581
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
A 2007-es ország tortáját elkészíteni?
== Hogyan kell a 2007-es ország tortát elkészíteni? ==
Ki ne ismerné és szeretné gyermekkorunk nagy kedvenc desszertjét, a madártejet. Egy igazán egyszerű és könnyed finomság, ami egy kiadós ebéd után hűsítően hat. Ezen hagyományos magyar finomság gondolatából alkotta meg Zila László mestercukrász a 2007-es győztes ország tortáját, vagyis a '''Madárteej tortát'''. Az ország tortája Magyarország születésnapjára készített tortakülönlegesség, amelyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségen mutatnak be Budapesten, valamint az ünneptől kezdve az ország közel 300 cukrászdájában is megvásárolható. 2007 óta a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete közösen írja ki a pályázatot, amely során cukrászmesterek nevezhetnek a saját tortakuriózumukkal. A tortának minden éveben egy új, még nem létező, egyedi, nem szokványos alapanyagokat tartalmazó kreációnak kell lennie. A Madártej torta egy igazán finom és egyszerű torta, érdemes kipróbálni, mert garantált siker lesz vele. Tanuljuk meg hogyan kell egy 16 szeletes Madártej tortát készíteni!
== Lépések ==
=== A piskóta elkészítése ===
* 125 g margarin
* 37,5 g porcukor
* 50 g tojás sárgája
* 90 g tojás fehérje
* 90 g cukor
* 110 g liszt
* 2,5 g sütőpor
* 25 g keményítő
* 25 dkg zsíros tejpor
# A margarint tegyük szobahőmérsékletre kicsit mielőtt a porcukorral habosra keverjük, majd keverjük hozzá a tojássárgáját.
# Verjük fel félkeményre a tojásfehérjét, adjuk hozzá a cukrot utána és keverjük össze vele, és a margarinos keveréket fokozatosan adagoljuk hozzá.
# Óvatosan keverjük apránként a masszához a maradék alapanyagokat, vigyázzunk, hogy ne essen össze a tészta.
# Két 24 cm átmérőjű tortaformát rakjunk egy sütőlapra és osszuk el bennük arányosan a piskóta tésztáját.
# 165-170°C-os sütőben Kb. 45-55 percig süssük, viszont figyeljünk rá, hogy nehogy túlsüssük, mert kiszáradhat a piskóta.
# Amikor kivettük a kész piskótát, szórjuk meg mind kettő tetejét kristálycukorral és hagyjuk kihűlni.
=== A krém elkészítése ===
* 5 dl 2,8%-os tej
* 10 db tojássárgája
* 2 db vaníliarúd
* 100 g cukor
* 300 g vaj
* 1 csomag vaníliás pudingpor
# A válasszuk szét a tejet: a tej 2/3-ad részét lassú tűzön forraljuk fel 150 g vajjal és a kikapart vanília belsejével, majd a tej 1/3-ad részét a cukorral, a tojássárgákkal és a pudingporral keverjük ki csomómentesre.
# Öntsük a felforralt tejhez az elkevert pudingos krémet, amit lassú tűzön folyamatos keverés mellett főzzünk addig míg be nem sűrűsödik és krémes állagú nem lesz.
# Amikor kész a krém kb. 10 percenként keverjünk rajta egyet, hogy krémes sima állagú maradjon és tegyük hideg vízfürdőbe.
# A maradék 150 g vajat habosítsuk fel és fokozatosan adagoljuk a hideg krémhez.
=== A torta összeállítása és díszítése ===
# Egy tortakarának az aljára helyezzük az egyik kihűlt piskóta lapot.
# A tetejére vékony cukorszirupot és meleg baracklekvárt kenjünk.
# A krém nagy részét kenjük a barackos piskótára.
# Helyezzük rá a másik piskótát és picit nyomjuk össze, hogy a krémhez igazodjon.
# A második piskóta tetejére tegyük a maradék krémet.
# Hűtsük a tortát kb. 3 órán át, hogy a krém teljesen megdermedjen és összeálljon.
# Ha kivettük a tortát, szedjük le róla a tortaformát óvatosan.
# Verjünk fel keményre 4 dl növényi tejszínhabot és a torta oldalát körbe vonjuk be vele, de hagyjunk egy picit a díszítéshez is belőle.
# '''Díszítés''': a torta tetejére 16 habcsúcsot nyomjunk és habcsók csíkokat helyezzünk rájuk. Szórhatunk még a közepére kis reszelt étcsokoládét.
== Tippek ==
* Ha véletlen megszilárdult a tojássárgája, egy botmixerrek turmixoljuk össze és utána tegyük hozzá a vajat a végén, így még krémesebb lehet.
== Amire szükséged lehet ==
* Alapanyagok
== Figyelmeztetések ==
* A krém készítésekor folytonosan keverjük alacsony lángon, nehogy a tojás megszilárduljon.
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>OGxKphe7coU</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.cukraszat.net/19-tortak/132-orszag-tortaja-az-elozo-evekben
A 2007-es országtorta.]
* [http://www.zilakavehaz.hu/cukraszat/orszag-tortaja/2007-madartejtorta/ A Madártej torta elkészítése.]
