Spórolni hónapról hónapra

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell spórolni hónapról hónapra?

Sporolni.jpg
Sokszor találkoztam már olyan családokkal, akiknek havonta több tízezer forint folyt ki a családi kasszából felesleges kiadásokra úgy, hogy észre sem vették mire is költöttek. A családok kiadásaiban közrejátszik a már lassan negyedik éve húzódó, csökkenő fizetésekkel, munkanélküliséggel és emelkedő törlesztő részletekkel járó hitelválság is, így nem csoda, hogy egyre többen próbálják „megfogni” a pénzt, azaz csökkenteni a sokszor értelmetlen kiadásokat.

Telefon, kábeltévé, bevásárlás, akciók... Havonta tízezrek maradhatnak a zsebünkben, amennyiben megfogadják a cikkben olvasható tanácsokat.

[szerkesztés] Lépések

 1. Nézzük meg és elemezzük a kiadásainkat! Ahhoz, hogy a néhol már düledező családi költségvetést rendbe tegyük, először is át kell tekintenünk a kiadásainkat, bevételeinket. Az átlagos várható havi kiadás becslésénél célszerű úgy eljárni, hogy az elmúlt három hónap költéseit átlagoljuk, így nem fogjuk sem alul, sem pedig túlbecsülni a várható kiadásokat csak azért, mert olyan hónapot vettünk alapul a becsléshez, amikor valamilyen okból kevesebbet, vagy többet költöttünk a szokásosnál. Ez az ábra is segíthet annak összegzésében, hogy mire mennyit fordítunk:
Sporolni abra.jpg
 1. Gondoljuk át, hogy hol tudnánk spórolni! Miután szembesültünk a tényleges költekezéseinkkel, és túl vagyunk az első sokkon, érdemes tételesen átgondolnunk, hogy hol és mennyit tudnánk a költésekből megtakarítani. A rezsi legfőbb alapját jelentő közművek tudatosabb használatával is tudunk már pár száz, egy-két ezer forintot spórolni, de egyéb spórolási lehetőségek is vannak. A következő lépésekben ezt mutatom be.
 2. Használjuk ki az aktuális kedvezményeket! Rengeteget takaríthatunk meg a különféle vásárlási akciókkal, kuponokkal, bónuszokkal.
 3. Telefonáljunk kevesebbet! A telefonszámlán is havonta több ezer forintot spórolhatunk meg. Ehhez elég, ha minimálisra csökkentjük (vagy lehetőség szerint elhagyjuk) például az életünk párjával magán mobilunkról folytatott napközbeni „csak úgy hiányoztál”, „hogy vagy” típusú hívásokat, és csak a valóban fontos hívásokhoz használjuk a telefonunkat.
 4. Váltsunk olcsóbb csomagra! Szintén felesleges – ezáltal csökkentendő és csökkenthető kiadás – a kábeltévé. Az esetek többségében a tízezres havi számla felére-harmadára redukálható egy új csomagra váltással. Lehet, hogy az addigi 100 helyett csak 30 csatornát lehet fogni, ám a havonta a zsebünkben maradó 5-6 ezer forint valószínűleg bőven kárpótolni fog minket néhány japán nyelvű főző- vagy a gyűrűs férgek életét szemléletesen bemutató csatorna hiányáért. Továbbá a cégek az új szerződésekre sokkal nagyobb kedvezményeket adnak, mint a már meglévő ügyfeleknek.
 5. Válasszunk számunkra ideális bankszámlát! A megfelelő bankszámla kiválasztásánál érdemes több szempont szerint mérlegelni. A számlavezetési díjban havonta ezer forintos különbség lehet, de sokat spórolhatunk a készpénzfelvétel díján vagy az utalási költségen is.
 6. Kössünk kedvező biztosításokat! Szintén jelentős különbségek vannak a különféle biztosítások között. Sokan nem számolnak a biztosítások közé tartozó lakásbiztosítás, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás és a casco költségeivel. Például ha valaki két évvel korábban kötött egy biztosítást, akkor az esetek 99%-ban annál már olcsóbbat is találhat.
 7. Vizsgáljuk felül a hiteleinket! A kialakult devizaárfolyamok és a jelenlegi inflációs ráta miatt kimondottan javasolt legalább háromévente felülvizsgálni a hiteleket, hiszen sok esetben több millió forintot lehet ezen megspórolni. A személyi kölcsönöket minden esetben célszerű jelzáloghitelre váltani, természetesen akkor, ha van rá lehetőségünk. Ennek feltétele, hogy legyen egy ingatlanunk, ami terhelhető. Egy személyi kölcsön kb. 25-30 %-os teherrel vehető fel, egy jelzáloghitel 7-9 %-al. Ez óriási könnyebbség lehet a szűkös családi költségvetés számára.

[szerkesztés] Tippek

 • A bevételek és kiadások vezetéséhez biztosítok egy letölthető háztartási naplót!
 • A kiadások összegyűjtéséhez jó alapot szolgáltathatnak például a rezsi számlák.
 • A „hívás-függők” számára a legjobb megoldás egy családi előfizetés-csomag lehet, ahol ingyenesen tudják egymást hívni.
 • A telefonos, internetes és tévés tarifák összehasonlítását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság honlapján bárki megteheti.
 • A kábeltévé-előfizetés csökkentéséhez érdemes a csomagajánlatok közt is böngészni: a tapasztalatok szerint, amikor a különféle szolgáltatásokat egy társaságtól rendeljük meg, a „csomagár” kedvezmények miatt sok esetben jóval kevesebbre rúg a számla, mintha külön-külön rendelnénk meg azokat.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • kiadások és bevételek rögzítése és elemzése
 • háztartási napló
 • tudatos, előrelátó gondolkodás a költéseinkkel kapcsolatban

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Egyet nagyon fontos megjegyezni: nem az a lényeg, mennyit takarítunk meg, hanem, hogy elkezdjünk takarékoskodni, mert mindig lesznek olyan élethelyzetek, amikor jól fog jönni az a plusz tíz/százezer forint félretett pénz!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások