581
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
→Hogyan kell a 2012-es ország tortát elkészíteni?
== Hogyan kell a 2012-es ország tortát elkészíteni? ==
A „Magyarország Tortája” címére a pályázatot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és Magyarország Kormánya hirdeti meg minden évben az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. E pályázatot 2007 óta írják ki, és a szakmai zsűri döntése után teszik közzé a nyertes tortakülönlegességet és annak a receptjét. A zsűri minden évben innovatív és kreatív ötletekkel megalkotott tortákat díjazza, amelyek hűen tükrözik a magyaros ízvilágot és alapanyagokat. Az elismert mestercukrászokból álló szakmai zsűri döntése alapján a győztes pályázó cukrászat tortája lesz a „Magyarország Tortája” cím az évi egyetlen és örökös birtokosa. Az egyedi tortakülönlegesség közel 300 cukrászdában kapható augusztus 20-ától ország szerte, s a cukrászdák csak az eredeti receptúra alapján készíthetik el a süteményt. Az év tortája címre évről-évre egyre több cukrászda verseng a neves címért, a 2012-es évben már több mint 35 torta közül válogatott a neves zsűri, hogy megtalálják Magyarország az évi győztes tortáját. 2012-ben a '''Szabolcsi almás máktorta''' lett, aminek a megalkotója Pintér Zsolt, veszprémi cukrászmester, aki bőségesen felhasználta a két domináló alapanyagot: a mákot és az almát. Egyedi kuriózumként harmonikus ízkombináció jellemzi: vastag mák- és almaréteg, könnyed tejszín, fahéj és vanília keverékének összhangja érvényesül a tortában. Tanuljuk meg hogyan is kell egy 16 szeletes Szabolcsi almás máktortát készíteni!
== Lépések ==
=== Tészta elkészítése ===
* 500g tojásfehérje
* 330g kristálycukor
* 200g darált, hőkezelt mák
* 70g édes morzsa vagy darált háztartási keksz
* 150g hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared )
* 1db citrom reszelt héja
# A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.
# Tegyük egy lapos tálba a mákot, a morzsát, a citromhéjat és a reszelt almát, s keverjük össze őket, majd utána óvatosan adagoljuk hozzá a felvert tojásfehérjét, amivel forgassuk össze.
# Egy kiolajozott, lisztezett sütőlapra 6 db dobostorta vastagságú tortalapot készítsünk.
# 200 fokon, 12-14 percig süssük készre és amikor kivettük, még melegen vágjunk alá, és ha kihűlt egy tortakarikával formázzuk ki a 6 tortalapot.
=== A krém elkészítése ===
* 6dl 2,8%-os zsírtartalmú tej
* 130g cukor
* 70g kukorica keményítő
* 3db tojás sárgája
* fél vaníliarúd
* 2,5dl tejszínhab
# Kis tejjel keverjük csomómentesre a keményítőt és a tojássárgájákat.
# A maradék tejbe tegyük bele a cukrot és a kikapart vaníliarúd belsejét, majd a alacsony lángon, folyamatos keverés mellett öntsük bele a keményítős tojást, míg be nem sűrűsödik. Krémes állagra van szükségünk, viszont egy sűrűbb krémet kell kapunk.
# Ha kihűlt a krém, óvatosan a felvert tejszínt keverjük hozzá (használjunk 35 %-os zsírtartalmú tejszínt).
=== Az almatöltelék elkészítése ===
* 0,5kg reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared)
* 50g vaj
* 50g cukor
* 0,5dkg őrölt fahéj
* fél citrom
# Hámozzuk meg az almát, majd reszeljük le, s a cukorral, a fél citrom levével, és a fahéjjal vajon pároljuk meg és hűtsük le, ha elkészült.
=== A torta összeállítása ===
# A kihűlt 6 db tortalapot felváltva rétegezzük a krém- és almatöltelékkel.
# Az első tortalapra tegyünk egy rétek krémet, majd erre rá egy újabb tortalap almaréteggel, majd egy krémes lap jöjjön. Addig csináljuk, míg mind a 6 lap elfogy.
# Az utolsó tetejére már csak krémet kenjünk, valamint a tortát is vonjuk be a krémmel körbe.
# '''Díszítésnek''' a torta alját fedjük be mákkal, a tetejére pedig a maradék krémből kis habcsókokat nyomjunk ki a 16 szelet elejére, és mákba mártott, vékonyra vágott és kicsit megpárolt almaszeleteket tegyünk a habcsókok mellé, valamint a torta közepébe kör alakba mákot szórjunk.
== Tippek ==
* Vaníliarúd helyet használhatunk 1 csomag vaníliás cukrot.
* Ha nincs kukoricakeményítő otthon, ugyan olyan jó a vaníliás puding is.
* A tortalapokat akár 1 nappal előbb is kisüthetjük, a hűtőben tökéletesen eláll.
== Amire szükséged lehet ==
* Alapanyagok
* Karika alakú tortaforma
* Habverőgép
* Lábas, edények
== Figyelmeztetések ==
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>Xhkjc4iTG-4</youtube>
<youtube>arw6lpP_6Cw</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.cukraszat.net/magyarorszag-tortaja-2012 Magyarország Tortája 2012.]
[[Kategória:Étel-ital]]
A „Magyarország Tortája” címére a pályázatot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és Magyarország Kormánya hirdeti meg minden évben az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. E pályázatot 2007 óta írják ki, és a szakmai zsűri döntése után teszik közzé a nyertes tortakülönlegességet és annak a receptjét. A zsűri minden évben innovatív és kreatív ötletekkel megalkotott tortákat díjazza, amelyek hűen tükrözik a magyaros ízvilágot és alapanyagokat. Az elismert mestercukrászokból álló szakmai zsűri döntése alapján a győztes pályázó cukrászat tortája lesz a „Magyarország Tortája” cím az évi egyetlen és örökös birtokosa. Az egyedi tortakülönlegesség közel 300 cukrászdában kapható augusztus 20-ától ország szerte, s a cukrászdák csak az eredeti receptúra alapján készíthetik el a süteményt. Az év tortája címre évről-évre egyre több cukrászda verseng a neves címért, a 2012-es évben már több mint 35 torta közül válogatott a neves zsűri, hogy megtalálják Magyarország az évi győztes tortáját. 2012-ben a '''Szabolcsi almás máktorta''' lett, aminek a megalkotója Pintér Zsolt, veszprémi cukrászmester, aki bőségesen felhasználta a két domináló alapanyagot: a mákot és az almát. Egyedi kuriózumként harmonikus ízkombináció jellemzi: vastag mák- és almaréteg, könnyed tejszín, fahéj és vanília keverékének összhangja érvényesül a tortában. Tanuljuk meg hogyan is kell egy 16 szeletes Szabolcsi almás máktortát készíteni!
== Lépések ==
=== Tészta elkészítése ===
* 500g tojásfehérje
* 330g kristálycukor
* 200g darált, hőkezelt mák
* 70g édes morzsa vagy darált háztartási keksz
* 150g hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared )
* 1db citrom reszelt héja
# A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.
# Tegyük egy lapos tálba a mákot, a morzsát, a citromhéjat és a reszelt almát, s keverjük össze őket, majd utána óvatosan adagoljuk hozzá a felvert tojásfehérjét, amivel forgassuk össze.
# Egy kiolajozott, lisztezett sütőlapra 6 db dobostorta vastagságú tortalapot készítsünk.
# 200 fokon, 12-14 percig süssük készre és amikor kivettük, még melegen vágjunk alá, és ha kihűlt egy tortakarikával formázzuk ki a 6 tortalapot.
=== A krém elkészítése ===
* 6dl 2,8%-os zsírtartalmú tej
* 130g cukor
* 70g kukorica keményítő
* 3db tojás sárgája
* fél vaníliarúd
* 2,5dl tejszínhab
# Kis tejjel keverjük csomómentesre a keményítőt és a tojássárgájákat.
# A maradék tejbe tegyük bele a cukrot és a kikapart vaníliarúd belsejét, majd a alacsony lángon, folyamatos keverés mellett öntsük bele a keményítős tojást, míg be nem sűrűsödik. Krémes állagra van szükségünk, viszont egy sűrűbb krémet kell kapunk.
# Ha kihűlt a krém, óvatosan a felvert tejszínt keverjük hozzá (használjunk 35 %-os zsírtartalmú tejszínt).
=== Az almatöltelék elkészítése ===
* 0,5kg reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared)
* 50g vaj
* 50g cukor
* 0,5dkg őrölt fahéj
* fél citrom
# Hámozzuk meg az almát, majd reszeljük le, s a cukorral, a fél citrom levével, és a fahéjjal vajon pároljuk meg és hűtsük le, ha elkészült.
=== A torta összeállítása ===
# A kihűlt 6 db tortalapot felváltva rétegezzük a krém- és almatöltelékkel.
# Az első tortalapra tegyünk egy rétek krémet, majd erre rá egy újabb tortalap almaréteggel, majd egy krémes lap jöjjön. Addig csináljuk, míg mind a 6 lap elfogy.
# Az utolsó tetejére már csak krémet kenjünk, valamint a tortát is vonjuk be a krémmel körbe.
# '''Díszítésnek''' a torta alját fedjük be mákkal, a tetejére pedig a maradék krémből kis habcsókokat nyomjunk ki a 16 szelet elejére, és mákba mártott, vékonyra vágott és kicsit megpárolt almaszeleteket tegyünk a habcsókok mellé, valamint a torta közepébe kör alakba mákot szórjunk.
== Tippek ==
* Vaníliarúd helyet használhatunk 1 csomag vaníliás cukrot.
* Ha nincs kukoricakeményítő otthon, ugyan olyan jó a vaníliás puding is.
* A tortalapokat akár 1 nappal előbb is kisüthetjük, a hűtőben tökéletesen eláll.
== Amire szükséged lehet ==
* Alapanyagok
* Karika alakú tortaforma
* Habverőgép
* Lábas, edények
== Figyelmeztetések ==
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>Xhkjc4iTG-4</youtube>
<youtube>arw6lpP_6Cw</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.cukraszat.net/magyarorszag-tortaja-2012 Magyarország Tortája 2012.]
[[Kategória:Étel-ital]]