Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Megtalálni az egyensúlyt

4 278 bájt hozzáadva, 2017. június 21., 15:10
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell megtalálni az egyensúlyt munka és magánélet között? == 300px|rightNapjaink rohanó világában nagyon gyakori, hogy az e…”
== Hogyan kell megtalálni az egyensúlyt munka és magánélet között? ==

[[Fájl:Egyensuly.jpeg|300px|right]]Napjaink rohanó világában nagyon gyakori, hogy az egyensúly felborul a munka és a magánélet között. A probléma okát elsősorban az állandósult, tartós egyenlőtlenség okozza. Márpedig az egyensúly felborulása testi és lelki nehézségekhez, megbetegedésekhez vezet. Nigel Marsch négygyermekes édesapa, multinacionális vállalatnál dolgozott, és úgy döntött, hogy 1 évet az életéből csak a családjának szentel. Könyvében összeszedte, hogy mennyi minden múlik rajtunk, és mitől lehet kiegyensúlyozottabb az életünk.
== Lépések ==
# '''Vedd tudomásul, ha valami nem működik!''' Nigel Marsch szerint először tudatosítanod kell, hogy bizonyos munkakörök és karriercélok alapvetően összeférhetetlenek a családi élettel. Komoly időbefektetésre van szükség, ha elegendő időt szeretnél foglalkozni a családoddal is, programokat szerveznél, és nem csak ’jó reggelt’ és ’jó éjt’ puszit nyomnál a gyerekeid arcára.
# '''Óvatosan kezeld a munkahelyi támogatásokat!''' Vajmi keveset ér a munkahelyedről kapott figyelmességek száma, mint például az apasági szabadság, vagy a rugalmas munkaidő.És nem sok segítséget nyújt a lazább öltözéket megengedett munkanap (casual Friday) sem, főleg, ha olyan helyen dolgozol, ahol amúgy is kiégett, túlhajszolt embereket látsz nap, mint nap.
# '''Használd okosan a munkahelyed támogatásait!''' Kedves igyekezetnek tűnik a vállalat részéről a munkahely gyermekmegőrzővé, gyerekszobává avanzsálása, másrészt rémálom, hisz így még több időt töltesz majd ott.
# '''Ne is várd el a segítséget!''' Felesleges várni a külső segítségnyújtást, mivel teljesen természetes, hogy azt szeretnék, hogy minél többet dolgozz.
# '''Határozd el magad!''' Bizony a sarkadra kell állnod, és el kell eldöntened, hogy mennyit engedsz. Szabd meg a határokat, és minél határozottabban ragaszkodj hozzájuk!
# '''Forgasd fel az életed!''' Egy kis befektetés is elég ahhoz, hogy gyökeresen megváltozzon a kapcsolataink minősége.
# '''Készíts időbeosztást!''' Tervezd meg mind munkahelyi, mint magánéleti projektjeid időtartamát! Legyél bőkezű magaddal, inkább számolj rá 20%-ot, mintsem csúszás miatt idegeskedj! Hagyd, hogy ki tudj teljesedni az adott feladatban, teendőben, aktivitásban.
# '''Maradj realista!''' Egy nap 24 órából áll, bármennyire is küszködsz, egy napba csak bizonyos mennyiségű munka fér bele.
# '''Ne halaszd túl sokáig!''' Mindenképpen engedj teret magánéleti ügyeidnek. Ha eltervezed, hogy elmész edzőterembe, tégy úgy, mintha a munkahelyeden köteleztek volna erre. El sem tudod hinni, mekkora foganatja lesz a későbbiekben.
# '''Ne feledkezz meg a lelkedről!''' Az egyik legfontosabb pontja az egyensúlyod megtalálásának, ha a testi egészséged mellett egyaránt foglalkozol az intellektuális, érzelmi és spirituális oldaladdal is.
# '''Élj a mostban!''' Legyél teljesen ott, amikor csinálsz valamit. Ne ostorozd magad a munkahelyeden, hogy keveset vagy otthon. Ellenkező esetben is inkább próbáld meg elhessegetni a munka gondolatát, és foglalkozz a családoddal és barátaiddal! Élvezd a velük töltött kellemes, emlékezetes pillanatokat, hiszen a nap végén úgyis ezek az életképek maradnak meg benned.
== Tippek ==
* A megtervezett napirendnek legyen része a családra fordított idő is!
* Írd be a gyerek ballagását a naptárba, mint az üzleti találkozókat, és ezeket se hagyd lemondani!
* Légy kreatív! Lehet, hogy a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy először eltervezted, de ettől nem kell kétségbe esni, csak apránként módosítani kell egy-két részletet!
== Amire szükséged lehet ==
* Határozottság,
* kitartás,
* időbeosztás,
* szabadidő.
== Figyelmeztetések ==
* Ne szégyellj segítséget kérni, ha szükséged van rá!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://www.hrportal.hu/hr/munka-maganelet-egyensuly-nem-a-munkaltato-dolga-megoldani-20130409.html Munka-magánélet egyensúly: nem a munkáltató dolga megoldani]

[[Kategória:Munka-karrier]]
52
szerkesztés