581
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
nincs szerkesztési összefoglaló
=== A piskóta elkészítése ===
# Amikor kész, szűrjük le a szilvát és rögtön hideg víz alatt hűtsük le.
# Az 3 egész tojásokat tojást üssük bele egy edénybe és kaparjuk bele a kaparjunk hozzá 1db vanília rúd belsejét.# A szilvát rakjuk bele egy lábosba és öntsük öntsünk rá a rumot60ml Casino Rumot.# Keverjük Keverjünk ki nagyon habosra a 120g vajat a 120g porcukorral, amikor már krémes állagú állagúvá vált, az a megfelelőszámunkra. Utána tegyük hozzá a tojáskeveréket, és addig habosítjuk folyamatos keveréssel egy habverő segítségével, amíg nagyon könnyű krémmé nem válik. Ha minden munkafolyamatot a megfelelő időben, és hőmérsékleten csinálunk, akkor nem fog összefutni.# A felhabosított alapot öntsük rá a szilvára, majd laza keveréssel dolgozzuk össze az előre összekevert szárazanyagokat: 70g finom dió, 140g liszt, 5g sütőpor, 5g fahéj, 7g citromhéjreszelék és egy csipet só. Mind addig keverjük, míg sima, csomómentes tésztát nem kapunk. Vigyázzunk rá, hogy nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válhat.
# A kész tésztából három 340 g-os adagot tudunk kimérni, amiből 23 cm átmérőjű és 1 cm magas lapokat alakítsunk ki egy sütőlapra, és 210 °C-on 10 percig süssük készre őket.
# Amint kisültek a piskóták, tegyük ki egy rácsra, a tetejüket szórjuk meg cukorral és fordítsuk meg őket.
=== A marcipánkrém elkészítése ===
=== A csokikrém elkészítése ===
# Addig főzzük alacsony lángon és folyamatos keverés mellett, míg be nem sűrűsödik és krémes állagú nem lesz. Vigyáznunk kell, mert könnyen leéghet. Amint kész a két tejes alap, akkor egy botmixerrel turmixoljuk össze őket.
# Főzzük ki a zselatint kb. 100 ml vízzel oldjuk fel.
# Verjük kemény habbá a tejszínt, keverjük hozzá a csokikrémet és végül a 20g feloldott zselatint. A zselatint és a tejszínhabot csak közvetlen a torta összeállítása előtt készítsük el!
=== Szilvapálinkás szirup ===
=== A torta összeállítása ===
== Amire szükséged lehet ==
* Alapanyagok és eszközök'''A piskóta alapanyagai''':** 340g aszalt szilva** 60ml Casino Rum** 70g finom dió** 120g vaj ** 120g porcukor** 3 egész tojás** 140g liszt ** 5g sütőpor** 5g fahéj ** 7g citromhéjreszelék** 3g só** 1db vaníliarúd
* 23 cm-es tortakarika
* '''A marcipánkrém alapanyagai''':
** 130 ml tej
** 5 tojássárgája
** 100 g marcipán
** 110 dkg keserű marcipán
** 220 dkg cukor
** 130 g tejszínhab
** 30 g főzött zselatin
* '''A csokikrém alapanyagai''':
** 90 ml tej
** 5 tojássárgája
** 30 g kakaómassza
** 60 g cukor
** 100 g tejszínhab
** 20 g főzött zselatin
* '''A szilvapálinkás szirup alapanyaga''':
** 30 ml eredeti szilvapálinka
** 30 ml cukorszirup (50 %-os)