Megtalálni az egyensúlyt

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell megtalálni az egyensúlyt munka és magánélet között?

Egyensuly.jpeg
Napjaink rohanó világában nagyon gyakori, hogy az egyensúly felborul a munka és a magánélet között. A probléma okát elsősorban az állandósult, tartós egyenlőtlenség okozza. Márpedig az egyensúly felborulása testi és lelki nehézségekhez, megbetegedésekhez vezet. Nigel Marsch négygyermekes édesapa, multinacionális vállalatnál dolgozott, és úgy döntött, hogy 1 évet az életéből csak a családjának szentel. Könyvében összeszedte, hogy mennyi minden múlik rajtunk, és mitől lehet kiegyensúlyozottabb az életünk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Vedd tudomásul, ha valami nem működik! Nigel Marsch szerint először tudatosítanod kell, hogy bizonyos munkakörök és karriercélok alapvetően összeférhetetlenek a családi élettel. Komoly időbefektetésre van szükség, ha elegendő időt szeretnél foglalkozni a családoddal is, programokat szerveznél, és nem csak ’jó reggelt’ és ’jó éjt’ puszit nyomnál a gyerekeid arcára.
 2. Óvatosan kezeld a munkahelyi támogatásokat! Vajmi keveset ér a munkahelyedről kapott figyelmességek száma, mint például az apasági szabadság, vagy a rugalmas munkaidő.És nem sok segítséget nyújt a lazább öltözéket megengedett munkanap (casual Friday) sem, főleg, ha olyan helyen dolgozol, ahol amúgy is kiégett, túlhajszolt embereket látsz nap, mint nap.
 3. Használd okosan a munkahelyed támogatásait! Kedves igyekezetnek tűnik a vállalat részéről a munkahely gyermekmegőrzővé, gyerekszobává avanzsálása, másrészt rémálom, hisz így még több időt töltesz majd ott.
 4. Ne is várd el a segítséget! Felesleges várni a külső segítségnyújtást, mivel teljesen természetes, hogy azt szeretnék, hogy minél többet dolgozz.
 5. Határozd el magad! Bizony a sarkadra kell állnod, és el kell eldöntened, hogy mennyit engedsz. Szabd meg a határokat, és minél határozottabban ragaszkodj hozzájuk!
 6. Forgasd fel az életed! Egy kis befektetés is elég ahhoz, hogy gyökeresen megváltozzon a kapcsolataink minősége.
 7. Készíts időbeosztást! Tervezd meg mind munkahelyi, mint magánéleti projektjeid időtartamát! Legyél bőkezű magaddal, inkább számolj rá 20%-ot, mintsem csúszás miatt idegeskedj! Hagyd, hogy ki tudj teljesedni az adott feladatban, teendőben, aktivitásban.
 8. Maradj realista! Egy nap 24 órából áll, bármennyire is küszködsz, egy napba csak bizonyos mennyiségű munka fér bele.
 9. Ne halaszd túl sokáig! Mindenképpen engedj teret magánéleti ügyeidnek. Ha eltervezed, hogy elmész edzőterembe, tégy úgy, mintha a munkahelyeden köteleztek volna erre. El sem tudod hinni, mekkora foganatja lesz a későbbiekben.
 10. Ne feledkezz meg a lelkedről! Az egyik legfontosabb pontja az egyensúlyod megtalálásának, ha a testi egészséged mellett egyaránt foglalkozol az intellektuális, érzelmi és spirituális oldaladdal is.
 11. Élj a mostban! Legyél teljesen ott, amikor csinálsz valamit. Ne ostorozd magad a munkahelyeden, hogy keveset vagy otthon. Ellenkező esetben is inkább próbáld meg elhessegetni a munka gondolatát, és foglalkozz a családoddal és barátaiddal! Élvezd a velük töltött kellemes, emlékezetes pillanatokat, hiszen a nap végén úgyis ezek az életképek maradnak meg benned.

[szerkesztés] Tippek

 • A megtervezett napirendnek legyen része a családra fordított idő is!
 • Írd be a gyerek ballagását a naptárba, mint az üzleti találkozókat, és ezeket se hagyd lemondani!
 • Légy kreatív! Lehet, hogy a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy először eltervezted, de ettől nem kell kétségbe esni, csak apránként módosítani kell egy-két részletet!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Határozottság,
 • kitartás,
 • időbeosztás,
 • szabadidő.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne szégyellj segítséget kérni, ha szükséged van rá!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kamillaakameleon