Ruhaszárítót választani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell ruhaszárítót választani?

Ruhaszarito-kivalasztasa-1.jpg

Az ideális ruhaszárító állvány legfontosabb ismérve, hogy kis helyet foglal és sok ruhadarab elhelyezését teszi lehetővé. Mindezek mellett persze az is fontos, hogy a szárítón elhelyezett ruhák könnyen és gyorsan száradjanak. Nézzük, mikre érdemes odafigyelni a ruhaszárító kiválasztása során!

[szerkesztés] Lépések

 1. A mosás jellemző mennyisége: elsőként azt érdemes számba venni, hogy jellemzően mennyi az egy-egy mosás alkalmával keletkező szárítandó ruhamennyiség. Ez alapján dönthető el, hogy milyen kapacitású ruhaszárítót érdemes keresni. Ez egyébként szokás kérdése is, hiszen van, aki rendszeresen mos, nagyobb családban akár a hét minden napján, de akad olyan is, aki 1-1 kijelölt napon akarja letudni a házimunka ezen részét. Ez is meghatározza azt, hogy mekkora kapacitású, illetve hány darab szárítóra lesz majd szükség.
 2. Kültéri vagy beltéri: ha arra kényszerülünk, hogy a lakásban szárítsuk a ruháinkat, abban az esetben egy megfelelő kialakítású ruhaszárító állványra van szükségünk. Fontos, hogy a szárító minél kevésbé zavarja a mindennapi életünket, ne legyen útban, és lehetőleg ne rontsa a fürdőszoba vagy a lakás összképét. A legszerencsésebb helyzet persze, ha külön mosókonyhánk van, ahol senkit sem zavar a száradó ruhák látványa. A kültéri megoldások között elterjedtek az egy tartócsöves és négy szárítókaros megoldások. Ezek könnyen nyithatók és nagy szárítófelülettel rendelkeznek. Szintén a kültéri szárításra nyújt lehetőséget az erkélyre szerelhető szárító, mely igazán helytakarékos, hiszen kis méretre csukható össze. Sajnos az őszi időszak beköszöntével mindenképpen szükségünk lesz valamilyen beltéri megoldásra, hiszen a nedves és hideg levegőben gyakorlatilag lehetetlen a ruhákat megszárítani.
 3. A lakás mérete: minél kisebb a lakásunk és a fürdőszobánk, a padlóra állítható egyszerű ruhaszárító állványok annál kevésbé jelentenek jó választást. Ezek plusz helyet foglalnak, másfél négyzetméter körüli helyigényükkel igencsak megnehezítik a dolgunkat. Persze dönthetnénk a legegyszerűbb megoldás, a szárítókötél mellett, de az semmilyen módon nem egyeztethető össze egy igényesen berendezett lakással. Ehelyett sokkal ésszerűbb és elegánsabb megoldást biztosítanak a fali ruhaszárítók, amelyek könnyedén felszerelhetők, használatot követően pedig harmonikaszerűen összecsukhatók. A mostani kivitelben készült fali ruhaszárítók sokkal igényesebbek, mint amiket régen megszokhattunk, így bátran elhelyezhetők az otthonunkban.
 4. Extra funkciók: Többnyire a fix – és így nagyobb méretű - ruhaszárítók esetén merül fel a magasságállítás kérdése. Egyrészt: a teregetés során kényelmesebb, ha a teregetésre szolgáló kötélzet nagyjából derékmagasságban van, majd utána az egész szerkezet megemelhető. Érdemes tehát olyan eszközt választani, ami rendelkezik zsinórmagasság-beállítási lehetőséggel.

[szerkesztés] Tippek

Ruhaszarito-kivalasztasa-2.jpg
 • A ruhaszárító kiválasztása során ne feledkezzünk meg a hasznos kiegészítőkről sem. Érdemes pl. beszerezni egy jó adag ruhacsipeszt, ami a kültéri szárítás esetén biztosítja, hogy ruháink ne kapjanak szárnyra.
 • Nem árt tudni, hogy a kimosott ruhák „nedvességtartalmát” elsősorban a centrifuga sebessége határozza meg. Minél nagyobb fordulatszámon végezzük a ruhák mosásának utolsó fázisát, annál kevesebb víz marad a szövetszálak között. Ugyanakkor a nagysebességű centrifuga használata képes roncsolni a legérzékenyebb ruháinkat, sőt, akár tönkre is teheti azokat. Amennyiben kevésbé érzékeny ruhadarabokat mosunk, használjuk bátran a maximális fordulatszámot, így meggyorsíthatjuk a száradás folyamatát, illetve csökkenthetjük a lakásba jutó pára mennyiségét!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • A ruhaszárító méretének megfelelő szabad terület
 • Fix telepítésű ruhaszárítók esetén szerszámok a felszereléshez
 • Csipeszek
 • Szerszámok a szereléshez

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Kisgyermekes családok számára mindenképpen válaszunk olyan ruhaszárító megoldást, amit a kisgyerek vagy nem tud elérni vagy rendelkezik gyerekzárral.
 • Bármilyen típusú ruhaszárító állványt választunk, mindenképpen olyan helyiségben érdemes elhelyezni, ami kellően száraz és jól szellőztethető. Őszi-téli időszakban természetesen fűtött helyiségben érdemes végezni a szárítást, ahol a hőmérséklet legalább 18-20 Celsius-fok.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell