593
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
nincs szerkesztési összefoglaló
== Hogyan kell felfuttatni az élesztőt? ==
[[Fájl:Élesztő.jpg|right|250px]]A legbonyolultabb sütemények elkészítését is az alapoknál kell kezdeni. Ez sok recept esetében az élesztő felfuttatását jelenti. Azonban ez a fontos lépés sokszor okoz kisebb bonyodalmakat a konyhában. Ahhoz, hogy elsajátíthasd az élesztő felfuttatásának fortélyait , meg kell ismerned az élesztő természetét, viselkedését , és gyakorlatban is alkalmaznod kell ezt a tudást. Itt az idő, hogy belépj azok körébe, akik nem jönnek zavarba, ha élesztővel van dolguk.
== Lépések ==
# Fogj egy nagyobb tálat, amelyben elegendő hely lesz a felfutott élesztő számára is, hiszen az eredeti méretnek akár háromszorosára is megnőhet.
#A tálba önts kb. 2 dl langyos tejet.!#A tejbe morzsold bele a szükséges mennyiségű élesztőt.!#Egy kávéskanálnyi cukrot adj a masszához.!#Hagyd állni 10-15 percig a keveréket, amíg az élesztő megfelelően fel nem fut a képen látható módon. És már keverheted is bele a tésztába, amiből a csodás süteményed készül.
[[Fájl:Felfutott_eleszto.JPG|centre|250px]]
== Tippek ==
* Amennyiben a recept nem kívánja meg a tej használatát, langyos vizet is használhatsz, ez az eredmény ugyanaz az lesz.*A keveréket huzatmentes helyen, szobahőmérsékleten tárold.*A friss élesztő helyett használhatsz porélesztő is. Ebben az esetben a porélesztő hátoldalán olvasd el a használati utasítást. Illetve arra vonatkozóan is találsz tájékoztatást, hogy a porélesztő mekkora mennyiségű friss élesztőnek felel meg.*Ha a felfuttatás nem sikerült, érdemes egy kicsit megmelegítened a keveréket, de vigyázz arra, hogy nehogy túl magas legyen a hőmérséklete.
== Amire szükséged lehet ==
* Tál
* Élesztő (friss vagy por)
* Cukor
* Türelem, hogy kivárd, míg felfut ez az élesztő
* Egy jó recept, amire használhatod az élesztőt
== Figyelmeztetések ==
*Az élesztő tulajdonképpen egy gomba, ezért működésére nagyban hat a környezete. Ha túl forró folyadékot használsz a felfuttatásnál, akkor elpusztul a gomba, azaz nem fog felfutni az élesztő.*A cukorral fokozod az élesztő gomba működését, azonban túl nagy mennyiségű cukor már gátlón hathat.*Ha nagyobb mennyiségű élesztőre van szükséged, akkor növeld a folyadék mennyiségét is, hogy elfedje a teljes felületet.
== Kapcsolódó videók ==
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.mindmegette.hu/eleszto-a-kelt-teszta-lelke-48495 Élesztő , a kelt tészta lelke]
* [http://twice.hu/receptek/hogy-kell-felfuttatni-az-elesztot Az élesztő felfuttatása]
* [http://pkudieta.blogspot.hu/2012/01/eleszto-felfuttatasa-kelt-teszta-mit-is.html Az élesztő]
[[Kategória:Étel-ital]]