Sampont készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell sampont készíteni?

Sampon .jpg
A vegyszeres, boltokban kapható samponok sokak érzékeny fejbőrét kikezdi. Ezért és manapság az egyre divatosabb biotermékeknek köszönhetően sok tippet olvashatunk, hogyan is készíthetünk házilag samponokat. Most bemutatunk kétféle alapösszetevővel készített hajtisztító szert és használatukat.


[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Natúr sampon és használata

Alapvetően a szódabikarbóna tisztító és az almaecet - vagy valamilyen más háztartási ecet - ápoló hatásaira épül ez a sampon. Így ezen a két összetevőn kívül csak két darab literes flakonra lesz szükséged az elkészítéséhez.

 1. Keverj össze egy flakonba egy liter meleg vízhez 3 evőkanál szódabikarbónát! Tulajdonképpen bőven elég, ha a flakonban összerázod.
 2. Ezzel a keverékkel moss hajat! Lassan adagolva masszírozd be fejbőrödbe és gondoskodj róla, hogy a hajvégekre is jusson.
 3. Hagyd hatni pár percig, majd öblítsd ki langyos folyó vízzel!
 4. A következő keverék 2-4 evőkanál almaecetből és egy liter melegvízből álljon! Használata hasonlóképpen történjen mint az elsőé. Lassan masszírozzuk a fejbőrbe, hagyjuk hatni, majd alaposan öblítsük ki langyos folyó vízzel.

Az előre gyógynövényekből kifőzött biosamponokhoz képest ez a változat gyorsan és olcsó összetevőkből könnyen elkészíthető. Az ecetes leöblítőt fel lehet turbózni különféle illóolajokkal hajtípusunknak vagy problémánknak megfelelően.

 • Zsíros hajra: levendula, citrom, zsálya, teafaolaj
 • Száraz hajra: eukaliptusz, geránium, rozmaring, rózsafa
 • Korpás hajra: teafa, eukaliptusz, levendula
 • A kamilla hajerősítőként plusz adalék lehet, ráadásul kellemes az illata is

[szerkesztés] Tojássampon és használata

Talán a legősibb sampon, mely mindenféle hajtípus esetében jótékony hatású lehet. A zsíros fejbőrt könnyedén tisztítja, a fénytelen és száraz hajat selymessé és erőssé teszi. Elkészítése nem igényel különösebb időráfordítást, viszont használata során körültekintően bánjunk el, mert a bolti samponokhoz képest nehezebben kimosható. Az eredményért azonban mindenképpen megéri.

 1. Végy két tojást és egy nagy citrom levét!
 2. Keverjük össze, mintha csak rántottát készítenénk! Ha zsíros a hajunk, akkor csak a tojássárgáját használjuk fel.
 3. Száraz hajra vigyük fel a masszát a tál fölé hajolva! Így ami még lecsöpög, újra a fejünkre tudjuk önteni.
 4. Alaposan masszírozzuk be a fejbőrbe és próbáljuk eloszlatni hajunkon!
 5. Hagyjuk hatni, mint minden biosampont, hiszen csak így fejtheti ki jótékony hatását!
 6. Langyos folyó vízzel alaposan öblítsük ki! Ha marad némi tojás a fejbőrünkön, előfordulhat, hogy nehéz és zsíros tapintású marad.

A tojássampon esetében is remek kiegészítők lehetnek különféle illóolajok. Mennyiségileg elég pár csepp is, nem kell túlzásokba esni.


[szerkesztés] Tippek

 • Az összetevők mennyiségei igazából mérvadóak. Mindenki bátran kísérletezze ki, hajának milyen arányok a megfelelőek!
 • Az is előfordulhat, hogy míg valakinek a szódabikarbónás használ, addig másnak épp korpás lesz tőle a fejbőre. Nem kell megijedni, biztos akad másféle házi készítésű sampon, ami használ majd!
 • Mivel ezek a samponok természetes anyagúak, így ritkábban is moshatsz hajat, mint 2-3 naponta.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

[szerkesztés] Natúr samponhoz

 • 2 db literes flakon
 • szódabikarbóna
 • almaecet
 • illóolajok

[szerkesztés] Tojássamponhoz

 • 2 db tojás
 • 1 nagy citrom
 • illóolajok
 • egy nagyobb tál és villa az elkészítéshez


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Előfordulhat, hogy valaki érzékeny az összetevőkre, például az illóolajokra! Ha nem vagy biztos magadban, tesztelj előtte! Elég egy csepp a csuklódra, és ha 15 percen belül nem jelentkezik viszkető érzés, akkor nyugodtan használhatod a fejbőrödön is.
 • Ha úgy érzed, nem válik be a házilag gyártott samponod, mert korpásodik a fejbőröd, vagy zsírosabb, mint szokott, akkor feltétlenül térj át egy másikra!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

A következő videó lépésről lépésre mutatja meg neked, hogyan is működik a natúr, szódabikarbónás sampon és az almaecetes öblítő használata. Az arányokat természetesen nem kell szigorúan venned.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Noatah