Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Negyven fölött készülni a terhességre

5 244 bájt hozzáadva, 2013. október 9., 15:10
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell negyven fölött készülni a terhességre? == right Egyre több nő dönt úgy (vagy kerül olyan helyzetbe), hogy késő…”
== Hogyan kell negyven fölött készülni a terhességre? ==
[[Fájl:terhesseg-40-felett.jpg|right]] Egyre több nő dönt úgy (vagy kerül olyan helyzetbe), hogy későbbre tolja a gyermekvállalást. Negyven éves kor felett azonban megnő az esetleges komplikációk és kockázatok aránya mind az anya, mind pedig a baba számára. Bár természetesen nagy az esélye, hogy minden rendben fog menni, jó, ha előre felkészülsz a terhességedre.
== Lépések ==
# '''Beszélj meg egy fogamzás előtti konzultációt a háziorvosoddal, nőgyógyászoddal.''' Ahogy idősödünk, egyre nagyobb az esélye, hogy valamilyen betegségtől szenvedünk, mint például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, policisztás ovárium szindróma (PCOS) vagy endometriosis. Az orvosunk segíthet azonosítani az esetleges egészségügyi problémákat.
#* Mindenképpen mondd el az orvosodnak, hogy szeretnél teherbe esni. Kérj tőle egy időkeretet, ami alatt minden kivizsgálás megtörténhet, illetve a szükséges kezelés (ha lehetséges), mielőtt megpróbálnál teherbe esni.
#* Ha szedsz valamilyen gyógyszert, kérdezd meg, hogy folytathatod-e annak szedését, ha szeretnél teherbe esni (illetve a terhesség, valamint a szoptatás idején). Ha szükséges, kérdezz rá a lehetséges alternatívákra, melyek biztonságosabbak ilyen helyzetben.
#* Szerezz be minden olyan védőoltást, amit az orvosod javasol. És kérdezz rá, utána mennyi ideig szükséges várnod, ha teherbe akarsz esni.
# '''Mielőtt megpróbálnál teherbe esni, kezeltesd minden meglévő egészségügyi problémádat.''' Még azok is, melyek alig érzékelhetően befolyásolják a mindennapi életedet, súlyossá válhatnak vagy komplikációt jelenthetnek a terhesség során. Például nem kezelt cukorbetegség esetén növekszik a vetélés kockázata, az enyhén magas vérnyomás pedig könnyen az egekbe emelkedhet a terhesség alatt.
#* Ha elkapsz valamilyen szexuális úton terjedő fertőzést, azonnal kezeltesd, mert meddőséghez is vezethet.
#* Ügyelj a súlyodra. Sem a túlsúly, sem a túlzott soványság nem tesz jót, ha teherbe akarsz esni.
# '''Javíts a táplálkozásodon.''' Az [http://www.hogyankell.hu/Eg%C3%A9szs%C3%A9gesen_%C3%A9tkezni egészséges táplálkozás] nagyon fontos már a terhességet megelőzően is, minthogy a vitaminok és a folsav segít megelőzni bizonyos születési rendellenességet.
#* Bár vannak vitamin-kiegészítők, próbáld meg természetes úton bevinni ezeket. Folsavat tartalmaznak a citrusfélék, a hüvelyesek és a sötét leveles zöldségek. Ha szükséges, 3 hónappal azelőtt, hogy megpróbálsz teherbe esni, már használhatsz étrendkiegészítőt a folsav megfelelő mennyisége érdekében.
#* Egyél teljes kiőrlésű, összetett szénhidrátokat, csökkentsd a finomított szénhidrátok fogyasztását.
#* A fehérjét sovány húsokból és zsíros halakból pótold (a halakkal azonban vigyázz a terhesség alatt, ennek nézz utána). A lazac, a tojás és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek gazdagok omega-3 zsírsavakban.
#* Csökkentsd a cukorfogyasztásodat.
# '''Kezdd el (vagy folytasd) a testedzést.'''
# '''Hagyd abba a dohányzást, kerüld a passzív dohányzással járó helyzeteket.''' A dohányzás csökkenti a termékenységet, ráadásul számos szövődménnyel járhatnak a csecsemőre nézve.
#* Beszélj a társaddal is, hogy ne dohányozzon.
# '''Fontold meg a kormoszóma-rendellenesség kockázatát.''' Negyven év felett sajnos nagyobb a kockázata az ilyen rendellenességeknek. Százból egy negyven feletti nő gyermeke Down-szindrómás, 45 éves korban pedig már harmincból egy az arány.
#* Beszéljétek át a partnereddel, családoddal, hogy vállaljátok-e ezt a kockázatot, és mit tesztek, ha a diagnózis megerősíti.
# '''Gondold át, hogy vállalod a vetélés nagyobb kockázatát.''' 40 és 45 éves kor között a vetélés aránya 35%, mely a 45. évre már 50%-ra nő. A halva születés esélye szintén 2-3-szor magasabb, mint a 20-as éveikben lévő nőknél. Fontold meg, hogy érzelmileg képes vagy-e megbirkózni ezzel.
# '''Keress fel egy genetikai tanácsadót.''' Előtte gyűjts össze minden információt, ami csak lehetséges az anyai és apai családtagok betegségeiről, egészségügyi állapotáról és gyermekvállalási problémáikról.
# '''Rendszeresen látogasd az orvosod, mialatt igyekszel teherbe esni.''' A termékenységi problémák esélye nagyobb a 40 év feletti nőknél, ezért mindenképpen keresd fel az orvost, ha még 6 hónap után sem estél teherbe. Minél tovább vársz, annál kisebb az esélye, hogy teherbe ess.
== Tippek ==
* Ne fogyassz alkoholt ésdrogokat.
== Amire szükséged lehet ==
* egészséges étkezés
* háziorvos, nőgyógyász, genetikus
* betegségek kezelése
* megfontoltság
== Figyelmeztetések ==
* Ne egyél olyan halat, melynek magas lehet a higanyszintje, mint pl. cápa, kardhal, királymakréla vagy cserepeshal.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.wikihow.com/Prepare-for-Pregnancy-After-40 How to prepare for pregnancy after 40?]

[[Kategória:Család-gyerek-kapcsolatok]]
[[Kategória:Egészség]]
emailconfirmed
3 341
szerkesztés