Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Teraszt építeni teraszdeszkából

30 bájt hozzáadva, 2022. július 12., 14:23
Lépések
== Lépések ==
[[Fájl:Terasz-epites-teraszdeszkabol-2.jpg]]
# '''A legelső lépés a méret. ''' Mérjük le, hogy mekkora területet kell leburkolnunk! # '''Válasszuk ki a megfelelő szint! ''' Melyik illik leginkább ahhoz a stílushoz, amit meg szeretnénk valósítani? Szürke, mokka, esetleg barna?# '''Mérjük fel, hogy milyen alapozásra van szükség! ''' Lehet a kertben fűre, földre, de lehet már meglévő beton- vagy járólap alapra is lerakni. # '''Szerezzük be valamelyik szakáruházban a megfelelő mennyiségű teraszdeszkát, illetve a hozzá kapcsolódó egyéb alapanyagokat, elemeket, eszközöket. ''' A teraszdeszka készülhet fából és ún. WPC-ből is, amelyet fa és műanyag keverékéből állítanak elő. A WPC kevesebb ápolást igényel, ellenállóbb a természeti hatásokkal, az UV-sugárzással és az esővízzel szemben. Összességében tehát hosszú élettartam jellemzi, miközben megjelenését tekintve természetes fahatást kelt. A WPC-teraszdeszkák jellemzői méretei a következők: 2000 x 150 x 25mm.# '''Kezdjünk neki a munkának, vagyis a teraszépítésnek!'''
#* Ha olyan helyre készítjük a kertben, amin még nincs semmi, csak föld vagy fű, akkor először létre kell hoznunk az alapot. Ez az alap kiásását, a szegélykövek elhelyezését, illetve a kavics- vagy sóderágy létrehozását jelenti, amit – a megfelelő teherbírást érdekében – tömöríteni kell. A sóderágy kialakítása közben gondoskodjunk a vízelvezetésről is, ami a sóderben elhelyezett vízelvezető cső segítségével könnyedén megvalósítható! Ezt követően jöhet a geotextília, ami elsősorban a gyomok elleni védekezés eszköze, de ezzel alakítható ki a vízzáró réteg is. Ha azonban már meglévő beton- vagy járólap alapra szeretnénk lerakni a burkolatot, akkor a sóderágyat és a geotextíliát elhagyhatjuk.
#* A következő réteget a betonlapok adják, ezek biztosítják azt, hogy a teraszdeszka ne érintkezzen közvetlenül a talajjal. A betonlap valójában egy szegélykő, ami kiválóan helyettesíti a betonozást, és stabil alátámasztást biztosít a párnafák (alsó szerkezetei gerendák) elhelyezése során. A betonlapok egymástól nagyjából 50 cm távolságra legyenek, ez megfelelő stabilitást biztosít.
3 567
szerkesztés