581
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
nincs szerkesztési összefoglaló
== Hogyan kell a 2011-es ország tortát tortáját elkészíteni? ==
[[Fájl:Kolestorta.jpg|right|300px]]Az ország tortája Magyarország születésnapjára készített tortakülönlegesség, amelyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségen mutatnak be Budapesten , és kóstoltatják meg az emberekkel, valamint az ünnepektől kezdve az ország közel 300 cukrászdájában is megvásárolható. Az ország tortájának két egyedisége is van: az egyik, hogy pályázni kell az elnyerésére, a másik, hogy a tortának minden éveben egy új, még nem létező és , egyedi, nem szokványos ízkombinációt tartalmazó kreációból kell készülnie. '''2011''' nyertes ország tortája a '''Kecskeméti barackos kölestorta''' lett, melyet Zila László cukrászmester álmodott meg és pár igazán hagyományos és tradicionális , régi alapanyagból alapanyagokból alkotott meg. A torta elkészítése kicsit időigényes, de a sok munka végeredménye és a harmonikus ízkombináció kárpótol mindentminket. Tanuljuk meg mi is, hogy hogyan kell és milyen alapanyagokból kell elkészíteni a 12 szeletes 2011-es ország tortáját!
== Lépések ==
=== A köles alapfőzet elkészítése ===
=== A piskóta elkészítése ===
=== A töltelék elkészítése ===
# A szilikonos tortaformába tegyük bele a fém tortakarikát, és fújjuk be formaleválasztó spray-vel, vagy vajazzuk ki vékonyan, és rakjuk egy fémtálcára.
# A langyosra lehűtött 500 g köles alaphoz kölesalaphoz keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarack darabkát, az 50 g sárgabaracköntet, majd lazítsuk fel 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. # A massza állaga akkor megfelelő, ha picit lágy, majdnem folyós, s könnyedén feltudja fel tudja venni majd a szilikonforma mintáját. # A elkevert krémet öntsük a tortaformába, és miközben töltjük , figyeljünk a tömörítésre - érdemes kissé az asztalhoz ütögetni, hogy egyenletesen és buborékmentesen oszoljon el.# Tegyük hozzá a sárgabarackdarabokat és oszlassuk el egyenletesen.
# Rakjuk a krém tetejére a kihűlt köleses piskótát, majd a tortát tegyük kb. 4 órára a mélyhűtőbe. Amikor megdermedt, szedjük le róla a szilikonformát.
=== A sárgabarack öntet elkészítése ===
# Próbáljunk friss sárgabarackot használni, de a fagyasztott vagy konzerv is jó hozzá.
# A 230g sárgabarackot turmixoljuk le és folytonos kevergetés mellett forraljuk fel lassú tűzön, hogy ne égjen le. # Vegyük le a tűzről , ha felforrt, adjuk hozzá a 70g cukorban elkevert 4,5g pektint, és folytonos keverés mellett forraljuk újra. # Ha besűrűsödött , vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni, majd hidegen öntsük a kialakított torta részekbetortarészekbe.
# '''Díszítés''': csokoládélapból kivágott háromszögek és felezett sárgabarack konzervdarabok a torta tetejére esztétikusan eloszlatva.
== Tippek ==
* Szerezzünk be egy , a tortához készített úgynevezett Zila Tortaformát.* A köles alapba kölesalapba a tojásokat csak a végén tegyük bele, amikor már kicsit lehűlt, nehogy darabos legyen.
* A piskóta kiöntéséhez szilikonos papírt is használjunk, mert csak sima kivajazással elképzelhető, hogy hozzáragad a piskóta.
* Próbáljunk hántolt kölest használni.
* Amikor a köles alapot kölesalapot készítjük, egy hablapáttal a lábas oldaláról szedjük mindig le az odaragadt kölest, mert odatud oda tud égni és kemény lesz.* A kölesalapot kóstoljuk meg, hogy puhára főtt-e , mielőtt kiöntjük a formába.* A kész kölesalapból kimért krémhez való adagot érdemes egy lapos tányérba egyenletesen elsimítva kiönteni , és érdemes letakarni egy fóliával, és így berakni a hűtőbe, hogy gyorsabban lehűljön. Ne féljünk, így nem fog megromlani!* Mielőtt a piskótához szükséges köles alapfőzethez kölesalapfőzethez hozzátesszük a 3 tojást, várjuk meg míg 80 fok alá hűl.
* Ahogy elkészült a piskóta és kiszedtük, még melegen vágjuk körbe és szedjük ki a formából.
* Amikor a kész krémet öntjük a szilikonformába, miután eloszlattuk tegyünk egy tálcát alá és ütögessük az asztalhoz, hogy egyenletesen eloszoljon benne a krém.
== Amire szükséged lehet ==
* '''A köles alapfőzethez a hozzávalók''':
** 290 g hántolt köles
** 1100 ml tej
** 260 g cukor
** 1 db vanília rúd kikapart belseje
** 5 g só
** 60 g vaj
** 1 db citrom reszelt héja
* '''A piskótához a hozzávalók''':
** 960 g lefőzött kölesalap
** 3 egész tojás
** 30 g mandulaliszt
** 70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely
** 60 g áttört túró
* '''A töltelékhez a hozzávalók''':
** 500 g langyosra hűlt kölesalap
** 100 g darabolt sárgabarackkonzerv
** 50 g sárgabaracköntet
** 150 g felvert tejszínhab
** 100 g lefőzött zselatin vagy 5 lapzselatin
* '''A sárgabarack öntethez a hozzávalók''':
** 230 g sárgabarack
** 70 g cukor
** 4,5 g pektin (amennyiben nincs, használjunk befőző cukrot)
* Zila zselés tortaforma
* Sima és szilikonos sütőpapír