#'''Készítsünk belőle teát!''' Ehhez forrázzuk le a leveleket, áztassuk őket, majd citrommal, cukorral vagy mézzel ízesítve fogyaszthatjuk az így elkészült teát, amely kitűnő erősítő hatással bír, de hatékony lehet gyulladások (pl. torokgyulladás), fertőzések (pl. herpesz) és influenza leküzdésében is.
===Friss termése===
#'''Gyűjtsük be a homoktövis narancssárgás-vöröses bogyóit!''' Ezek augusztus elejétől szeptember végéig érnek be, azonban az egyébként kesernyés, savanykás gyümölcs dércsípetten válik édessé és ezáltal fogyaszthatóvá. Ha frissen szedve csipegetjük – mint például a kökényt –, akkor biztosak lehetünk abban, hogy sok C- vitamint juttatunk a szervezetünkbe. Erősíthetjük vele immunrendszerünket, de gyengeség és fertőző betegségek esetén is kiváló vitaminpótló gyümölcs. Télen általános vitaminként is fogyaszthatjuk.
===Feldolgozott termése===
#'''Készítsünk befőttet, dzsemet, lekvárt, rostos ivólevet vagy szörpöt is a homoktövis terméséből!''' Ezeket ne kézzel, hanem ollóval vágjuk le, és még friss állapotában dolgozzuk fel! A téli hónapokban nagy hasznát vehetjük ezeknek a házi készítésű finomságoknak, és még némi vitamint is fogyasztunk.