Sícipőt választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell sícipőt választani?

Sicipo .jpg

A sícipő a síelés egyik igen fontos eleme a sílécen kívül. A síléc szakszerű kiválasztásáról is olvashatsz ezen az oldalon, de most a sícipő vásárlásához, illetve bérléséhez nyújt segítséget ez a cikk. A sícipő tartja meg bokánkat síelés közben, és ezzel a nagyméretű, speciálisan kialakított bakanccsal kapcsoljuk lábunkat a síléchez. A sícipő alapvetően meghatározza siklási élményünket, hiszen ezen keresztül irányítjuk síelésünket, a cipőn keresztül fejtünk ki erőt a sílécre, és a bakancson keresztül érzünk mindent, ami csúszás közben a léccel történik. Összességében tehát fontos, hogy kényelmes legyen, de a bokát mégis jól tartsa, remekül és jól használható legyen a sítudásunkhoz.

[szerkesztés] Lépések

 1. Milyen keménységű sícipő való neked? Minden sícipőnek van egy bizonyos dőlési szöge, melyet különböző mértékű terheléssel lehet változtatni. A szükséges erő mértékéhez viszonyítva léteznek keményebb sícipők, melyekhez nagyobb erő szükséges, és vannak puhábbak, amelyek kisebb erőkifejtésre is reagálnak már. A sícipők keménységének mértékegysége a flex index, melynek számai jelenleg a legpuhább 40-től a legkeményebb 120-ig terjednek.
  1. Kezdő síelő vagy már profibb tudású vagy? Kezdőknek alapvetően puhább felépítésű sícipő ajánlott, hiszen még nem tudják annyira terhelni, bizonytalanabbak és bátortalanabbak. A jól és dinamikusan síelőknek már a keményebb flex indexű javasolt.
  2. Vedd figyelembe a testsúlyod is! Ha a tudásszintedhez már bemérted a megfelelő keménységű sícipőt, azt módosíthatja a testsúlyod.
   • Nehezebb súlyúaknak akkor is keményebb sícipő javasolt, ha kezdő az illető.
   • Vékonyabb alkatú kezdőknek mindenképp puha sícipő kell, de a sítudás fejlődésével keményebb cipőre kell váltania.
 2. Milyen síelésre fogod használni a sícipődet? A sícipő keménységét a felhasználási terület is befolyásolja. Pályán való síelésre általában merevebbet hordanak és ajánlanak, mint a pályán kívüli (free-style) síeléshez. Az utóbbihoz használt sícipők rugalmasabb anyagból készülnek, hogy könnyebben igazodjanak a változatos terephez és igénybevételhez.
  • Az általános all-mountain sícipők a legkomfortosabbak, melyeket pályára való síeléshez ajánlanak. Megkülönböztetnek női és férfi modelleket, sokféle keménységűben.
  • A versenybakancsok a legkeményebb fajtájúak és szorosabbak is az átlagnál. Ilyet tényleg csak az igazi versenyzők viselnek, már csak az áruk miatt is.
  • A túrabakancsok sífutáshoz, sítúrázáshoz készülnek, lejtőn való száguldásra alkalmatlanok. Rövidebbek is a megszokottnál, valamit súlyban nagyon könnyűek, hogy ne legyen megterhelő a cipelése túra közben.
 3. Válaszd ki a megfelelő méretet!
  1. Állapítsd meg a sícipő elméletbeli méretét! Legjobb kiindulási alap az utcai cipőd mérete, hiszen ezt a boltban a kihelyezett táblázat segítségével könnyen átválthatod. Ugyanakkor a sícipőknél nincsen egységes méretezés, márkánként tapasztalhatók eltérések. Ezért a megállapított méret sosem fix, az csak egy kiindulási pont. Az is segíthet, ha milliméter pontosan leméred a talpad hosszúságát vagy használhatod a boltban kihelyezett lábmérő tálcákat is.
  2. Ha megvan a méret, végezz külső próbát a kiszemelt sícipő belső héjával! A belső héj a sícipő belső szivacsos bélése egy műanyag tokban, mely úgy néz ki, mint egy hosszú szárú és vékony talpú mamusz. Ezt kell kivenned a sícipőből, és felpróbálnod. A méret akkor jó, ha benne a sarkadat teljesen hátranyomva a leghosszabb lábujjad előtt az orrvarrásnál össze tudod úgy csípni az anyagot, hogy nem csípsz bele a lábujjadba. Tehát kell lennie elöl egy ujjnyi helynek még a bélésben. Ha ez a kritérium teljesül, akkor megtaláltad a megfelelő hosszúságú sícipőt, de ez még koránt sem elég.
  3. Bújj bele a sícipőbe a béléssel együtt! Ugyanis lehet, hogy a hosszúsága megfelelő, de a sícipőnek további méretei is vannak, mert többféle szélességben is gyártják őket.
  4. Igazítsd el a cipő nyelvét, hogy kényelmes legyen! A sícipő nyelve támaszként viselkedik síelés közben, nem esztétikai elem, mint a hagyományos lábbeliknél. Dőlj egy kicsit előre behajlított térdekkel, terhelve ezzel a cipő nyelvét. Ha nyom vagy kényelmetlen, akkor húzd el egyik irányba a cipő nyelvét, majd próbálkozz ismét. Ha sehogy sem komfortos, akkor nem ez lesz a megfelelő sícipő.
  5. Csatold be a leglazább fokozatra a bakancs csatjait! Ebben a helyzetben tudod ellenőrizni, hogy nem nyomja e valahol a lábfejed a cipő. Előfordulhat, hogy túl szoros, összenyomja a lábfejed vízszintes irányban vagy a szorossága miatt abszolút nem tudnak mozogni benne a lábujjaid. Az a jó sícipő, amiben nagyjából 8-10 mm-et meg tud emelkedni a sarkad, de a lábfejed nem lötyög benne oldalirányban, tudod mozgatni a lábujjaid, valamint nem nyom sehol sem.
  6. Sétálgass, álldogálj benne nagyjából 20-30 percet, és ha még mindig kényelmes, akkor megtaláltad a megfelelő méretet!

