1 859
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
→Lépések
#'''Főzzünk masszát!''' Tegyük egy főzőedénybe a szódabikarbónát és a keményítőt, öntsük hozzá a vizet, majd kezdjük el közepes lángon főzni a masszát és közben kevergessük. A masszának először tejszerű állaga lesz, majd buborékozni kezd és felforr. Innentől kezdve még intenzívebben keverjük, mert gyorsan besűrűsödik. Ha túl csomós lenne a pép, akkor keverőgéppel keverjük át! A masszát folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg kemény krumplipüré állagú nem lesz.
#'''Ne hagyjuk kiszáradni a masszát!''' Tegyük egy tányérra a besűrűsödött masszát, és gyorsan takarjuk le egy nedves ruhával. A masszát beletehetjük egy jól zárható dobozba vagy egy zacskóba is, de akár alufóliába is betekerhetjük. A lényeg, hogy ne száradjon ki! Azonban mielőtt felhasználnánk, legalább egy éjszakát várjunk vele, hogy teljesen kihűljön!
#'''Nyújtsuk ki a masszát!''' Szórjuk meg keményítővel a gyúródeszkát, és ahogy egy tésztát nyújtanánk ki a sodrófával, úgy nyújtsuk ki rajta a szódabikarbónás masszát is. A kb. 1-1,5 cm-re kinyújtott masszából ezután különböző mézeskalács-kiszúrókkal szaggassunk ki karácsonyi figurákat, vagy kivághatunk a masszán általunk rajzolt formákat is.
#*A sima felületű formák mellett mintás figurákat is készíthetünk. Ehhez a kinyújtott masszába nyomkodjunk például csipkét, fenyőágat, vagy kisebb sütemény-kiszúrókat, görgessünk végig rajta egy mintázott tárgyat, illetve egy hurkapálcika végével vagy egy hajkefével szúrkodjuk meg.
#*Egy kötőtűvel vagy egy hurkapálcikával szúrjuk át a kiszaggatott formákat, hogy szalagot átfűzve rajtuk felakaszthatóak legyenek.