Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Gluténmentesen étkezni

39 bájt törölve, 2014. június 6., 18:10
Lépések
# '''A gluténmentes étrend alapja:''' nagyon sok élelmiszer, melyeket manapság használunk, eredendően gluténmentes. Ilyenek: a rizs, a kukorica, a köles, a hajdina, az amaránt, a szója, a burgonya, a hús, a hal, a zöldségek és gyümölcsök. Ezek feldolgozatlan formában probléma nélkül fogyaszthatóak. A mogyorófélék, a méz, a tojás, a tej, a sajt, a natúr joghurt sem tartalmaznak glutént. A feldolgozott élelmiszereknél minden esetben legyünk elővigyázatosak, ajánlatos a pontos termékösszetevőket, illetve termékinformációkat a bevásárlásnál elolvasni a termékcímkén, mert a glutén jelenlétét szerepeltetni kell azon. Alapvetően glutént tartalmaznak: a búza (tönköly is), a rozs, a zab és az árpa. Az emulgeáló- kötőszerek, illetve a stabilizátorok gyakran tartalmaznak glutént. Minden olyan élelmiszertől jobb tartózkodni, melyet nem ismerünk pontosan, vagy használat előtt kérdezzünk utána a gyártónál, forgalmazónál.
# '''Mire kell odafigyelni:''' napjainkban sok olyan élelmiszerből - amelyeknél kézenfekvő lenne a glutén jelenléte- kaphatóak már nagyon ízletes, gluténmentes alternatívák is. Például kenyerek, tésztafélék vagy édes péksütemények. A speciálisan gluténérzékenyeknek előállított termékek dietetikusok véleménye alapján diétás élelmiszerek minősülnek. A gluténmentes termékeket a fent látható áthúzott búzakalász szimbólummal jelölik, vagy szöveggel kiírják a csomagoláson, hogy gluténmentes (gluten free).[[Fájl:Bezlepek_hu.png|right|200px].[[Fájl:Letöltés.jpg|right|200px]].
# '''Mely élelmiszereket nem fogyaszthatja egy gluténérzékeny?''' Minden olyan élelmiszertől, amely glutén tartalmú összetevőkből áll, tartózkodni kell. Ezek mindenekelőtt a kenyér, pékáru, tészták, sütemények és cereáliák (gabonafélék). Sok késztermék vagy feldolgozott élelmiszerben találhatunk glutént az összetevők között. A jobb és gyorsabb tájékozódáshoz nyújt segítséget, a termékek csomagolásán alkalmazott allergén-ismertető. Ebben a legfontosabb allergéneket (Pl.: glutén-, szója-, tejcukor-, tejfehérje, mogyoró-, szezám-, tojás-, hal-, kagyló-) kell a gyártóknak, az EU szabályozásának megfelelően megjeleníteni. Ez sajnos csak az előrecsomagolt élelmiszereknél lehetséges, a többi termékkel, amelyeket általában piacon vagy a pékségben szerzünk be, továbbra is elővigyázatosnak kell lennünk.
# '''Helyettesítsük a búzalisztet!''' Szerencsére számtalan egyéb liszt és magőrlemény létezik, amiket felhasználhatunk a búza helyett.
581
szerkesztés