Sógyurmát készíteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell sógyurmát készíteni?

Sógyurma.jpg

Sógyurma, avagy a só-liszt gyurma otthon, pillanatok alatt elkészíthető játék kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Kifejezetten olcsó, természetes anyagokból készülő, szuper szórakozást biztosító játék. Gyermekek számára képzelőerő, kézügyesség fejlesztő, végül nem utolsó sorban órákig is eltartó figyelemlekötő- és elterelő tevékenység.

[szerkesztés] Lépések

  1. Kutass fel egy jól bevált receptet! A következő arányok betartásával biztosra mehetsz:
    • 20 dkg liszt,
    • 20 dkg finom só,
    • 125 ml víz,
    • 1-2 evőkanál olaj.
  2. Ragadj fakanalat! Dolgozd össze az alapanyagokat egy jó nagy tálban! Az ideális állag a pogácsatészta keménységének elérése. Túlságosan ragadós tésztát liszttel szórva, szárazat pedig vízzel felöntve korrigálj!
  3. Színesítsd hozzávalóidat! Tetszés szerint a gyurma látványának fokozásához ételfestéket vagy természetes színezéket is adhatsz.
  4. Kifogytál a színezékekből?
    • Semmi gond, hiszen gyurmád fehéres színe utólag is variálható! Ennek megvalósítására nyugodtan vásárolj temperát és vízfestéket, majd vigyél fel egy kis színt alkotásaidra, ecsetek segítségével.
    • A konyhákban fellelhető eszközök közül is válogathatsz! Kakaóporral vagy pirospaprikával mesés, természetes hatású színeket varázsolhatsz.
  5. Milyen formákat készíthetsz az ünnepek közeledtével?
    • Húsvétkor a különböző mintázatú tojások, nyuszi alakzatok adottak! Barkaágra felaggatva igazán csodás dekoráció, megjelenítve a színek és formák széles palettáját.
    • Karácsonykor használhatjuk a mézeskalács sütéshez vásárolt különféle szaggatókat. Az elkészített művek bearanyozzák az ünnepi díszítést, arany szalaggal átfűzve pedig karácsonyfánk tökéletes kiegészítői.
    • Várd a szilvesztert malac, patkó, négylevelű lóhere formák elkészítésével!
  6. Milyen eszközökkel díszíthetsz könnyedén?
    • Keksznyomó formákkal egyszerűen és szélsebesen, gyönyörű minták hozhatók létre.
    • Vékony vonalak felviteléhez életlen, kerek hegyű kést, pöttyözéshez tollbetétet, hústűt használj kellékként!
    • Különböző fűszernövényeket (szemes bors, szegfűszeg) gombként, szemként jeleníthetsz meg.
  7. Szobadísznek szánod? Ez esetben véletlenül se feledkezz meg sütés előtt szívószállal vagy hurkapálcikával kilyukasztani sódíszeidet!
  8. Végül szilárdítsd meg őket!
    • Légkeveréses sütőt előmelegítve 120 fokon süssük ki a sütőpapírra helyezett alkotásokat. Nagyjából két óra alatt elpárolog majd a bennük rejlő nedvesség.
    • Sütő nélkül is kivitelezhető művelet, ugyanis a formák a levegőn is megszilárdulnak. Napok kérdése, azonban ugyanaz a hatás realizálható. Szárításkor rácsra helyezendőek, így biztosan minden oldalról gyorsan megszikkadnak.

[szerkesztés] Tippek

  • A nagyobb gyerkőcöket vonjuk be már a gyúrás fázisába! Az alkotóelemek kimérése, majd egésszé formálása igazán izgalmas élmény lehet számukra.
  • Durva szemű só (pl. tengeri só) is használható, így végeredményként rusztikusabb hatást érhetünk el.
  • Illóolajokkal, fahéjjal is érdemes játszani az intenzív sós illat „elnyomása” érdekében.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Liszt,
  • só,
  • víz,
  • olaj,
  • fakanál,
  • szaggató,
  • keksznyomó,
  • ételszínezék,
  • tempera,
  • lelkes gyermekek.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Mindenképpen figyelmeztessük a gyerekeket, hogy ne egyenek a gyurmából!
  • Miután elkészítettük az alapot, igyekezzünk sütés előtt a formázással. Rendkívül gyorsan szárad, és ezt követően már nem módosítható, gyúrható újra. Lehetőség van zárt zacskóban, hűtőben tárolni egy részét a következő játék erejéig.
  • Festegetés esetén készülj fel az esetleges koszolódásra! Gumikesztyűk, kiskötények, játszóruhák jó barátaink lehetnek!

[szerkesztés] Videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bgyorfi, Bollar