Sikerre vinni önmagunkat

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell sikerre vinni önmagunkat?

Siker.jpg
Ki ne szeretne sikeres, megbecsült és tiszteletnek örvendő lenni? „Ha csak azt tesszük, ami nem esik nehezünkre, soha nem leszünk sikeresek. Abból tudhatjuk, hogy jó úton vagyunk a sikeres élet felé, ha az út, amelyen járunk, az meredeken felfelé halad” (Gary Chapman). Találjuk meg az életben azokat a tevékenységeket, amelyek motivációt adnak számunkra, és kiteljesedve sikerre vihetnek minket.

[szerkesztés] Lépések

 1. Öltözz mindig az alkalomnak megfelelően! A megjelenésed már fél siker, akármilyen szituációba is kerülsz, mindig komolyabban veszik azt az embert, aki elegánsan és igényesen van felöltözve. Válaszd meg mindig az alkalomhoz megfelelő ruházatot, ezzel is növelheted a presztízsed, s így egy komoly, megbízható és értelmiségi személy lehetsz mindenki szemében.
 2. Gondolkozz pozitívan, légy optimista! Aki képes az élet minden területén pozitívan gondolkodni, az mindig sikeresebb és eredményesebb lesz, mint aki szkeptikus, mindent kritizál, és csak a negatív dolgokat képes előtérbe helyezni. Az életben minden pozitív cselekedet, gondolat és tevékenység előbbre visz a sikereid felé.
 3. Légy csapatjátékos! Aki csapatban is képes kiteljesedni, az egyénileg is sikeres lesz. Az a motiváló erő, hogy egy csapatban alkothatsz és kiélheted kreativitásodat, ahol ezt mások értékelik és véleményezik, erőt és motivációt adhat a teljesítményed, így a sikered szempontjából is. A csapatban megtanulhatod, mi a siker és hogyan érd el, mit hogyan érdemes alkalmazni, s a tapasztalatot profittá tenni.
 4. Legyél kezdeményező! A merészség, innováció, kreativitás, mind fontos elemei lehetnek az eredményesség szempontjának. Amennyiben mersz kezdeményezni, és vállalni a felelősséget érte, megérezheted a siker ízét, és újabb kapukat nyithatsz ki saját magad számára. A leghatásosabb önbizalom erősítő, amikor a kezdeményezésedből siker születik.
 5. Mindig világosan fejezd ki magad! Fontos a mások általi megítélésed szempontjából, hogy választékosan, határozottan, tömören és világosan fejezd ki a mondanivalódat. Ez nem csak csupán egy magabiztos személyiséget sugall, hanem megbízhatóságra is utal. Számos előnnyel járhat ez a számodra: egy markáns, céltudatos, magabiztos, összeszedett, asszertív, célratörő, karakán, eltökélt és jó fellépésű ember képét mutathatod ezzel.
 6. Tartsd szem előtt az érdekeidet! Tisztán és egyértelműen tudd, mi a célod, milyen motiváció hajt téged. Tarts ki a céljaid mellett, ne tántorítson el senki sem, és soha ne hidd el, ha azt mondják, te nem vagy képes rá, számodra ez lehetetlen. Amiben hiszel, igenis megvalósítható, csak kitartás és törhetetlen eltökéltség kell hozzá.
 7. Légy megnyerő a telefonbeszélgetések során! Nem tudhatod, hogy egy számodra ismeretlen számról ki hív téged, ezért nem célszerű így felvenni a telefont: hello, szevasz, ki vagy? Mindig illedelmesen, bemutatkozva és határozottan beszélj a telefonban, éreztesd a másik féllel, hogy te egy komoly, érett és határozott egyén vagy. Tudd azokat a praktikákat, amivel egy rövid és lényegre törő beszélgetés során megnyerő lehetsz.
 8. Dolgozz módszeresen, mindig készíts tervet! Nagyon fontos, hogy a céljaidnak legyen alapja, ezért mindig készíts hozzá egy jól átgondolt tervezetet. Legyenek a karriered során bevált munkamódszereid, az élet más területein pedig egyéni módszereid, amelyek biztos alapot adnak neked.
 9. Mértékkel kritizálj másokat! A kritika általában negatív visszhangot kelthet a másik félben, így inkább tartózkodj tőle, amennyiben nem építő szándékkal teszed. Bánj óvatosan mások kritizálásával, ne sérts meg senkit se, mert így ellenségeket szerezhetsz magadnak. Néha jobb, ha magadban tartod másokról kialakított véleményed, és nem kritizálod őket. Sajnos jobban rombolhat, mint építhet egy kritikus visszajelzés, mint ha inkább elhallgattad volna.
 10. Légy udvarias! Kinek ne lenne szimpatikus, ha egy igazán udvarias és előzékeny személyiséggel beszélhet, vagy találkozhat? Az udvariasság mindig meggyőző erővel bír, így a siker egyik legmegbízhatóbb záloga lehet. Ne válogass sosem, hogy kivel legyél udvarias, egyenrangúan add meg mindenkinek a tiszteletet, hidd el, értékelni fogják és már a kezdetektől pozitívan fognak hozzád állni.
 11. Egyszerre csak egy problémával foglalkozz! Nincs értelme sok problémát felvállalnod egyszerre és mindet megoldani hirtelen, mert fizikailag lehetetlenné tehet. Inkább rangsorold, melyik a legégetőbb, amivel foglalkoznod kell, majd fokozatosan old meg őket, mindig csak az aktuálisra koncentrálj.
 12. Állj elő jó példával! Mutass előnyös példákat mások számára, nézzek fel rád. Akkor lehetsz igazán sikeres, ha a környezeted elismer és kikéri a tanácsodat. Ezért tudatosan és nagyon odafigyelve tegyél minden cselekedeted, megnyilvánulásodat, hogy véletlen se adj támadási felületek mások számára, hogy így megkérdőjelezzék a hitelességed.

[szerkesztés] Tippek

 • Legyél nyitott az új ötletekre, tanulj új dolgokat.
 • Motiválj és támogass másokat, hidd el, viszonozni fogják.
 • Fejleszd önmagad, készségeid és személyiséged.
 • Találkozz sikeres emberekkel és tanulj tőlük.
 • Rakj rendet magadban belül, teremtsd meg a lelki békédet, harmóniádat és egy masszív mentális állóképességet.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Coaching tréningek
 • Személyiségfejlesztő könyvek, videók
 • Baráti társaság
 • Elegáns ruházat

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne vágj bele sosem a másik szavába, várd meg, míg befejezi a mondatot.
 • Legyél mindig pozitív és kedves, akár telefonon, akár személyesen beszélgetsz.
 • Méltóságteljesen kezeld és gondold át a kritikát.
 • Légy türelmes másokkal.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Mező