1 859
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell a fahéjat felhasználni? == A fahéjat kellemes illata és édeskés-fűszeres íze miatt előszeretettel használjuk illatosításra, díszítésre, vala…”
== Hogyan kell a fahéjat felhasználni? ==
A fahéjat kellemes illata és édeskés-fűszeres íze miatt előszeretettel használjuk illatosításra, díszítésre, valamint ételek és italok alapanyagaként. Azt azonban már kevesen tudják, hogy akár elfogyasztásával, akár külsőleg alkalmazva számos kedvező hatóanyagot juttatunk a szervezetünkbe. Cikkünkben bemutatjuk, hogy hogyan tudjuk kihasználni a fahéj áldásos tulajdonságait.
== Lépések ==
#'''Küzdjünk fahéjjal a cukorbetegség ellen!''' A fahéj csökkenti a vércukorszint ingadozását, szabályozza az inzulin termelődését, valamint növeli az antioxidánsok hatását, így segít a szervezetnek a cukor hatékonyabb feldolgozásában és elszállításában. Kifejezetten ajánlott a cukorbetegeknek, hogy beépítsék a fahéjat az étrendjükbe, hiszen ezzel alacsonyabb szinten tudják tartani a cukrukat! Reggelente vegyünk be egy kis kanál őrölt fahéjat vagy adjuk hozzá joghurthoz, kávéhoz, teához, gyümölcsturmixhoz, illetve szórjuk gyümölcsre, tejberizsre, tejbegrízre vagy zabkására!
#'''Kezeljük fahéjjal a gyomorpanaszokat!''' A fahéjjal csillapíthatjuk a puffadást, a hányingert és a gyomorfájást, oldhatjuk a hasi görcsöket, valamint javíthatjuk az emésztést. Tegyünk teába vagy gyümölcsitalba egy kevés fahéjat, igyuk meg az italt, amely rövid időn belül megnyugtatja a gyomrunkat. Ha gyümölcsre (pl. alma, narancs) szórjuk a fahéjat, akkor az lassítja az elfogyasztott gyümölcs erjedését, így megelőzhetjük a felfúvódást és a savasodást. Ha pedig a fahéjat mézzel keverjük össze, és ezt kanalazzuk be, akkor a gyomorfekély megelőzésében is segíthet a fahéj.
#'''Fogyókúrázzunk fahéjjal!''' Mivel a fahéj egyensúlyban tartja a vércukorszintünket és lassítja az emésztés során a gyomor kiürülését, ezért viszonylag hamar telítettnek érezzük a gyomrunkat, továbbá az evést követő fél-egy órán belül nem leszünk ismét éhesek. Ha tehát fogyókúrázunk, akkor célszerű olyan ételeket ennünk, melyekhez jól illik a fahéj (pl. zabkása, gyümölcsök).
#'''Kúráljuk magunkat fahéjjal!''' A fahéj fertőtlenítő és antioxidáns hatása lévén kiválóan alkalmas a baktériumok és a vírusok elpusztítására. Megfázás, torokgyulladás, influenza esetén igyunk fahéjjal ízesített meleg teát vagy frissen facsart gyümölcslevet (pl. narancs, grapefruit)!
#'''Szépüljünk fahéjjal!''' A fahéj a bőrön vérbőséget okoz, ezért például a narancsbőrt okozó sejtek gyorsabban le tudnak bomlani. Keverjük az őrölt fahéjat masszázskrémhez- vagy olajhoz, amivel alaposan dörzsöljük be testünk narancsbőrös részeit!
#'''Aromatizáljunk fahéjjal!''' A fahéj kellemes, fűszeres-édeskés illatának köszönhetően kedvező hatással van a közérzetünkre akár elfogyasztjuk, akár külsőleg alkalmazzuk. Süteményekhez (pl. muffin, almás pite, mézes sütemények) és italokhoz (pl. tea, forralt bor, puncs, kávé) adva, illetve masszázskrémekhez keverve vagy a fahéjolajat párologtatva hangulatjavítóként, feszültségoldóként is felhasználhatjuk.
== Tippek ==
*A fahéj az öregedés ellen is kiváló fűszer. Elfogyasztásával sok fenolt juttatunk a szervezetünkbe, amely abban segít, hogy a sejtek ne károsodjanak olyan gyors ütemben. Továbbá a fahéj véralvadást csökkentő és gyulladásgátló hatása lévén megvédi a szervezetet a gyulladásoktól, a károsodásoktól, így a szervezet is energikusabb, fiatalosabb marad.
*A fahéj a koleszterinszint csökkentésére is alkalmas, ugyanis a veszélyesnek számító, az érelmeszesedés, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növelő, ún. LDL nevű koleszterin arányát képes minimalizálni.
*Külföldi kutatások és kísérletek azt is bizonyították, hogy a fahéj elpusztítja a reflux és a gyomorfekély kialakulásáért felelős baktériumot, hatóanyagai enyhítik az ízületi gyulladással és porckopással járó panaszokat, valamint csökkentik a rákos sejtek anyagcseréjét, így azok nem tudnak szaporodni.
== Amire szükséged lehet ==
*őrölt fahéj
*fahéjolaj
*fahéjrúd
== Figyelmeztetések ==
*Ne essünk túlzásokba! A fahéj nagy mennyiségben történő fogyasztása esetén káros anyagok is felhalmozódhatnak a szervezetünkben! Ilyen anyag például a kumain, amely túlzott fogyasztásnál akár gyomor- és májproblémákat is okozhat.
*Külsőleg se használjunk sok fahéjat, mert nagy mennyiségben már csípő, maró hatású (pl. masszázsolajhoz keverve)!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://www.bien.hu/8-ok-amiert-fahejat-kell-enned/egeszseg/taplalkozas/116471 8 ok, amiért fahéjat kell enned]
*[http://www.bien.hu/a-fahej-7-szuper-hatasa/egeszseg/taplalkozas/113352 A fahéj 7 szuper hatása]
*[http://www.harmonet.hu/szepseg-wellness/19945-fahejjal-az-oregedes-es-az-elhizas-ellen.html Fahéjjal az öregedés és az elhízás ellen]
*[http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/cukorbetegseg/cikkek/egy_kiskanal_fahejjal_a_cukorbetegseg_ellen/20130215165226 Egy kiskanál fahéjjal a cukorbetegség ellen]
[[Kategória:Egészség]]
A fahéjat kellemes illata és édeskés-fűszeres íze miatt előszeretettel használjuk illatosításra, díszítésre, valamint ételek és italok alapanyagaként. Azt azonban már kevesen tudják, hogy akár elfogyasztásával, akár külsőleg alkalmazva számos kedvező hatóanyagot juttatunk a szervezetünkbe. Cikkünkben bemutatjuk, hogy hogyan tudjuk kihasználni a fahéj áldásos tulajdonságait.
== Lépések ==
#'''Küzdjünk fahéjjal a cukorbetegség ellen!''' A fahéj csökkenti a vércukorszint ingadozását, szabályozza az inzulin termelődését, valamint növeli az antioxidánsok hatását, így segít a szervezetnek a cukor hatékonyabb feldolgozásában és elszállításában. Kifejezetten ajánlott a cukorbetegeknek, hogy beépítsék a fahéjat az étrendjükbe, hiszen ezzel alacsonyabb szinten tudják tartani a cukrukat! Reggelente vegyünk be egy kis kanál őrölt fahéjat vagy adjuk hozzá joghurthoz, kávéhoz, teához, gyümölcsturmixhoz, illetve szórjuk gyümölcsre, tejberizsre, tejbegrízre vagy zabkására!
#'''Kezeljük fahéjjal a gyomorpanaszokat!''' A fahéjjal csillapíthatjuk a puffadást, a hányingert és a gyomorfájást, oldhatjuk a hasi görcsöket, valamint javíthatjuk az emésztést. Tegyünk teába vagy gyümölcsitalba egy kevés fahéjat, igyuk meg az italt, amely rövid időn belül megnyugtatja a gyomrunkat. Ha gyümölcsre (pl. alma, narancs) szórjuk a fahéjat, akkor az lassítja az elfogyasztott gyümölcs erjedését, így megelőzhetjük a felfúvódást és a savasodást. Ha pedig a fahéjat mézzel keverjük össze, és ezt kanalazzuk be, akkor a gyomorfekély megelőzésében is segíthet a fahéj.
#'''Fogyókúrázzunk fahéjjal!''' Mivel a fahéj egyensúlyban tartja a vércukorszintünket és lassítja az emésztés során a gyomor kiürülését, ezért viszonylag hamar telítettnek érezzük a gyomrunkat, továbbá az evést követő fél-egy órán belül nem leszünk ismét éhesek. Ha tehát fogyókúrázunk, akkor célszerű olyan ételeket ennünk, melyekhez jól illik a fahéj (pl. zabkása, gyümölcsök).
#'''Kúráljuk magunkat fahéjjal!''' A fahéj fertőtlenítő és antioxidáns hatása lévén kiválóan alkalmas a baktériumok és a vírusok elpusztítására. Megfázás, torokgyulladás, influenza esetén igyunk fahéjjal ízesített meleg teát vagy frissen facsart gyümölcslevet (pl. narancs, grapefruit)!
#'''Szépüljünk fahéjjal!''' A fahéj a bőrön vérbőséget okoz, ezért például a narancsbőrt okozó sejtek gyorsabban le tudnak bomlani. Keverjük az őrölt fahéjat masszázskrémhez- vagy olajhoz, amivel alaposan dörzsöljük be testünk narancsbőrös részeit!
#'''Aromatizáljunk fahéjjal!''' A fahéj kellemes, fűszeres-édeskés illatának köszönhetően kedvező hatással van a közérzetünkre akár elfogyasztjuk, akár külsőleg alkalmazzuk. Süteményekhez (pl. muffin, almás pite, mézes sütemények) és italokhoz (pl. tea, forralt bor, puncs, kávé) adva, illetve masszázskrémekhez keverve vagy a fahéjolajat párologtatva hangulatjavítóként, feszültségoldóként is felhasználhatjuk.
== Tippek ==
*A fahéj az öregedés ellen is kiváló fűszer. Elfogyasztásával sok fenolt juttatunk a szervezetünkbe, amely abban segít, hogy a sejtek ne károsodjanak olyan gyors ütemben. Továbbá a fahéj véralvadást csökkentő és gyulladásgátló hatása lévén megvédi a szervezetet a gyulladásoktól, a károsodásoktól, így a szervezet is energikusabb, fiatalosabb marad.
*A fahéj a koleszterinszint csökkentésére is alkalmas, ugyanis a veszélyesnek számító, az érelmeszesedés, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növelő, ún. LDL nevű koleszterin arányát képes minimalizálni.
*Külföldi kutatások és kísérletek azt is bizonyították, hogy a fahéj elpusztítja a reflux és a gyomorfekély kialakulásáért felelős baktériumot, hatóanyagai enyhítik az ízületi gyulladással és porckopással járó panaszokat, valamint csökkentik a rákos sejtek anyagcseréjét, így azok nem tudnak szaporodni.
== Amire szükséged lehet ==
*őrölt fahéj
*fahéjolaj
*fahéjrúd
== Figyelmeztetések ==
*Ne essünk túlzásokba! A fahéj nagy mennyiségben történő fogyasztása esetén káros anyagok is felhalmozódhatnak a szervezetünkben! Ilyen anyag például a kumain, amely túlzott fogyasztásnál akár gyomor- és májproblémákat is okozhat.
*Külsőleg se használjunk sok fahéjat, mert nagy mennyiségben már csípő, maró hatású (pl. masszázsolajhoz keverve)!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://www.bien.hu/8-ok-amiert-fahejat-kell-enned/egeszseg/taplalkozas/116471 8 ok, amiért fahéjat kell enned]
*[http://www.bien.hu/a-fahej-7-szuper-hatasa/egeszseg/taplalkozas/113352 A fahéj 7 szuper hatása]
*[http://www.harmonet.hu/szepseg-wellness/19945-fahejjal-az-oregedes-es-az-elhizas-ellen.html Fahéjjal az öregedés és az elhízás ellen]
*[http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/cukorbetegseg/cikkek/egy_kiskanal_fahejjal_a_cukorbetegseg_ellen/20130215165226 Egy kiskanál fahéjjal a cukorbetegség ellen]
[[Kategória:Egészség]]