortaforma
* sodrófa a tészta nyújtásához
* tálak és serpenyők a hozzávalók elkészítéséhez
== Figyelmeztetések ==
* A tészta pihentetési idejét mindig tartsd be, különben összeesik, elszakad!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://izeskalandok.blogspot.hu/2011/04/husveti-pizzatorta.html Ízes kalandok: Húsvéti pizzatorta]
*[http://www.nosalty.hu/recept/pizzatorta Pizzatorta]
[[Kategória:Étel-ital]]