1 859
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell diós, mákos bejglit (kelesztés nélkül azonnal készíthető) sütni? == Mert gyorsan elkészíthető, finom, és ebben a mai rohanó világban nem min…”
== Hogyan kell diós, mákos bejglit (kelesztés nélkül azonnal készíthető) sütni? ==
Mert gyorsan elkészíthető, finom, és ebben a mai rohanó világban nem mindegy, hogy mennyi idő alatt készül el a sütink. Én és sokan mások e recept alapján sütjük a bejglit már sok éve.
== Lépések ==
#'''Töltelék elkészítése (Érdemes először ezt elkészíteni, mivel a bejgli tésztája nem igényel kelesztést.):'''
#*A darált mákhoz hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd tejjel összekavarjuk. (Én nem szoktam főzni.)
#*Ízlés szerint tehetünk bele mazsolát vagy aszalt gyümölcsöt, de akár birsalmasajttal is ízesíthető.
#*A diós tölteléket is ugyanúgy készítjük el, mint a mákos tölteléket.
#*A töltelék mennyisége a három rúd tésztához van kialakítva. Ha valaki a három rudat szeretné mind a két ízzel elkészíteni, akkor a töltelékek aránya változik, mivel a fent megadott mennyiség három rúdra van kialakítva ízenként. Attól függ, hogy egy ízből egy vagy két rúd készül.
#'''Tészta összeállítása:'''
#*A tejfölt, a zsírt /nem olvasztva!/, valamint a tojást a cukorral és a sóval jól összekavarjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
#*Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, kb. 60-80 dkg-ot vesz fel. Azonban ne készítsünk túl kemény tésztát!
#*Az elkészült tésztát három részre osztjuk.
#*Megtöltjük a töltelékkel, és feltekerjük, a két végét aláhajtjuk.
#*Megszurkáljuk villával az oldalát és a tetejét is, majd tojással megkenjük.
#*Előmelegített sütőben kb. 180 fokon kisütjük.
== Tippek ==
*Még az ünnepek előtt el lehet készíteni, ugyanis folpackba csomagolva sokáig eláll, több napig friss marad.
*Én már fagyasztottam is le, és amikor kiolvasztottam, ugyanolyan finom volt.
*A képen látható két szélső bejglibe kis kockákra vágott birsalmasajtot tettem. Nagyon finom volt vele.
== Amire szükséged lehet ==
*''Tésztához (3 rúd lesz a tésztából):''
**1 pohár tejföl (2 dl)
**1 pohár sertészsír
**2 egész tojás
**3 evőkanál cukor
**1 kávéskanál só
**1 csomag élesztő (5 dkg)
**kb. 60-80 dkg liszt
*''Kenéshez:''
**1 tojás
*''Mák töltelékhez (3 rúdhoz):''
**50 dkg mák
**40 dkg cukor
**tej
**2 csomag vaníliás cukor
**Ízesíteni lehet: reszelt citromhéjjal, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, birsalmasajttal.
*''Dió töltelékhez (3 rúdhoz):''
**50 dkg dió
**40 dkg cukor
**tej
**2 csomag vaníliás cukor
**Ízesíteni ugyanazokkal lehet mint a mákos tölteléket.
== Figyelmeztetések ==
*Általában az a gond a bejglikkel, hogy könnyen kirepednek. Ezért nem szabad túl szorosra feltekerni a tésztát, mert sülés közben a töltelék egy kicsit megnő, és ha nincs hova nőnie, akkor kireped a tészta!
*A feltekert tészta oldalát és a tetejét is meg kell szurkálni villával, hogy sütés közben a tésztában keletkezett gőz el tudjon távozni!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
'''Kiss Imréné Magdi pályázata a Hogyankell.hu karácsonyi receptversenyére (1. helyezett)'''
[[Kategória:Étel-ital]]
Mert gyorsan elkészíthető, finom, és ebben a mai rohanó világban nem mindegy, hogy mennyi idő alatt készül el a sütink. Én és sokan mások e recept alapján sütjük a bejglit már sok éve.
== Lépések ==
#'''Töltelék elkészítése (Érdemes először ezt elkészíteni, mivel a bejgli tésztája nem igényel kelesztést.):'''
#*A darált mákhoz hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd tejjel összekavarjuk. (Én nem szoktam főzni.)
#*Ízlés szerint tehetünk bele mazsolát vagy aszalt gyümölcsöt, de akár birsalmasajttal is ízesíthető.
#*A diós tölteléket is ugyanúgy készítjük el, mint a mákos tölteléket.
#*A töltelék mennyisége a három rúd tésztához van kialakítva. Ha valaki a három rudat szeretné mind a két ízzel elkészíteni, akkor a töltelékek aránya változik, mivel a fent megadott mennyiség három rúdra van kialakítva ízenként. Attól függ, hogy egy ízből egy vagy két rúd készül.
#'''Tészta összeállítása:'''
#*A tejfölt, a zsírt /nem olvasztva!/, valamint a tojást a cukorral és a sóval jól összekavarjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
#*Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, kb. 60-80 dkg-ot vesz fel. Azonban ne készítsünk túl kemény tésztát!
#*Az elkészült tésztát három részre osztjuk.
#*Megtöltjük a töltelékkel, és feltekerjük, a két végét aláhajtjuk.
#*Megszurkáljuk villával az oldalát és a tetejét is, majd tojással megkenjük.
#*Előmelegített sütőben kb. 180 fokon kisütjük.
== Tippek ==
*Még az ünnepek előtt el lehet készíteni, ugyanis folpackba csomagolva sokáig eláll, több napig friss marad.
*Én már fagyasztottam is le, és amikor kiolvasztottam, ugyanolyan finom volt.
*A képen látható két szélső bejglibe kis kockákra vágott birsalmasajtot tettem. Nagyon finom volt vele.
== Amire szükséged lehet ==
*''Tésztához (3 rúd lesz a tésztából):''
**1 pohár tejföl (2 dl)
**1 pohár sertészsír
**2 egész tojás
**3 evőkanál cukor
**1 kávéskanál só
**1 csomag élesztő (5 dkg)
**kb. 60-80 dkg liszt
*''Kenéshez:''
**1 tojás
*''Mák töltelékhez (3 rúdhoz):''
**50 dkg mák
**40 dkg cukor
**tej
**2 csomag vaníliás cukor
**Ízesíteni lehet: reszelt citromhéjjal, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, birsalmasajttal.
*''Dió töltelékhez (3 rúdhoz):''
**50 dkg dió
**40 dkg cukor
**tej
**2 csomag vaníliás cukor
**Ízesíteni ugyanazokkal lehet mint a mákos tölteléket.
== Figyelmeztetések ==
*Általában az a gond a bejglikkel, hogy könnyen kirepednek. Ezért nem szabad túl szorosra feltekerni a tésztát, mert sülés közben a töltelék egy kicsit megnő, és ha nincs hova nőnie, akkor kireped a tészta!
*A feltekert tészta oldalát és a tetejét is meg kell szurkálni villával, hogy sütés közben a tésztában keletkezett gőz el tudjon távozni!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
'''Kiss Imréné Magdi pályázata a Hogyankell.hu karácsonyi receptversenyére (1. helyezett)'''
[[Kategória:Étel-ital]]