Svéd húsgolyókat készíteni
Innen: Hogyankell.hu
[szerkesztés] Hogyan kell svéd húsgolyókat készíteni?
Nevéből is sejthető, hogy hazánkba az IKEA lakberendezési lánc hozta be ezt a svéd nemzeti ételt. Habár az IKEA éttermekben mirelit áruból dolgoznak, íze és különlegessége miatt mégis nagyon megkedveltük. Nem csoda hát, hogy otthon is megpróbálkoznánk elkészítésével.
[szerkesztés] Lépések
[szerkesztés] A húsgombócok elkészítése
- Készítsd elő a hozzávalókat! Ha a kezednél vannak a dolgok, sokkal gyorsabban végezhetsz, mintha folyamatonként kellene előkeresgélned a konyha zugaiból. A kész alapanyagokon kívül gondolj az alábbiakra is:
- Tegyél fel főni 2 kisebb krumplit a héjával együtt! Amint megfőtt, hámozd meg és nyomd össze krumplinyomóval!
- Ha boltban nem darált húst vettél, akkor daráld le magad!
- Pucolj meg egy fej vöröshagymát, és csak a felét kockázd fel!
- Dinszteld meg a hagymát egy serpenyőben, kevés olajon! Éppen csak pirítsd üvegesre, majd vedd le a tűzről és rakd félre!
- Egy tálba tedd bele a darált húsokat, az összetört burgonyát, a tojást, az üvegesre pirított hagymát, a tejszínt és a fűszereket (só, bors), majd kézzel jól dolgozd össze őket!
- A kész húspépből vizes kézzel formálj kisebb golyókat!
- Olvassz fel vajat abban a serpenyőben, amiben a hagymát pirítottad!
- Amikor forró a vaj, süsd meg benne a húsgolyókat! Forgasd is közben őket, hogy minden oldala megpiruljon. Ha még maradt apró húsgombóc, akkor újból olvassz fel hozzá vajat.
- A kész gombócokat szedd ki egy tányérra!
[szerkesztés] A mártás elkészítése
- Öntsd a serpenyőbe az alaplevet, és melegítsd kis lángon!
- Add hozzá lassan a tejszínt folyamatos keverés mellett!
- Szitáld bele a lisztet is!
- Adj hozzá egy kevés fehérborsot!
- Végig kis lángon melegítsd forrásig, míg el nem kezd sűrűsödni! Közben kevergesd folyamatosan, nehogy leégjen az alja!
- A végén tedd bele a gombócokat, és forrald még együtt őket pár percig!
[szerkesztés] Tippek
- A főtt burgonya helyettesíthető zsemlemorzsával, bár így csak az elkészítését gyorsítjuk meg, az íze nem lesz finomabb.
- Daráljuk vagy daráltassuk le kétszer a húsokat, hogy minél apróbb és könnyebben feldolgozható legyen.
- A darált sertés- és marhahúshoz tehetünk még darált kétszersültet is. Az ismertetett adagokhoz kb. egy szeletnyit kell finomra darálni a húsgombóchoz.
- A sütéshez használt vaj kiváltható olívaolajjal is.
- Miután elkészült a mártás, és beletettük a húsgolyókat, tehetünk hozzá friss petrezselymet is díszítésként.
- Köretként sült krumplit vagy főtt burgonyát ajánlanak hozzá az északiak.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
[szerkesztés] A húsgombóchoz
- 250 g darált marhahús
- 250 g darált sertéshús
- 2 db kisebb főtt burgonya
- fél fej vöröshagyma
- 1 db tojás
- 2 dl habtejszín
- 5 evőkanál vaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
[szerkesztés] A mártáshoz
- 125 – 150 ml habtejszín
- 170-180 ml alaplé (marhahúsleves)
- 2 teáskanál szójaszósz
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 csipet fehérbors
[szerkesztés] Eszközök
- krumplinyomó
- egy lábos a burgonya megfőzéséhez
- egy serpenyő a sütéshez
- egy nagyobb tál a húspép elkészítéséhez
- fakanál
- 2 tányér (egy a nyers húsgolyóknak, egy pedig a készeknek)
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Ha igazán egészséges svéd ételt szeretnél készíteni a családod vagy jómagad részére, akkor a szószhoz az alaplevet ne húsleveskockából készítsd!