Semmissé tenni egy szerződést

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell semmissé tenni egy szerződést?

semmisse_tenni_szerzodest

Vannak helyzetek az életben, amikor egy szerződés semmisségére kell(ene) hivatkozni: mert annyira hátrányos, mert máshogy nem tudsz kilépni belőle, mert már az elejétől fogva terhes volt számodra, stb. Nézzük meg, milyen lehetőségek vannak egy szerződés semmissé nyilvánításához, és ezt hogyan kell csinálni?

[szerkesztés] Lépések

 1. A semmiség szigorúan jogi kérdés. A semmisség az érvénytelenség egyik formája. Először is menj el egy JÓ ügyvédhez, és kérd ki a szakmai véleményét (lehetőleg írásban). De mielőtt elmész hozzá, fogalmazd meg a magad számára is egyértelműen, hogy miért hátrányos számodra az a megállapodás, amit semmissé szeretnél tenni.
 2. A szerződés semmisségére hivatkozni KELL, tehát a szerződő partnered részére kell először megírnod, hogy erre hivatkozol és kéred az eredeti állapot visszaállítását (azaz mintha a szerződést meg sem kötötted volna.)
 3. Ha süket fülekre talál a hivatkozásod, nem történik semmi, nem válaszol a másik fél vagy ellenáll, akkor kénytelen vagy pereskedni. Bírósághoz benyújtott keresettel tudod előadni a bírónak, hogy miért kéred a szerződés semmisségének a kimondását. A per végén - ha jogos volt az igényed és az érvelésed - a jogerős ítélet írja majd le: a szerződés semmis. Ez az ítélet pedig a másik félre is kötelező, ítélt dolog lesz.
 4. A semmisségnek jogszabályban nevezett okai vannak (pl. jogszabályba ütköző tilos szerződés, színlelt szerződés, alakszerűség hiánya). Nem szabad összekeverni az érvénytelenség másik formájával, a megtámadhatósággal. Ez esetben egy éved van, hogy erre hivatkozz, de ha lekésed, akkor már nem tehetsz semmit. Azonban a semmiségre határidő nélkül bárki hivatkozhat.

[szerkesztés] Tippek

 • A semmisségi okod mindig valós legyen, e nélkül eleve reménytelen a szerződés megtámadásának kísérlete.
 • Mindent írásban intézz, a szó elszáll... A levelezés később nagyon nagy szerepet tölt be a határidők és a körülmények vizsgálatánál.
 • Minél előbb jut a tudomásodra, hogy a szerződésed semmis lehet, annál előbb hivatkozz arra a megfelelő helyeken. Az időveszteség ugyanis a te hátrányod lehet.
 • Pereskedésben jártas jogi képviselőre bízd az ügyedet már az elejétől kezdve, ő tudni fogja az eljárás során követendő taktikát és stratégiát.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • alapos és valódi semmisségi ok, amely nélkül nem megy
 • alapos lista arról, hogy miért hátrányos neked a megállapodás
 • eljárás (per), amiben a semmisségre hivatkozol
 • kiváló ügyvéd, aki segít neked
 • lista arról, hogy mi legyen, ha a szerződés semmisségét kimondják és visszaállítják a szerződés kötés előtti állapotot
 • kimutatás a káraidról, költségeidről

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A semmiség a jogszabály erejénél fogva áll fenn, te arra csak hivatkozni tudsz! Fontos értened tehát: nem te teszed semmissé a szerződést, hanem te erre "csak" hivatkozol egy eljárásban.
 • Sose kezd el a semmisségre hivatkozást, ha nincs pontos stratégiai terved a jövőre nézve! Életveszélyes lehet. Mindig konzultálj szakértővel a tervezéskor, és tudd pontosan, hogy mit akarsz, ha a szerződés semmis lesz és már úgy kell tekinteni, mintha meg sem kötötted volna.
 • Már megvalósult, azaz a felek által elfogadott teljesítéssel megszűnt szerződés semmisségére hivatkozni nem lehet, vagy nagyon kockázatos, hiszen az eredeti állapot visszaállítása nehézkes lesz!
 • Ügyelj az elévülési időre is! Ez általában 5 év, de lehet kevesebb is. A semmiségre hivatkozásnál is találkozhatsz majd elévülési kifogással a másik fél részéről.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, DrnemethLAW.hu