581
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
→Hogyan kell humuszt készíteni?
[[Fájl:Jjj.jpg|right]]
A magyar gasztronómia a köretek tekintetében igen csak szegényes választékú, így a krumpli, rizs és tészta triumvirátusban ez ki is merül kis hazánkban.
A keleti, az arab és az indiai kultúrákban igen sokféle gabonával találkozhatunk, amiket szintén köretként használnak fel. Szerencsére kezdjük újra megismerni ezen köretek egészségünkre gyakorolt pozitív hatását és minél gyakrabban illesztjük be az étkezéseinkbe. Ha azt halljuk, hogy '''humusz''', falafel, talán már ismerősen cseng számunkra az alapanyaga is: vagyis a '''csicseriborsó'''. Igen hasznos és tápláló hüvelyes babféle, amely többek között gazdag '''B1, B6''' és '''E vitaminokban''', valamint '''vasat''', '''magnéziumot, cinket''' és '''folsavat''' is tartalmaz. Ezen felül megfelelő arányú fehérje, szánhidrát és rost forrás, ami segíti az emésztést, illetve a triptofántartalma triptofán tartalma miatt ajánlják depresszióban, kimerültségben. Ráadásul glutén- és laktózmentes, így liszt formájában még helyettesíthető is a búzaliszt vele. Számos felhasználási formája van a csicseriborsónak: krém (humusz), fasírt (falafel), sima köret, avagy főzelék formában - hazánkban főként humuszként és falafelként találkozhatunk vele. Kicsit változatosabbá és színesebbé tehetjük a szokványos vajas szendvics készítését, ha rá humusz krémet kenünk és azzal gazdagítjuk. A boltban lehet már kész formában is kapni, de sajnos az ára is elég borsós, nem beszélve a tartósítószerekről, amit amiket beletesznek. Viszont az otthonunkban, pár alapanyagból egyszerűen elkészíthetjük a humuszt
== Lépések ==