Serkenteni és gyorsítani a haj növekedését

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell serkenteni és gyorsítani a haj növekedését?

A hajnövekedés gyorsítható az egészséges táplálkozással, a megfelelő vitaminok és nyomelemek szervezetbe juttatásával, illetve a gondos hajápolással. A haj még így is természetesen módon hullik, ha azonban extrém méreteket ölt, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz.

[szerkesztés] Lépések

 1. Táplálkozz egészségesen! A haj növekedését, illetve a hajhullás sebességét alapvetően a genetika határozza meg, de az egészséges táplálkozás sokat segíthet a természetes hajhullás lassításában, illetve a hajnövekedés gyorsításában.
 2. Fokozd a hajnövekedést vitaminokkal és nyomelemekkel! A haj növekedésének sebességét gyorsítja az A-, E-, és B-vitamint, ezen kívül a cink, réz és vas. Érdemes sok zöldséget, gyümölcsöt enni, melyek tartalmazzák ezeket a vitaminokat és nyomelemeket, de a gyógyhatású készítmények is megoldást jelenthetnek. A vitamindús étrend egyébként nem csak a haj növekedését serkenti, de általános egészségi állapotodra is kedvezően hat.
 3. Gondozd a hajad megfelelően! A hajmosás közben masszírozd a fejbőrt, így a hajhagymát tápláló ér vérátáramlása nagyobb lesz. Minden híreszteléssel ellentétben a gyakoribb hajvágás nem gyorsítja a haj növekedését, hiszen a hajvágás során a már élettelen hajszál egy részéből vágunk le egy darabot, ami így alkalmatlan bármiféle „visszajelzésre”. Jó minőségű, hajerősítő samponnal moss hajat, a rossz minőségű, lúgos samponok károsnak hatnak a hajra. A sampont mindig fejbőröd alapján – száraz vagy zsíros - válaszd meg! Lásd. még erről részletesen a Hogyan kell a hajunkat ápolni? cikket
 4. Kerüld a káros szenvedélyeket! A dohányzás, az alkoholfogyasztás kedvezőtlenül hat a haj növekedésére.
 5. Kerüld a gyakori frizuraváltoztatást! Természetesen itt nem a hajvágás gyakoriságára kell gondolni. A rendszeres hajfestés azonban már károsan hat a haj növekedésére, illetve a haj általános kondícióját is negatívan befolyásolja (szárazság, töredezettség).
 6. Gyakran relaxálj! A stressz is okozhat hajhullást, ezért érdemes rendszeresen relaxálni, ami nem pusztán a haj kondíciójára, hanem egész testünkre és lelkünkre is kedvező hatással van.
 7. Keress fel szakembert! Kérd szakorvos segítségét a hajhullás csökkentése, illetve a hajnövekedés gyorsítása érdekében. A szakember speciális étrend összeállításával, illetve gyógyhatású készítmények ajánlásával tudja segíteni a folyamatot. Ne felejtsd el, hogy az extrém hajhullás többnyire valamilyen betegségre utal, ezért is célszerű ebben az esetben orvoshoz fordulni.

[szerkesztés] Tippek

 • A természetes és valamilyen betegség okozta hajhullás megkülönböztetésére alkalmazd a Pool-tesztet. Nyitott újakkal nyúlj bele a hajadba, majd zárd össze lazán ujjaidat és simítsd végig a fejedet, mintha csak fésülködnél. Ismételd meg a mozdulatsort háromszor. Ha a három húzás után 2-5 hajszál maradt a kezedben, akkor a hajhullás természetesnek tekinthető.
 • Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, akkor a paróka használata, vagy póthaj beillesztése is megoldást nyújthat a problémára.
 • Az erős kopaszodást – különösen férfiaknál – nehezen lehet megállítani, hiszen ez genetikai okokra vezethető vissza. Ha sok a hiányos terület, a hajhagyma beültetése is segíthet a kívánt és esztétikus hajmennyiség visszaszerzésében. A beavatkozás során a sűrűbb részekről metszenek ki egészséges hajhagymákat, s ezeket – akár több százat - ültetik át a kopasz fejbőrre. Az eljárás rendkívül látványos eredményt hoz, ugyanakkor drága beavatkozásnak számít.
 • Nyáron a haj gyorsabban nő, mert a melegben kitágulnak a hajhagymákat tápláló hajszálerek.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Megfelelő ph értékű és a hajbőr tulajdonságait figyelembe vevő hajsampon.
 • Vitamindús étrend, esetleg étrendkiegészítő.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Erőteljes hajhullás esetén mindenképpen fordul orvoshoz, mert ez jellemzően valamilyen betegségre utal (lásd. a Tippek között a Pool-tesztet).
 • Érdemes jó messzire elkerülni azokat a készítményeket, amelyek azonnali és gyors eredményt ígérnek a hajnövesztés terén. Ha a haj növekedését serkentő szert – például sampont, vagy valamilyen speciális vitaminokat tartalmazó gyógyhatású készítményt - akarunk beszerezni, akkor ezeket elsősorban a gyógyszertárakban érdemes megvásásrolni.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell