Spórolni utazáskor

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell spórolni utazáskor?

Sporolni-utazaskor.jpg
Nem feltétlenül kell sokat költened ahhoz, hogy jól érezd magad az utazásod során.

[szerkesztés] Lépések

 1. Tervezz előre! Ha már egy-két hónappal előbb tervezgetni kezdesz, olcsóbb repjegyeket és hoteleket találhatsz.
 2. Nézz utána az interneten, hogy milyen olcsó szállások, hostelek találhatóak a városban, ahova mész.
 3. Lehetőség szerint utazz tömegközlekedéssel. Nézz utána, hogy milyen kedvezményes utazási lehetőségek vannak (pl. diákbérlet, 3 napos bérletek stb.)
 4. Ha sokáig maradsz, nézz utána rövid távra bérelhető szobáknak, lakásoknak – ezek általában olcsóbbra jönnek ki, mint a hotelszobák.
 5. Kerüld a csúcsszezonokat. Az elő- vagy utószezonban általában az utazás és a szállás is olcsóbb. Szintén igaz ez úgy is, hogy gyakran akár egy nappal is eltolva a repülőút jóval olcsóbb lehet. Általában például a hét közepi utazás jóval olcsóbb, mint a hétvégi.
 6. Válassz olyan országot, ahol a megélhetési költségek alacsonyabbak. Lehet, hogy kifogsz egy olcsó repjegyet mondjuk Brüsszelbe, de ott lenni már nagyon drága. Ugyanígy mondjuk elég drága eljutni Indiába, ott tartózkodni viszont már potom árból is lehet.
 7. Vigyél magaddal ételt! Egyfelől, ha Magyarországon olcsóbban tudsz beszerezni konzerveket, zacskós ételeket, vihetsz ezekből magaddal. Másfelől csomagolj az útra szendvicseket, üdítőt, hogy ne a reptéren kelljen tripla áron megvenned ezeket.
 8. Próbáld ki a couchsurfinget! A couchsurfinggel nem csak jó társaságot találhatsz, olyan emberekkel ismerkedhetsz meg, akik meg tudják neked mutatni a helyi nevezetességeket, de ingyen szállásod is lehet. Szintén megoldás, ha olyan helyre utazol, ahol valamelyik családtagod vagy barátod él.
 9. Fontold meg a stoppolást!
 10. Szép időben kempingezhetsz is, illetve szóba kerülhet még a vadkemping, ha az adott ország törvényei nem tiltják.
 11. Használd ki az ingyenes szórakozási lehetőségeket. Szinte mindenhol találni ingyenes koncerteket, múzeumot, galériát vagy egyéb attrakciót.
 12. Nézz utána a helyi viszonyoknak! Érdemes utazás előtt körülnézni az interneten, hogy milyen olcsó kifőzdéket ajánlanak a városban. Ugyanúgy érdemes megkérdezni a helyieket, hova mehetnél olcsón enni ahelyett, hogy a turista negyedben vásárolnál dupla áron.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha diák vagy, váltsd ki a nemzetközi diákigazolványt.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • internet
 • előre látás
 • sátor
 • étel, ital, amit viszel magaddal

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mindig legyen nálad egy útlevélmásolat is.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, Kiscsillag