Spórolni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell spórolni?

Sporolas-jep-hogyan-kell.jpg
Megtakarítani nem könnyű, ugyanakkor számos lehetőség adódik havi kiadásaink eredményes csökkentésére. Ha viszont nem jövünk ki havi fizetésünkből, vagy valamire gyűjteni szeretnénk, akkor mindenképpen célszerű spórolni. A megtakarítás néha befektetéssel is jár, a közüzemi számlák csökkentése érdekében például érdemes energiatakarékos eszközökbe beruházni, melyek többletköltsége akár 1 év alatt megtérülhet.

[szerkesztés] Lépések

 1. Határozzuk meg a megtakarítás célját! Ha például autót kell venni, akkor döntsük el, hogy mikorra és milyen összegben tervezzük a vásárlást, így meg tudjuk határozni azt az összeget, amit havonta meg kell spórolnunk a későbbi vásárlás érdekében!
 2. Vezessük a havi költést! Akár egy papíron, akár a számítógépen minden egyes költésünket rögzítsük! Utólag gyakorlatilag lehetetlen minden költést visszaidézni, így a későbbi elemzés során nem derül majd ki, hogy hová is tűnt az adott hónapban a pénzünk, vagy miért nem tudunk félrerakni.
 3. Elemezzük költéseinket! Határozzuk meg azokat a területeket, ahol kevesebből is ki tudnánk jönni! Ennek érdekében érdemes a költségeket csoportosítani (például közüzemi költségek, étel-ital, biztosítások, autó fenntartása, hitelek, szórakozás, ruha, utazás, egyéb kiadások). Ennek kapcsán az alábbi, s ezekhez hasonló kérdéseket érdemes feltenni az egyes területekre vonatkozóan.
  1. Hogyan csökkenthetném a közüzemi számlákat? Nem mindegy például, hogy vízforralóval vagy a gáztűzhelyen melegítjük a reggeli kávét. Az áram ugyanis drágább.
  2. Hogyan tudnám csökkenteni a benzinköltséget? A gázpedál óvatosabb használata akár 10-20 százalékos benzin-megtakarítást eredményezhet. Ezen kívül, ha tehetjük, menjünk inkább gyalog, biciklivel vagy tömegközlekedéssel!
  3. Melyek azok az extra kiadások, amelyekről a jövőben le tudnék mondani?
  4. Mi lenne, ha az ételrendelés helyett magam készíteném el a vacsorát?
  5. Tudnám-e csökkenteni a ruhára kiadott pénzt? Célszerű például csak a leértékelések során ruhát vásárolni, ilyenkor akár 50 százalékkal olcsóbban lehet hozzájutni a ruhaneműkhöz.
  6. Határozzuk meg a havi büdzsét! Az egyes területekre vonatkozóan határozzuk meg konkrétan azt az összeget, amit meg tudnánk spórolni! Addig csökkentsük a tervezett költéseket, amíg bevételeink és kiadásaink egyensúlyba nem kerülnek, vagy rendelkezésre áll az a havonta megspórolható mennyiség, mellyel a későbbre tervezett vásárlást végre tudjuk hajtani! Fontos, hogy tartsuk az előre meghatározott havi költési keretet!
 4. Hozzunk létre megtakarítási bankszámlát! Nyissunk külön bankszámlát, amire a megspórolt pénzt elhelyezzük! Így látványos lesz spórolásunk eredményessége (vagy éppen eredménytelensége).

[szerkesztés] Tippek

 • Ha spórolni akarunk, ne vegyünk fel újabb hitelt, hiszen így hosszú évekre ismét elkötelezzük magunkat! Vizsgáljuk meg jelenlegi hiteleinket, és próbáljuk meg kedvezőbb kamatozásúra cserélni azokat!
 • Ha bevásárlásra indulunk, írjuk össze azokat a tételeket, amikre feltétlenül szükségünk van, ne vásároljunk ötletszerűen! Az impulzusvásárlásként ismert jelenség akár 20-30 százalékkal több kiadást okozhat egy-egy bevásárlás során.
 • Célszerű egy jegyzettömböt mindig magunkkal vinnünk annak érdekében, hogy egyetlen kiadásról se feledkezzünk meg.
 • Ha sokat beszélünk a telefonon, használjunk ingyenes megoldást, például telepítsük a Skype-ot gépünkre, amivel ingyen tudunk csevegni barátainkkal, rokonainkkal.
 • Bevásárlás előtt tájékozódjunk az árakról, használjuk az árösszehasonlító oldalakat, hogy megtudjuk, mit hol kapunk meg a legolcsóbban!
 • Mindig kapcsoljuk le a villanyt, ha nincs rá szükségünk! A háztartásokban az egyik fő áramfogyasztó a folyamatosan bekapcsolt számítógép.
 • Ha elutazunk, mindig húzzuk ki a konnektorból azokat az eszközöket, amik ún. stand-by üzemmódban működnek! Ilyen például a tévé, a videomagnó, a DVD lejátszó. Ezek az eszközök a távirányítóval történő kikapcsolás után is fogyasztanak áramot.
 • A várható költéseinket mindig becsüljük túl, a tervezett bevételeinkkel kapcsolatban pedig számoljunk pesszimistán (de a jövőt illetően persze legyünk optimisták)!
 • Hasonlítsuk össze az árakat, használjunk árösszehasonlító oldalakat. Legyen szó akár élelmiszerről, műszaki cikkről, vagy bármilyen szolgáltatásról, mindig nézzük meg, hogy hol olcsóbb ugyanaz a termék, szolgáltatás. Olykor 20-40 százalékos különbségek is előfordulnak.
 • Ruhavásárlásnál vásároljunk a szenzonvégi kiárusításkor, így akár 30-50 százalékot meg tudunk takarítani az öltözködésre fordított költségeinket.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne az egészségünk rovására spóroljunk! Ne vonjuk meg magunktól a gyümölcsöt, a sportolás lehetőségét csak azért, hogy kevesebbet költsünk!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • A spóroláshoz leginkább elszántság és akarat kell.
 • Számológép vagy számítógép.
 • Jegyzettömb és toll.

[szerkesztés] Kapcsolódó videó

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka, Bya, Hogyankell