Sebet ellátni házilag

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell sebet ellátni házilag?

Accident kid.jpg

Gyermekeinkkel számtalanszor előfordul, hogy kisebb horzsolásokat, vágásokat ejtenek magukon óhatatlanul, azonban ezek nem veszélyesek, és hagyományos elsősegélynyújtó szerekkel otthon is elláthatjuk a sérülést. Ebben nyújtunk most segítséget: milyen eszközökkel és módszerekkel háríthatjuk el az apróbb sérüléseket.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mikor forduljunk orvoshoz? Amennyiben a vérzés nem áll el, a bőr nem záródik össze, vagy a fertőzés bármilyen jelét észleljük: váladékozás, gyulladás, az érintett terület lüktetése, láz, esetleg a sebtől kifelé vörös csíkok jelennek meg, ne gondolkozzunk, azonnal menjünk be a legközelebbi kórházba, mivel minél gyorsabb és szakszerűbb ellátásra lesz szükség. Valamint, ha mély szúrt seb keletkezik, amely feltehetőleg szennyezett, akkor szintén forduljunk azonnal orvoshoz vele.
 2. Első lépés: tisztítás, fertőtlenítés! A sebet langyos, folyó vízzel mossuk ki. Nem gond, ha egy kicsit vérzik a seb, mert a vér kimossa a mélyebben lévő szennyeződéseket. Amennyiben mégis csillapítani szeretnénk a vérzést, szorítsunk a sebre egy tiszta ruhát, egy zsebkendőt vagy egy steril gézlapot. Amikor a vérzés annyira lecsillapodott, hogy nagyjából el is állt, tisztítsuk meg a sebet és a környékét is lehetőleg jóddal, alkohollal, sebbenzinnel vagy bőrfertőtlenítő szerrel, viszont ha nincs otthon, szappannal alaposan mossuk át, majd tegyünk rá jól rögzíthető steril kötszert.
 3. Használjunk természetes gyógymódokat! A körömvirág jól ismert és hatékony sebgyógyító, baktériumölő hatású. Horzsolások kezelésére kitűnően használható a körömvirágkrém. A mirha serkenti a fertőzést gátló fehérvérsejtek termelődését. Egy deci vízben egy teáskanálnyi mirhatinktúrát keverjünk el, és naponta kétszer kezeljük vele a sérült bőrfelületet. Hasonló módon használható a teafaolaj is, amely egy igazán erős fertőtlenítőszer. A seblemosóhoz másfél teáskanálnyi olajat keverjünk el egy pohár meleg vízben, majd öblítsük le vele a sebet naponta kétszer.
 4. Kisebb sebes, horzsolt térdre: a lehorzsolt térdet, könyököt a gyógyulás ideje alatt érdemes kevés vazelinnal bekenni, mivel így puhán tarthatjuk a bőrt, és kisebb az esélye, hogy a gyerekek kaparni kezdik.
 5. Erősebben vérző sebnél: a jobban vérző sebnél először a vérzést próbáljuk csillapítani, ezért a seben alkalmazzunk nyomókötést. A seb környékét csak akkor tisztítsuk ki, ha a vérzés már megszűnt. Vérzéscsillapításkor közvetlenül a sebre ne tegyünk vattát, csak steril kötszert vagy kendőt használjunk.


[szerkesztés] Tippek

 • Kisebb sebek, de még a nagyobb horzsolások is gyorsabban gyógyulnak, ha nem kötözzük be, hanem szabadon hagyjuk őket.
 • A seb tisztítása benzinnel, alkohollal úgy történjen, hogy a seb környékét a sebtől kifelé törölgetjük.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Steril géz, ragtapasz
 • Alkohol, sebbenzin, jód
 • Körömvirágkrém, mirhatinktúra, teafaolaj
 • Bőrfertőtlenítő

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A sebből az idegen anyagokat (föld, homok) folyó vízzel és szappannal mossuk ki.
 • Mélyebb sebet azonban vízzel ne mossunk le, mert veszélyes lehet.
 • Ha a seb nagyon szennyezett volt, mindenképpen forduljunk orvoshoz.
 • A fertőtlenítőszert mindig a vattára öntsük, közvetlenül ne kerüljön a sebbe.
 • Lemosás után a seb környékét kenjük be jóddal.
 • Friss sebre ne tegyünk kenőcsöt vagy hintőport.
 • A sebet csak steril gézzel fedjük le.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

 • Az Egészség Magazin alapján készült a cikk.

Az oldal szerzői

Mező