[szerkesztés] Tippek

 • A sícipő próbához vigyél magaddal sízoknit! Ez a fajta speciális zokni vastagabb a hagyományos zokniknál, így a megfelelő méret kiválasztásánál számíthat.
 • Hagyj magadnak időt a megfelelő cipő kiválasztására, ne kapkodd el! Egyrészt drága mulatság szezononként cserélni, másrészt sok bosszúságot is megelőzhetsz vele.
 • Érdemes kipihent lábbal próbálgatni a cipőket. Ha az első nap nem sikerült megtalálni a megfelelőt, de már agyonnyomtad a lábad, akkor térj vissza a kereséshez másnap!
 • Miből jöhetsz rá, ha nem jó a sícipőd?
  • Becsatolás után egyértelműen kényelmetlen valahol: nyom, szorít, szúr. Ez lehet a nyelvénél, de lehet a lábfejnél vagy a lábujjaknál. Egy jó sícipőnek úgy kell illeszkednie lábadra, mint egy utcai cipőnek. Utóbbit se veszed meg, ha kényelmetlen, így a sícipődet is addig keresd, míg meg nem találod a kényelmeset!
  • Ha síelés közben nehezen engedelmeskedik a léced, nagy erőfeszítések ellenére sem tudsz kanyarodni, ahogy elképzeled, valamint rossz a tartásod, akkor valószínűleg túl kemény a sícipőd, esetleg síléced.
  • Ha síelés közben nagyobb tempónál irányíthatatlanná válik a léced, kanyarok és erőkifejtések közben pattogó mozgást érzékelsz, valamint szintén rossz a testtartásod, akkor valószínűleg túl puha a sícipőd, esetleg síléced.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • sícipő bolt
 • sízokni
 • síléc
 • türelem, idő és kitartás a megfelelő megtalálásához
 • szakértő segítség


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Soha ne húzd meg egyből szorosra a sícipő csatjait! Könnyen elszoríthatod a lábad, elzsibbad vagy megnyomod olyan helyeken, ahol azután bármilyen kisebb nyomásra érzékeny lehet. Fokozatosan kell minden esetben becsatolni a sícipőt, ugyanis a testhőmérsékleted hatására fokozatosan tágulni fog a sícipő, így ezt kell követned a csatolásokkal is.
 • Sízoknis próbánál ne gyűrődjön össze a zokni, különben megnyomhatja valahol a lábad!
 • Kerüld az egycsatos sícipőket! Ugyan könnyebb belebújni, viszont nem tartja kellően a lábat, bizonytalanná teszi a síléc kormányzását.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Noatah