[[Kategória:Étel-ital]]
Ki ne ismerné és szeretné gyermekkorunk nagy kedvenc desszertjét, a madártejet. Egy igazán egyszerű és könnyed finomság, ami egy kiadós ebéd után hűsítően hat. Ezen hagyományos magyar finomság gondolatából alkotta meg Zila László mestercukrász a 2007-es győztes ország tortáját, vagyis a '''Madárteej tortát'''. Az ország tortája Magyarország születésnapjára készített tortakülönlegesség, amelyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségen mutatnak be Budapesten, valamint az ünneptől kezdve az ország közel 300 cukrászdájában is megvásárolható. 2007 óta a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete közösen írja ki a pályázatot, amely során cukrászmesterek nevezhetnek a saját tortakuriózumukkal. A tortának minden éveben egy új, még nem létező, egyedi, nem szokványos alapanyagokat tartalmazó kreációnak kell lennie. A Madártej torta egy igazán finom és egyszerű torta, érdemes kipróbálni, mert garantált siker lesz vele. Tanuljuk meg hogyan kell egy 16 szeletes Madártej tortát készíteni!
== Lépések ==
=== A piskóta elkészítése ===
* 125 g margarin
* 37,5 g porcukor
* 50 g tojás sárgája
* 90 g tojás fehérje
* 90 g cukor
* 110 g liszt
* 2,5 g sütőpor
* 25 g keményítő
* 25 dkg zsíros tejpor
# A margarint tegyük szobahőmérsékletre kicsit mielőtt a porcukorral habosra keverjük, majd keverjük hozzá a tojássárgáját.
# Verjük fel félkeményre a tojásfehérjét, adjuk hozzá a cukrot utána és keverjük össze vele, és a margarinos keveréket fokozatosan adagoljuk hozzá.
# Óvatosan keverjük apránként a masszához a maradék alapanyagokat, vigyázzunk, hogy ne essen össze a tészta.
# Két 24 cm átmérőjű tortaformát rakjunk egy sütőlapra és osszuk el bennük arányosan a piskóta tésztáját.
# 165-170°C-os sütőben Kb. 45-55 percig süssük, viszont figyeljünk rá, hogy nehogy túlsüssük, mert kiszáradhat a piskóta.
# Amikor kivettük a kész piskótát, szórjuk meg mind kettő tetejét kristálycukorral és hagyjuk kihűlni.
=== A krém elkészítése ===
* 5 dl 2,8%-os tej
* 10 db tojássárgája
* 2 db vaníliarúd
* 100 g cukor
* 300 g vaj
* 1 csomag vaníliás pudingpor
# A válasszuk szét a tejet: a tej 2/3-ad részét lassú tűzön forraljuk fel 150 g vajjal és a kikapart vanília belsejével, majd a tej 1/3-ad részét a cukorral, a tojássárgákkal és a pudingporral keverjük ki csomómentesre.
# Öntsük a felforralt tejhez az elkevert pudingos krémet, amit lassú tűzön folyamatos keverés mellett főzzünk addig míg be nem sűrűsödik és krémes állagú nem lesz.
# Amikor kész a krém kb. 10 percenként keverjünk rajta egyet, hogy krémes sima állagú maradjon és tegyük hideg vízfürdőbe.
# A maradék 150 g vajat habosítsuk fel és fokozatosan adagoljuk a hideg krémhez.
=== A torta összeállítása és díszítése ===
# Egy tortakarának az aljára helyezzük az egyik kihűlt piskóta lapot.
# A tetejére vékony cukorszirupot és meleg baracklekvárt kenjünk.
# A krém nagy részét kenjük a barackos piskótára.
# Helyezzük rá a másik piskótát és picit nyomjuk össze, hogy a krémhez igazodjon.
# A második piskóta tetejére tegyük a maradék krémet.
# Hűtsük a tortát kb. 3 órán át, hogy a krém teljesen megdermedjen és összeálljon.
# Ha kivettük a tortát, szedjük le róla a tortaformát óvatosan.
# Verjünk fel keményre 4 dl növényi tejszínhabot és a torta oldalát körbe vonjuk be vele, de hagyjunk egy picit a díszítéshez is belőle.
# '''Díszítés''': a torta tetejére 16 habcsúcsot nyomjunk és habcsók csíkokat helyezzünk rájuk. Szórhatunk még a közepére kis reszelt étcsokoládét.
== Tippek ==
* Ha véletlen megszilárdult a tojássárgája, egy botmixerrek turmixoljuk össze és utána tegyük hozzá a vajat a végén, így még krémesebb lehet.
== Amire szükséged lehet ==
* Alapanyagok
== Figyelmeztetések ==
* A krém készítésekor folytonosan keverjük alacsony lángon, nehogy a tojás megszilárduljon.
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>OGxKphe7coU</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.cukraszat.net/19-tortak/132-orszag-tortaja-az-elozo-evekben
A 2007-es országtorta.]
* [http://www.zilakavehaz.hu/cukraszat/orszag-tortaja/2007-madartejtorta/ A Madártej torta elkészítése.]
[[Kategória:Étel-ital]]