375
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
nincs szerkesztési összefoglaló
== Hogyan kell vaníliasodót készíteni? ==
[[Fájl: vaniliasodo_1.jpg|right|250px]]A vaníliasodó a legtöbb sütemény és desszert éke. Az elengedhetetlen vaníliás szószt legtöbbször egyszerűen egy hígabb pudinggal oldják meg, azonban az még sem mégsem az igazi. A puding csak melegen folyós halmazállapotú, kihűlés után megdermed, így elrontja az élvezeteket. A vaníliasodó ezzel szemben mindig híg marad. Egy egyszerű, vaníliaízű krém, melyet legtöbbször az aranygaluska vagy a túrós palacsinta mellé szervírozunk. Ugyanakkor babapiskótával mártogatva is remek desszert lehet, ha éppen nincs más otthon.
== Lépések ==
# '''Válaszd külön a tojásokat fehérjére és sárgájára!'''
# '''A tojássárgájákat keverd össze csomómentesre a kevés liszttel, cukorral és kb. 1 dl tejjel!'''# '''A maradék tejet tedd fel főni, melybe öntsd bele a vaníliáscukrokatvaníliás cukrot!'''
# '''Amikor felforr a tej, öntsd bele a lisztes keveréket!'''
# '''Forrald fel újra folyamatos kevergetés mellett!'''
== Tippek ==
* A vaníliás cukor helyett használhatsz igazi vanília rudat vaníliarudat is. Így , így még selymesebb és lágyabb lesz az íze. Csak egy vaníliarúd kell a vaníliáscukrok kiváltásához. Óvatosan vágd fel, és a belsejében lévő magokat kapard ki a kés hegyével! Ezt kell hozzáadni , és add hozzá a tejhez.!* Természetesen erősebb vaníliás ízt is kaphatunk, ha úgy kívánjuk. Ilyenkor felhasználhatjuk mind a vaníliáscukrot és vaníliás cukrot, mind a vaníliarudat egyszerre vagy , de egy helyett 2 db vaníliarudat használunk fel vaníliarúd magjait is a tejhez adhatjuk a cukrok helyett.
* Habosabb hatást érhetünk el, ha a tojásfehérjéket külön verjük fel a cukorral kemény habbá, és ezt tesszük bele a tejes keverékbe.
* 1 liter tej
* 4 db tojássárgája
* 10 dkg cukor, de lehet kevesebb is.
* 2 teáskanál liszt
* 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd