375
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell svéd húsgolyókat készíteni? == right|250px Nevéből is sejthető, hogy hazánkba az IKEA lakberendezési lánc hozta be…”
== Hogyan kell svéd húsgolyókat készíteni? ==
[[Fájl: Sved_husgolyok.jpg|right|250px]] Nevéből is sejthető, hogy hazánkba az IKEA lakberendezési lánc hozta be ezt a svéd nemzeti ételt. Habár az IKEA éttermekben mirelit áruból dolgoznak, íze és különlegessége miatt mégis nagyon megkedveltük. Nem csoda hát, hogy otthon is megpróbálkoznánk elkészítésével.
== Lépések ==
=== A húsgombócok elkészítése ===
# '''Készítsd elő a hozzávalókat!''' Ha a kezednél vannak a dolgok, sokkal gyorsabban végezhetsz, mintha folyamatonként kellene előkeresgélned a konyha zugaiból. A kész alapanyagokon kívül gondolj az alábbiakra is:
#* Tegyél fel főni 2 kisebb krumplit a héjával együtt! Amint megfőtt, hámozd meg és nyomd össze krumplinyomóval!
#* Ha boltban nem darált húst vettél, akkor daráld le magad!
#* Pucolj meg egy fej vöröshagymát, és csak a felét kockázd fel!
# '''Dinszteld meg a hagymát egy serpenyőben, kevés olajon! Éppen csak pirítsd üvegesre, majd vedd le a tűzről és rakd félre!'''
# '''Egy tálba tedd bele a darált húsokat, az összetört burgonyát, a tojást, az üvegesre pirított hagymát, a tejszínt és a fűszereket (só, bors), majd kézzel jól dolgozd össze őket!'''
# '''A kész húspépből vizes kézzel formálj kisebb golyókat!'''
# '''Olvassz fel vajat abban a serpenyőben, amiben a hagymát pirítottad!'''
# '''Amikor forró a vaj, süsd meg benne a húsgolyókat!''' Forgasd is közben őket, hogy minden oldala megpiruljon. Ha még maradt apró húsgombóc, akkor újból olvassz fel hozzá vajat.
# '''A kész gombócokat szedd ki egy tányérra!'''
=== A mártás elkészítése ===
# '''Öntsd a serpenyőbe az alaplevet, és melegítsd kis lángon!'''
# '''Add hozzá lassan a tejszínt folyamatos keverés mellett!'''
# '''Szitáld bele a lisztet is!'''
# '''Adj hozzá egy kevés fehérborsot!'''
# '''Végig kis lángon melegítsd forrásig, míg el nem kezd sűrűsödni! Közben kevergesd folyamatosan, nehogy leégjen az alja!'''
# '''A végén tedd bele a gombócokat, és forrald még együtt őket pár percig!'''
== Tippek ==
* A főtt burgonya helyettesíthető zsemlemorzsával, bár így csak az elkészítését gyorsítjuk meg, az íze nem lesz finomabb.
* Daráljuk vagy daráltassuk le kétszer a húsokat, hogy minél apróbb és könnyebben feldolgozható legyen.
* A darált sertés- és marhahúshoz tehetünk még darált kétszersültet is. Az ismertetett adagokhoz kb. egy szeletnyit kell finomra darálni a húsgombóchoz.
* A sütéshez használt vaj kiváltható olívaolajjal is.
* Miután elkészült a mártás, és beletettük a húsgolyókat, tehetünk hozzá friss petrezselymet is díszítésként.
* Köretként sült krumplit ajánlanak hozzá az északiak.
== Amire szükséged lehet ==
=== A húsgombóchoz ===
* 250 g darált marhahús
* 250 g darált sertéshús
* 2 db kisebb főtt burgonya
* fél fej vöröshagyma
* 1 db tojás
* 2 dl habtejszín
* 5 evőkanál vaj
* só ízlés szerint
*bors ízlés szerint
=== A mártáshoz ===
* 125 – 150 ml habtejszín
* 170-180 ml alaplé (marhahúsleves)
* 2 teáskanál szójaszósz
* 1 evőkanál finomliszt
* 1 csipet fehérbors
=== Eszközök ===
* krumplinyomó
* egy lábos a burgonya megfőzéséhez
* egy serpenyő a sütéshez
* egy nagyobb tál a húspép elkészítéséhez
* fakanál
* 2 tányér (egy a nyers húsgolyóknak, egy pedig a készeknek)
== Figyelmeztetések ==
* Ha igazán egészséges svéd ételt szeretnél készíteni a családod vagy jómagad részére, akkor a szószhoz az alaplevet ne húsleveskockából készítsd!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://www.nosalty.hu/recept/igazi-sved-husgolyok Igazi svéd húsgolyók]
*[http://www.nosalty.hu/dacota/keszits-igazi-ikea-husgolyot-otthon Igazi Ikea húsgolyók otthon]
*[http://aprosef.hu/sved_husgomboc_recept Svéd húsgolyók]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl: Sved_husgolyok.jpg|right|250px]] Nevéből is sejthető, hogy hazánkba az IKEA lakberendezési lánc hozta be ezt a svéd nemzeti ételt. Habár az IKEA éttermekben mirelit áruból dolgoznak, íze és különlegessége miatt mégis nagyon megkedveltük. Nem csoda hát, hogy otthon is megpróbálkoznánk elkészítésével.
== Lépések ==
=== A húsgombócok elkészítése ===
# '''Készítsd elő a hozzávalókat!''' Ha a kezednél vannak a dolgok, sokkal gyorsabban végezhetsz, mintha folyamatonként kellene előkeresgélned a konyha zugaiból. A kész alapanyagokon kívül gondolj az alábbiakra is:
#* Tegyél fel főni 2 kisebb krumplit a héjával együtt! Amint megfőtt, hámozd meg és nyomd össze krumplinyomóval!
#* Ha boltban nem darált húst vettél, akkor daráld le magad!
#* Pucolj meg egy fej vöröshagymát, és csak a felét kockázd fel!
# '''Dinszteld meg a hagymát egy serpenyőben, kevés olajon! Éppen csak pirítsd üvegesre, majd vedd le a tűzről és rakd félre!'''
# '''Egy tálba tedd bele a darált húsokat, az összetört burgonyát, a tojást, az üvegesre pirított hagymát, a tejszínt és a fűszereket (só, bors), majd kézzel jól dolgozd össze őket!'''
# '''A kész húspépből vizes kézzel formálj kisebb golyókat!'''
# '''Olvassz fel vajat abban a serpenyőben, amiben a hagymát pirítottad!'''
# '''Amikor forró a vaj, süsd meg benne a húsgolyókat!''' Forgasd is közben őket, hogy minden oldala megpiruljon. Ha még maradt apró húsgombóc, akkor újból olvassz fel hozzá vajat.
# '''A kész gombócokat szedd ki egy tányérra!'''
=== A mártás elkészítése ===
# '''Öntsd a serpenyőbe az alaplevet, és melegítsd kis lángon!'''
# '''Add hozzá lassan a tejszínt folyamatos keverés mellett!'''
# '''Szitáld bele a lisztet is!'''
# '''Adj hozzá egy kevés fehérborsot!'''
# '''Végig kis lángon melegítsd forrásig, míg el nem kezd sűrűsödni! Közben kevergesd folyamatosan, nehogy leégjen az alja!'''
# '''A végén tedd bele a gombócokat, és forrald még együtt őket pár percig!'''
== Tippek ==
* A főtt burgonya helyettesíthető zsemlemorzsával, bár így csak az elkészítését gyorsítjuk meg, az íze nem lesz finomabb.
* Daráljuk vagy daráltassuk le kétszer a húsokat, hogy minél apróbb és könnyebben feldolgozható legyen.
* A darált sertés- és marhahúshoz tehetünk még darált kétszersültet is. Az ismertetett adagokhoz kb. egy szeletnyit kell finomra darálni a húsgombóchoz.
* A sütéshez használt vaj kiváltható olívaolajjal is.
* Miután elkészült a mártás, és beletettük a húsgolyókat, tehetünk hozzá friss petrezselymet is díszítésként.
* Köretként sült krumplit ajánlanak hozzá az északiak.
== Amire szükséged lehet ==
=== A húsgombóchoz ===
* 250 g darált marhahús
* 250 g darált sertéshús
* 2 db kisebb főtt burgonya
* fél fej vöröshagyma
* 1 db tojás
* 2 dl habtejszín
* 5 evőkanál vaj
* só ízlés szerint
*bors ízlés szerint
=== A mártáshoz ===
* 125 – 150 ml habtejszín
* 170-180 ml alaplé (marhahúsleves)
* 2 teáskanál szójaszósz
* 1 evőkanál finomliszt
* 1 csipet fehérbors
=== Eszközök ===
* krumplinyomó
* egy lábos a burgonya megfőzéséhez
* egy serpenyő a sütéshez
* egy nagyobb tál a húspép elkészítéséhez
* fakanál
* 2 tányér (egy a nyers húsgolyóknak, egy pedig a készeknek)
== Figyelmeztetések ==
* Ha igazán egészséges svéd ételt szeretnél készíteni a családod vagy jómagad részére, akkor a szószhoz az alaplevet ne húsleveskockából készítsd!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://www.nosalty.hu/recept/igazi-sved-husgolyok Igazi svéd húsgolyók]
*[http://www.nosalty.hu/dacota/keszits-igazi-ikea-husgolyot-otthon Igazi Ikea húsgolyók otthon]
*[http://aprosef.hu/sved_husgomboc_recept Svéd húsgolyók]
[[Kategória:Étel-ital]]