106
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell {{PAGENAME}}? == rightAz interneten rengeteg, ezzel a témával foglalkozó videó és cikk található. Ezért most csupán egy…”
== Hogyan kell {{PAGENAME}}? ==
[[Fájl:ID-100168317.jpg|right]]Az interneten rengeteg, ezzel a témával foglalkozó videó és cikk található. Ezért most csupán egy-két példát mutatunk be, amelyek jó eséllyel beváltják a hozzájuk fűzött reményt.
== Lépések ==
# Végy elő egy szoba-hőmérsékletű, vagy annál melegebb sört.
# Az alábbi példák közül valamelyiket alkalmazd
# Majd idd meg a hűsítő sört, amiért annyit küzdöttél.
== Módszerek ==
Három példát fogok bemutatni, melyből kettő ugyanarra az elvre épül.
# '''Első javaslat''': A sört bugyoláld be vizes papírtörlőbe, és így rakd el a mélyhűtőbe. Így elméletileg 8-10 perc alatt megfelelő hőmérsékletre hűl le a sör. A módszer alapja, hogy a víz jobb hővezető, mint a levegő, és ezért a vizes papír hatékonyabb hűtést garantál.
#* A módszer hátránya, hogy ha túl sokáig tartod a sört a mélyhűtőben, akkor az fel is robbanhat.
# '''Második javaslat''': A sört egy tálba kell tenni, amiben víz és jég van. A titkos összetevő a só! Ahogy azt a téli útsózásnál is látható, a só felolvasztja a jeget. Ez azért következik be, mert a só lecsökkenti a víz fagyási hőmérsékletét, és az olvadás közben hőt von el a környezetéből. Ennek módszernek különböző fokozatai vannak:
##Simán beleteszed a sós jeges vízbe a sört, ami kb. 5 perc alatt lehűl.
##A sört beleteszed ebbe a vízbe, és folyamatosan mozgatod. Így elméletileg 2 perc is elég.
##Az agresszív módszer, hogy egy fúró segítségével forgatod a sört a jeges-sós tálban. Ehhez egy termosz tetejére, egy csavarra és befőttes gumira van szükség. A fúróval átfúrod a tetőt, majd abba egy csavart teszel, amivel a fúróhoz rögzíted a fedőt. A sörre ráteszed a befőttes gumikat, és beledugod a termosz tetejébe. Ezzel a módszerrel akár 1 perc alatt hideg sört készíthetsz.
== Amire szükséged lehet ==
* A sörre
* Tálra
* Jégre
* Sóra
* Esetleg egy fúróra
== Figyelmeztetések ==
* A fúrós módszert nem ajánljuk igazán, mert balesetveszélyes.
* A túlhűtött sör felrobbanhat a mélyhűtőben
== Kapcsolódó videók ==
<iframe title="indavideo video player" scrolling="no" class="indavideo-player" id="player-facbd1ca87" type="text/html" width="640" height="360" src="http://embed.indavideo.hu/player/video/facbd1ca87/" frameborder="0"></iframe>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://index.hu/video/2014/07/20/igy_hutsd_le_a_sort_1_perc_alatt/ Index.hu idevonatkozó videója adta az ötletet]
* [http://gizmodo.com/5882160/3-ways-to-chill-your-superbowl-beer-fast Itt bővebben olvashattok a sörhűtésről]
* [http://www.wikihow.com/Cool-Beers-Without-a-Fridge A Wikihow.com oldalon is találhattok információt]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:ID-100168317.jpg|right]]Az interneten rengeteg, ezzel a témával foglalkozó videó és cikk található. Ezért most csupán egy-két példát mutatunk be, amelyek jó eséllyel beváltják a hozzájuk fűzött reményt.
== Lépések ==
# Végy elő egy szoba-hőmérsékletű, vagy annál melegebb sört.
# Az alábbi példák közül valamelyiket alkalmazd
# Majd idd meg a hűsítő sört, amiért annyit küzdöttél.
== Módszerek ==
Három példát fogok bemutatni, melyből kettő ugyanarra az elvre épül.
# '''Első javaslat''': A sört bugyoláld be vizes papírtörlőbe, és így rakd el a mélyhűtőbe. Így elméletileg 8-10 perc alatt megfelelő hőmérsékletre hűl le a sör. A módszer alapja, hogy a víz jobb hővezető, mint a levegő, és ezért a vizes papír hatékonyabb hűtést garantál.
#* A módszer hátránya, hogy ha túl sokáig tartod a sört a mélyhűtőben, akkor az fel is robbanhat.
# '''Második javaslat''': A sört egy tálba kell tenni, amiben víz és jég van. A titkos összetevő a só! Ahogy azt a téli útsózásnál is látható, a só felolvasztja a jeget. Ez azért következik be, mert a só lecsökkenti a víz fagyási hőmérsékletét, és az olvadás közben hőt von el a környezetéből. Ennek módszernek különböző fokozatai vannak:
##Simán beleteszed a sós jeges vízbe a sört, ami kb. 5 perc alatt lehűl.
##A sört beleteszed ebbe a vízbe, és folyamatosan mozgatod. Így elméletileg 2 perc is elég.
##Az agresszív módszer, hogy egy fúró segítségével forgatod a sört a jeges-sós tálban. Ehhez egy termosz tetejére, egy csavarra és befőttes gumira van szükség. A fúróval átfúrod a tetőt, majd abba egy csavart teszel, amivel a fúróhoz rögzíted a fedőt. A sörre ráteszed a befőttes gumikat, és beledugod a termosz tetejébe. Ezzel a módszerrel akár 1 perc alatt hideg sört készíthetsz.
== Amire szükséged lehet ==
* A sörre
* Tálra
* Jégre
* Sóra
* Esetleg egy fúróra
== Figyelmeztetések ==
* A fúrós módszert nem ajánljuk igazán, mert balesetveszélyes.
* A túlhűtött sör felrobbanhat a mélyhűtőben
== Kapcsolódó videók ==
<iframe title="indavideo video player" scrolling="no" class="indavideo-player" id="player-facbd1ca87" type="text/html" width="640" height="360" src="http://embed.indavideo.hu/player/video/facbd1ca87/" frameborder="0"></iframe>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://index.hu/video/2014/07/20/igy_hutsd_le_a_sort_1_perc_alatt/ Index.hu idevonatkozó videója adta az ötletet]
* [http://gizmodo.com/5882160/3-ways-to-chill-your-superbowl-beer-fast Itt bővebben olvashattok a sörhűtésről]
* [http://www.wikihow.com/Cool-Beers-Without-a-Fridge A Wikihow.com oldalon is találhattok információt]
[[Kategória:Étel-ital]]