Negyven fölött készülni a terhességre

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell negyven fölött készülni a terhességre?

Terhesseg-40-felett.jpg
Egyre több nő dönt úgy (vagy kerül olyan helyzetbe), hogy későbbre tolja a gyermekvállalást. Negyven éves kor felett azonban megnő az esetleges komplikációk és kockázatok aránya mind az anya, mind pedig a baba számára. Bár természetesen nagy az esélye, hogy minden rendben fog menni, jó, ha előre felkészülsz a terhességedre.

[szerkesztés] Lépések

 1. Beszélj meg egy fogamzás előtti konzultációt a háziorvosoddal, nőgyógyászoddal. Ahogy idősödünk, egyre nagyobb az esélye, hogy valamilyen betegségtől szenvedünk, mint például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, policisztás ovárium szindróma (PCOS) vagy endometriosis. Az orvosunk segíthet azonosítani az esetleges egészségügyi problémákat.
  • Mindenképpen mondd el az orvosodnak, hogy szeretnél teherbe esni. Kérj tőle egy időkeretet, ami alatt minden kivizsgálás megtörténhet, illetve a szükséges kezelés (ha lehetséges), mielőtt megpróbálnál teherbe esni.
  • Ha szedsz valamilyen gyógyszert, kérdezd meg, hogy folytathatod-e annak szedését, ha szeretnél teherbe esni (illetve a terhesség, valamint a szoptatás idején). Ha szükséges, kérdezz rá a lehetséges alternatívákra, melyek biztonságosabbak ilyen helyzetben.
  • Szerezz be minden olyan védőoltást, amit az orvosod javasol. És kérdezz rá, utána mennyi ideig szükséges várnod, ha teherbe akarsz esni.
 2. Mielőtt megpróbálnál teherbe esni, kezeltesd minden meglévő egészségügyi problémádat. Még azok is, melyek alig érzékelhetően befolyásolják a mindennapi életedet, súlyossá válhatnak vagy komplikációt jelenthetnek a terhesség során. Például nem kezelt cukorbetegség esetén növekszik a vetélés kockázata, az enyhén magas vérnyomás pedig könnyen az egekbe emelkedhet a terhesség alatt.
  • Ha elkapsz valamilyen szexuális úton terjedő fertőzést, azonnal kezeltesd, mert meddőséghez is vezethet.
  • Ügyelj a súlyodra. Sem a túlsúly, sem a túlzott soványság nem tesz jót, ha teherbe akarsz esni.
 3. Javíts a táplálkozásodon. Az egészséges táplálkozás nagyon fontos már a terhességet megelőzően is, minthogy a vitaminok és a folsav segít megelőzni bizonyos születési rendellenességet.
  • Bár vannak vitamin-kiegészítők, próbáld meg természetes úton bevinni ezeket. Folsavat tartalmaznak a citrusfélék, a hüvelyesek és a sötét leveles zöldségek. Ha szükséges, 3 hónappal azelőtt, hogy megpróbálsz teherbe esni, már használhatsz étrendkiegészítőt a folsav megfelelő mennyisége érdekében.
  • Egyél teljes kiőrlésű, összetett szénhidrátokat, csökkentsd a finomított szénhidrátok fogyasztását.
  • A fehérjét sovány húsokból és zsíros halakból pótold (a halakkal azonban vigyázz a terhesség alatt, ennek nézz utána). A lazac, a tojás és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek gazdagok omega-3 zsírsavakban.
  • Csökkentsd a cukorfogyasztásodat.
 4. Kezdd el (vagy folytasd) a testedzést.
 5. Hagyd abba a dohányzást, kerüld a passzív dohányzással járó helyzeteket. A dohányzás csökkenti a termékenységet, ráadásul számos szövődménnyel járhatnak a csecsemőre nézve.
  • Beszélj a társaddal is, hogy ne dohányozzon.
 6. Fontold meg a kormoszóma-rendellenesség kockázatát. Negyven év felett sajnos nagyobb a kockázata az ilyen rendellenességeknek. Százból egy negyven feletti nő gyermeke Down-szindrómás, 45 éves korban pedig már harmincból egy az arány.
  • Beszéljétek át a partnereddel, családoddal, hogy vállaljátok-e ezt a kockázatot, és mit tesztek, ha a diagnózis megerősíti.
 7. Gondold át, hogy vállalod a vetélés nagyobb kockázatát. 40 és 45 éves kor között a vetélés aránya 35%, mely a 45. évre már 50%-ra nő. A halva születés esélye szintén 2-3-szor magasabb, mint a 20-as éveikben lévő nőknél. Fontold meg, hogy érzelmileg képes vagy-e megbirkózni ezzel.
 8. Keress fel egy genetikai tanácsadót. Előtte gyűjts össze minden információt, ami csak lehetséges az anyai és apai családtagok betegségeiről, egészségügyi állapotáról és gyermekvállalási problémáikról.
 9. Rendszeresen látogasd az orvosod, mialatt igyekszel teherbe esni. A termékenységi problémák esélye nagyobb a 40 év feletti nőknél, ezért mindenképpen keresd fel az orvost, ha még 6 hónap után sem estél teherbe. Minél tovább vársz, annál kisebb az esélye, hogy teherbe ess.

[szerkesztés] Tippek

 • Ne fogyassz alkoholt ésdrogokat.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • egészséges étkezés
 • háziorvos, nőgyógyász, genetikus
 • betegségek kezelése
 • megfontoltság

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne egyél olyan halat, melynek magas lehet a higanyszintje, mint pl. cápa, kardhal, királymakréla vagy cserepeshal.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag